Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

Μια..μικρή Ευρωβουλή στην αίθουσα "Ανδρέας Λοϊζος"

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ 5 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/02/2019 - 15:00

Μία διαφορετική εικόνα παρουσίαζαν τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής 22/02/19, καθώς δεκάδες μαθητές «τα κατέλαβαν», συμμετέχοντας στο πρόγραμμα προσομοίωσης του Ευρωκοινοβουλίου.

Παιδιά από τα 1ο, 2ο, 3ο Γενικά Λύκεια Χίου, Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς και το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου, κατέθεσαν τις σκέψεις τους για την Ευρωβουλή και διδάχτηκαν τις αρχές της δημοκρατίας.

Τα παιδιά καλωσόρισαν στην αίθουσα «Ανδρέας Λοϊζος» ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Γεωργιάδης.

«Θα παρακολουθήσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον τρόπο σκέψης σας, αλλά και τις αποφάσεις που θα πάρετε για την κοινή μας μοίρα», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

Το ευρωκοινοβούλιο και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων δεν διαφέρουν και πολύ από τον τρόπο που συνεδριάζουμε και εμείς εδώ», ανέφερε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, καλωσορίζοντας με την σειρά του τα παιδιά.

H όλη διοργάνωση έγινε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων - I.R.T.E.A. στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου EUropa.S. T.E.EN.S. "Europa Simulation - Training Europeans Enhancing Solidarity", με τη χρηματοδότηση του πρόγραμματος ERASMUS+Youth της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εγκριση του Yπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή προσομοίωσης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 240 μαθητές Λυκείων των Δημων Αθηναίων, Ασπροπύργου, Ναυπλιέων, Ηρακλείου, Χίου και Θεσσαλονίκης και συζήτηση στο πλαίσιο δομημένου διαλόγου, με θέμα «Ευρωεκλογές 2019» η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του ευρωπαίου πολίτη στα κοινά.  

Στόχος του έργου είναι η γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επέκταση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με αυτή, τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και τον τρόπο λήψεως αποφάσεων, καθώς και την ενίσχυση της ταυτότητας του ευρωπαίου πολίτη.

Το EUropa.S. TE.EN.S. αποτελεί ένα «παιχνίδι ρόλων» βασισμένο στη μη τυπική μάθηση, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την επιχειρηματολογία, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδέες και δεξιότητες κατά τη διάρκεια αυτού.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τογραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στους χώρους του οποίου θα φιλοξενηθεί ο δομημένος διάλογος στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 και τα αποτελέσματα αυτού, όπως και υλικό που θα προετοιμάσουν οι μαθητές αναμένεται να ενταχθεί στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές του 2019 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.   

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς του πρωτοποριακού πιλοτικού διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' του Κοινωφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' για Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια.
Παρ, 14/06/2019 - 06:27

Με πολύ κόσμο και πολλά μικρά παιδιά που γέμισαν απ' άκρη σ' άκρη το Αμφιθέατρο ''Γιάννης Καράλης'' του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, στις 6μ.μ. η Τελετή Λήξης της 1ης Χρονιάς εφαρμογής του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' (σύνδεση σχολείων μέσω skype με πλοία) που συμπεριελήφθη και λειτούργησε μέσα στα σχολικά προγράμματα των διδακτικών ωρών, σε πολλά Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας (και ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλά μέρη της Ελλάδος) με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και του Ιδιωτικού Ναυτικού Λυκείου Τσάκος ''Τeens''.

Με το πρόγραμμα ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', τα παιδιά μέσω skype, μπορούν και παρακολουθούν τη διαδικασία πλοήγησης ενός βαποριού, έχουν απευθείας σύνδεση με τη Γέφυρα ή τη Μηχανή και μιλούν με τον Καπετάνιο ή με τον Πρώτο Μηχανικό μαθαίνοντας έτσι πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τη μετακίνηση του πλοίου, μαθαίνουν πως λειτουργούν και σε τι εξυπηρετούν τα διάφορα Ναυτικά μηχανήματα και όργανα όπως το Ραντάρ, ο Εξάντας και άλλα, ενώ ενημερώνονται παράλληλα για το πως δουλεύει η μηχανή και κινεί την προπέλα που μετακινεί το πλοίο. Βλέπουν διάφορα μέρη ανά την υφήλιο (π.χ. πως ανεβαίνει ή κατεβαίνει το πλοίο με τη ρυθμιζόμενη στάθμη του νερού και περνά από δεξαμενή σε δεξαμενή για να διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ) και λύνουν τις απορίες τους ρωτώντας τα μέλη του πληρώματος και τους ειδικούς για κάθε θέμα.

 Στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την Πέμπτη το απόγευμα έγινε μια όμορφη πολυπληθής μικρή γιορτή με χαιρετισμούς από την Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, τον Διευθυντή του Κοινοφελούς Ιδρύματος ''Μαρία Τσάκος'' Μιχάλη  Μπελέγρη, τη Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Μαρία Παπαδανιήλ και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας Θεόδωρο Μαρδίρη. Ακολούθησαν ''Τραγούδια καλοσωρίσματος'' από τους μαθητές της ΣΤ' Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, παρουσίαση της πορείας της δράσης και αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', εμπειρική και βιωματική αξιολόγηση από τον Τίτο Κουκάκη Διευθυντή του Ναυτιλιακού Τμήματος του Ομίλου Τσάκος στη Χίο και από τον Θανάση Καραπούλιο Διευθυντή  του Ναυτικού Λυκείου ''Teens'', παρουσίαση του προγράμματος από τους Εκπαιδευτικούς Πωλίνα Τέττερη Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και Κατερίνα Κώττη Διευθύντρια του 5ου Δημοτικου Σχολειου Χίου. Έγινε σύνδεση μέσω skype με το Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου (Διευθυντής Γεώργιος Μπεροπούλης) και στη συνέχεια οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου προσέφεραν αναμνηστικά στους συντελεστές του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο''. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου τραγούδησε με ''μπακ-ράουντ'' φωτογραφίες από τις συνομιλίες με το πλοίο ''ELIAS TSAKOS'' και ακολούθησε Διαγωνισμός Ερωτήσεων (πάνω σε Ναυτικά Θέματα που παρακολούθησαν τα παιδιά) και Βραβεύσεις. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου παρουσίασε ένα πολύ ωραίο και ευχάριστο χορευτικό με τραγούδια της θάλασσας και του τόπου μας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με...αναγωγή στο μέλλον, με αναφορές στα επόμενα βήματα του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'', που ανοίγει τα φτερά του επεκτεινόμενο και σε άλλα Σχολεία...και εκτός Χίου. 

Σε αυτό το σημείο η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης Θεοδώρα Μουστάκα απηύθυνε χαιρετισμό στη γιορτή το Πρόγραμμα και την προσέγγιση που διενεργείται...και της προσφέρθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα ''Μαρία Τσάκος'' αναμνηστικός θυρεός. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου Μαρία Πελαντή παρέλαβε με τη σειρά της(μετά τον χαιρετισμό-καλοσώρισμα που απηύθυνε στο Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)αναμνηστικό θυρεό για το Σχολείο...το ίδιο και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νενήτων Δέσποινα Κυριακώδη. 

 Ακολούθησε απονομή θυρεών, ναυτικών χαρτών και αναμνηστικών δώρων σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα Σχολεία που συμμετείχαν στην Τελετή Λήξης του Προγράμματος ''Το πλοίο πάει Σχολείο'' και ένα δροσερό κέρασμα στην έξοδο του αμφιθεάτρου ολοκλήρωσε τη γιορτή.