Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι πάντα εδώ

της Γιάννας Κουμή
Παρ, 10/03/2017 - 13:19

Σας μεταφέρω την εμπειρία μας από την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το σχολείο μας, ΕΕΕΕΚ Χίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (ΣΤ΄ τάξη) στις 9 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δ.Σ., στα πλαίσια της εβδομάδας που διανύσαμε και που, πανελλαδικά, αφιερώθηκε και φέτος, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying).

Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών της γενικής αλλά και της ειδικής εκπαίδευσης για την ομαλή και δημιουργική συνύπαρξη, αλλά και μέσα πάντα στο πνεύμα της ενσωμάτωσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, προσπαθήσαμε να θεωρήσουμε δεδομένη την καλή διάθεση και αγνή καρδιά των παιδιών και από τις δύο πλευρές και… δικαιωθήκαμε!.

Είδαμε, όλοι οι συνάδελφοι που παρευρεθήκαμε, πραγματική ενσυναίσθηση, ευγενική διάθεση από τους οικοδεσπότες, γνήσιο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τα «άλλα» παιδιά, χωρίς διάθεση κοροϊδίας ή «σνομπισμού». Θυμηθήκαμε ότι όλα τα παιδιά είναι, από τη φύση τους, ικανά να νιώσουν το συναίσθημα του άλλου, να μοιραστούν, να βοηθήσουν, να γευτούν την αλληλεγγύη και την αληθινή φιλία, το μεγαλείο της πίστης στον άνθρωπο και της αγάπης… όλα αυτά, ασφαλώς, πριν τα βάλουμε στα «μεγαλίστικα» τερτίπια του ανταγωνισμού, της ιδιοτέλειας, της κοντόφθαλμης λογικής του συμφέροντος και του «ωχ-αδελφισμού», του «νόμου της ζούγκλας» που με τόσο ζήλο τους προτείνουμε να ακολουθήσουν!

Οι μέχρι τώρα εμπειρίες όλων των συναδέλφων, από τις συνδιδασκαλίες των παιδιών γενικής και ειδικής αγωγής το αποδεικνύουν περίτρανα και κάνουν εμάς τους μεγάλους να ντρεπόμαστε…

Είδαμε, λοιπόν, ότι οι μαθητές του 7ου Δημοτικού ήταν ήδη αρκετά ευαισθητοποιημένοι, εφόσον είχαν δουλέψει με μεράκι το θέμα τα προηγούμενα χρόνια (πρβλ. την δραματοποίηση του έργου του Β. Ηλιόπουλου «Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;» και τις λοιπές δράσεις από τους δασκάλους τους Ν. Τουρνή, Α. Γιαννιτσάκη και Γ. Κατολέων).

Επίσης, είδαμε ότι και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη συζήτηση, στις δραστηριότητες, στα τραγούδια που τα παιδιά τραγούδησαν χωριστά ανά σχολείο, αλλά και από κοινού, νιώθοντας ισότιμοι, βλέποντας και αυτοί ότι περισσότερες είναι οι ομοιότητες, παρά οι διαφορές τους από τους μαθητές των σχολείων γενικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο ρόλο του παρατηρητή των επισοδείων σχολικού εκφοβισμού, και στο σύνθημα «Μίλα,μη φοβάσαι!».

Παρακάτω θα διαβάσετε τους στίχους του τραγουδιού «Διαφορετικοί» που δημιουργήθηκε από τις συναδέλφους Ασπασία Τσαγκάτου και Δέσποινα Ουζουνίδου στο ΕΕΕΕΚ, τραγουδούν μαθητές του ΕΕΕΕΚ, και τους οποίους στίχους αφιερώνουμε σε όλα τα παιδιά και τους μεγάλους που ξεχνούν ότι κάποτε ήταν παιδιά…

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

Στίχοι: Τσαγκάτου Ασπασία-Ουζουνίδου Δέσποινα

Μουσική: Τσαγκάτου Ασπασία

 

Παιδιά σκυμμένα, φοβισμένα,

Βλέμματα χαμένα στο πουθενά

Και κάποια άλλα που κοιτάζουν

Γελούν και δείχνουν κοροϊδευτικά…

 

Η δύναμη δεν είναι στη γροθιά σου,

Ούτε στα λόγια τα προσβλητικά,

Η δύναμη δεν είναι στη μαγκιά σου,

Στις προκαταλήψεις και στον τσαμπουκά,

Η δύναμη είναι μόνο στην καρδιά (2)

 

Τι κι αν είμαστε εμείς τόσο διαφορετικοί,

Αν κοιτάξεις στην ψυχή, μοιάζουμε τόσο πολύ…

Δες, γελάω, γελάς κι εσύ, σου μιλάω μιλάς κι εσύ…

Κι αν διαφέρουμε, ε, και τι;…φίλοι θα’ μαστε καλοί!!

 

Χρώμα, γλώσσα, χαρακτήρας,

Φύλο, εμφάνιση, καταγωγή,

Κάθε άνθρωπος διαφέρει,

Σεβασμό αξίζει στη ζωή…

 

Όλοι μαζί μπροστά στη βία,

Τείχος ας υψώσουμε ανθρώπινο,

Με τη μουσική και το τραγούδι,

Θα νικήσουμε όλοι τον εκφοβισμό…

 

 

Η δύναμη δεν είναι στη γροθιά σου,

Ούτε στα λόγια τα προσβλητικά,

Η δύναμη δεν είναι στη μαγκιά σου,

Στις προκαταλήψεις και στον τσαμπουκά,

Η δύναμη είναι μόνο στην καρδιά (2)…

 

Τι κι αν είμαστε εμείς τόσο διαφορετικοί,

Αν κοιτάξεις στην ψυχή, μοιάζουμε τόσο πολύ…

Δες, γελάω, γελάς κι εσύ, σου μιλάω μιλάς κι εσύ…

Κι αν διαφέρουμε, ε, και τι;…φίλοι θα’ μαστε καλοί!!

 

Η δύναμη………………….

 

Μπράβο σε όλους και με την ευχή να διατηρήσουν την καλή πρόθεση και το «ανοιχτό μυαλό» τους για όσο περισσότερο μπορούν!

 

Για το ΕΕΕΕΚ Χίου, Γιάννα Κουμή, Ψυχολόγος

Σχετικά Άρθρα