Οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων στην "Αλήθεια TV"

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 22/10/2018 - 17:09
Τερζίδης, Κατριβάνου, Κελεπερτζής για ΔΥΕΠ στην "Αλήθεια TV"

Πολύ λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, που τελικά ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Χίο, απογευματινές ώρες, σε πέντε Δημοτικά Σχολεία και ένα Γυμνάσιο. Τι ακριβώς είναι αυτές οι δομές, ποια η λογική να λειτουργούν ακόμη και σε νησιά που δεν είναι ο τελικός προορισμός των προσφύγων – μεταναστών, εγκυμονεί κινδύνους η παρουσία των προσφυγόπουλων ή μεταναστόπουλων στα ίδια Σχολεία που φοιτούν τα ντόπια παιδιά; Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα απαντούν σήμερα στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» της «Αλήθεια TV», ο Άγης Τερζίδης, παιδίατρος, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και σύμβουλος του υπουργού Υγείας για θέματα προσφύγων, η Βασιλική Κατριβάνου, μέλος της ομάδας συντονισμού για την εκπαίδευση των προσφύγων και σύμβουλος του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και ο Αριστείδης Κελεπερτζής, προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δήλωσε κατηγορηματικά ότι με τα μέτρα που παίρνονται από την αρχή της προσφυγικής κρίσης δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τον μόνιμο πληθυσμό, πόσω μάλλον για τα παιδιά, και απόδειξη είναι ότι επιδημικά φαινόμενα δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Δεν αρνήθηκε βέβαια ότι οι άνθρωποι αυτοί -πρόσφυγες και μετανάστες- ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα και ο ίδιος και η κα Κατριβάνου, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, είπαν ότι προσωπικά δεν συμφωνούν με τον εγκλωβισμό τους στα νησιά.

Η κα Κατριβάνου, έχοντας μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν την εμπειρία να κάνει μάθημα σε προσφυγόπουλα, θεωρεί καλό και για την εκπαίδευση και για την τοπική κοινωνία τον συγχρωτισμό των παιδιών αυτών με τα ντόπια, όχι μόνο για τη σημασία του να μετέρχεται κανείς την ελληνική παιδεία αλλά γιατί το να δώσεις την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να νιώσουν και πάλι παιδιά, ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από τη σκληρή καθημερινότητά τους είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσουν ποτέ και πάντα θα θυμούνται, όπου κι αν πάνε, τους δασκάλους και τη χώρα μας με αγάπη.

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, διευκρίνισε ακόμη ότι το επιπλέον κόστος λειτουργίας των σχολείων όπου θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων έχει προβλεφθεί, όπως και η μισθοδοσία των δασκάλων που διδάσκουν εκεί και δεν υπάρχει στον τομέα αυτόν κανένα πρόβλημα και μάλιστα αναμένεται και φέτος, όπως τόνισε η κα Κατριβάνου, σχετικό κονδύλι – χορηγία από τη Βουλή των Ελλήνων για το σκοπό αυτό.

kerdos_gia_oloys_mas_i_ekpaideysi_ton_prosfygopoylon

Σχετικά Άρθρα