Οι καθαρίστριες σχολείων απαιτούν μόνιμη και σταθερή εργασία

Ανακοίνωση του Σωματείου Καθαριστών/ιών Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Χίου και του Ε.Κ. Χίου
Τρί, 05/09/2017 - 06:20

Το Εργατικό Κέντρο Χίου και το Σωματείο Καθαριστών/ιών Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Χίου καταγγέλλουν την Κυβερνητική αδιαφορία και δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων,  που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απασχολούνται επί σειρά ετών με «συμβάσεις μίσθωσης έργου», με αποτέλεσμα να αποστερούνται θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Αναλυτικά στη σχετική ανκοίνωση που εξέδοσαν σημειώνονται:
Απαιτούμε εδώ και τώρα την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο σύνολό τους.
Ζητάμε εδώ και τώρα να εκδοθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των τριών (3) συναρμόδιων Υπουργείων, που θα διασφαλίζουν την επαναπρόσληψη όλων των υφιστάμενων εργαζομένων, χωρίς εξαιρέσεις ή άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Είναι ανεπίτρεπτο γι’ άλλη μια φορά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, δίχως να έχουν συναφθεί οι νέες συμβάσεις εργασίας, τουλάχιστο από 1η Σεπτέμβρη, και οι εργαζόμενες να απασχολούνται με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι οποίες:

  • Αμείβονται με 33,07 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.
  • Δεν έχουν το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, ασθένεια, μητρότητα.
  • Η αμοιβή τους δεν περιλαμβάνει την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων.
  • Δεν λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, ή επίδομα αδείας.

 
Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεση και πάγια λύση στα προβλήματα των συναδέλφων μας. 
 

Σχετικά Άρθρα