Ο Κλειδοκράτορας της μνήμης βρήκε την... Βίκυ του

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 26/10/2019 - 06:21

Με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης και κυκλοφορίας του παιδικού  Πολυτροπικού βιβλίου ''Μέμορυ, ο Κλειδοκράτορας της Μνήμης και το Αιώνιο Μυστικό του Δε Θυμάμαι'' που έγραψε και δημιούργησε η Ειδική Παιδαγωγός και Συγγραφέας Βίκυ Σγουρέλλη, πραγματοποιήθηκε στις 7.00 μ.μ. της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2019, στο book cafe του Βιβλιοπωλείου ''Πυξίδα'' στην Απλωταριά της Χίου, διαδραστική ομιλία και συζήτηση σχετικά με τη θετική συμβολή των Πολυτροπικών Κειμμένων και Βιβλίων στις Μαθησιακές Δυκολίες για την επίλυση και την αντιμετώπισή τους. Το Βιβλίο εικονογράφησε ο Μάριος Ιωαννίδης και την ορθογραφική του επιμέλεια είχαν οι Φιλόλογοι Μαρία Στεφανάκη και Βαλάντη Μπόλια. 

"Μέμορι, ο Κλειδοκράτορας της Μνήμης...και το Αιώνιο Μυστικό...του Δε Θυμάμαι''...Μια ιστορία για παιδιά...και γιατί όχι και για μεγάλους....Ένα βιβλίο Πολυτροπικό που εξασκεί και αναβαθμίζει την κριτική σκέψη των παιδιών και τη φαντασία τους, παρουσιάζοντας τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μεταφέρει με πολλούς και ποικιλόμορφους τρόπους...άλλοτε με έντονες εικόνες και χρώματα που σε κανέναν δεν θα περνούσαν απαρατήρητα, άλλοτε με διακριτικά σχέδια και ''ψυθιριστά'' γράμματα, με συννεφάκια που υποδηλώνουν τη σκέψη, με φαινομενικούς γρίφους που λύνονται όταν κανείς παρατηρήσει και σκεφτεί...τις μεταφορικές εικόνες(φύλλα, σύννεφα, φως κ.οκ....) που μπορεί να ''μπαίνουν'' ή και να ''βγαίνουν''...ίσως και ''πετώντας''...από το κεφάλι ενός εικονιζομένου προσώπου και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά για όλες τις ηλικίες! Δηλαδή το βιβλίο αυτό χρησιμοποιεί...γράμματα, συνώνυμες λέξεις και πολλές διαφορετικές φρασεολογίες (αλλά ίδιες στο νόημά τους)...ποικίλες γραμματοσειρές, ανάλογα με την χροιά και τη βαθμίδα του λεγομένου πράγματος, για να διασαφηνίσει και να χαράξει στη μνήμη των παιδιών τις πληροφορίες του...με τον ίδιο τρόπο που μια κορυφαία Πριμαντόνα κι ένας έμπειρος Τενόρος χρησιμοποιούν πότε την παύση και πότε την ένταση για να τραβήξουν την προσοχή στην έννοια και τα συναισθήματα του τραγουδιού...που καταγράφεται στη μνήμη μας ανεξίτηλα, μαζί με τους ερμηνευτές, επειδή ο τρόπος που το είπαν μας μένει αξέχαστος!

 Η ομιλία και η συζήτηση ξεκινώντας από τις σελίδες του νέου Πολυτροπικού Βιβλίου, που παρουσίασε στο κοινό, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτεκικοί, η ίδια η Βίκυ Σγουρέλλη, περιστράφηκε γύρω από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε γονείς, παιδιά και Δασκάλους όταν το παιδί λέει...''ναι το διάβασα αλλά δεν το θυμάμαι''...και τις περισσότερες φορές λέει αλήθεια. Σε αυτό το σημείο η ''μαεστρία'' του Εκπαιδευτικού, του Βιβλίου, και του γονέα βέβαια, παίζει καταλυτικό ρόλο για να περάσει το μήνυμα. Η Σύγχρονη Εκπαίδευση οδεύει όλο και περισσότερο στις Πολυτροπικές Μεθόδους διδασκαλίας ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες. Δηλαδή...αφού δεν το κατάλαβες έτσι...θα σου το πω κι αλλιώς...θα σου το ζωγραφίσω, θα σου το τραγουδήσω κιόλας...μπορεί να σε βάλω και να το παίξεις στο θέατρο...πάντως θα τα καταφέρω με κάποιο τρόπο να μάθεις αυτά που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις στη ζωή και στη μάθηση! Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της Πολυτροπικής Εκπαίδευσης που λαβαίνει σοβαρά υπ' όψιν της, ότι δεν μαθαίνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο το ίδιο καλά. Άλλος μαθαίνει τα ρήματα όταν τα γράφει και τα ξαναγράφει και τα ξαναγράφει...κι άλλος ακουστικά όταν του τα λένε και του τα ξαναλένε, μαγνητοφωνημένα Εκπαιδευτικά κείμμενα...κι άλλος πάλι είναι οπτικός τύπος και θυμάται καλύτερα με εικόνες και χρώματα. Δόξα το Θεό, ο 21ος Αιώνας που ζούμε, μας δίνει άπειρες δυνατότητες χρήσης κινηματογραφικών προβολών, χρήση διαδικτύου με τρόπο σοφό και ωφέλιμο κ.ο.κ. 

Η εκδήλωση, μετά τη μικρή εισήγηση που έκανε η Βίκυ Σγουρέλλη, συνεχίστηκε με ερωταπαντήσεις, κυρίως σε θέματα κρίσεως και φαντασίας, στις οποίες έλλαβαν μέρος και παιδιά που πλησίασαν την Εκπαιδευτικό και Συγγραφέα Βίκυ Σγουρέλη και συζητούσαν μαζί της πριν ξεκινήσει η εισήγηση με το οπτικοακουστικό υλικό.

 Στον επίλογο της βραδιάς η Βίκυ Σγουρέλη ευχαρίστησε το Βιβλιοπωλείο ''Πυξίδα'' για τη φιλοξενία και την υποστήριξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την κάλυψη και μετάδοση του θέματος...και φυσικά ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε και ''αγκάλιασε'' το νέο της Πολυτροπικό Βιβλίο ''Μέμορι, ο Κλειδοκράτορας της Μνήμης και το Αιώνιο Μυστικό του Δε Θυμάμαι'' και παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτηση για τη θετική συμβολή των Πολυτροπικών Κειμμένων και Βιβλίων στις Μαθησιακές Δυσκολίες για την επίλυση και την αντιμετώπισή τους.

 Τέλος, η Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Βίκυ Σγουρέλλη, υπέγραψε με πολύ χαρά βιβλία για το κοινό, στον καθένα με προσωπική αφιέρωση.  

Δ. Ζαφείρης

o_kleidokratoras_tis_mnimis

Σχετικά Άρθρα