Πλώρη για 3η Ναυτική Ακαδημία στη Χίο από τον Όμιλο Τσάκου

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: Είμαι υπερήφανος που είμαι ένας από σας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 27/12/2023 - 18:04

Και 3η Ναυτική Ακαδημία στο νησί μας, αυτή τη φορά με ιδιωτικό σχήμα, παράλληλα προφανώς με το θεσμικό πλαίσιο, που αναμένεται, ανακοίνωσε ο καπ. Παπαγιώτης Τσάκος σε συνάντηση στελεχών της Εταιρείας, κάτι που έγινε με πανηγυρικό τρόπο στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία του ιδρυτή Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και διαδικτυακά του κυρίου Νίκου Τσάκου CEO της Tsakos Energy Navigation.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους περισσότεροι των 150 αξιωματικών του στόλου της Εταιρείας γέφυρας και μηχανής, ανδρών και γυναικών όλων των βαθμίδων καθώς και πλείστων στελεχών από τα γραφεία.

Συμμετείχαν ακόμα απόμαχοι  Καπετάνιοι και Α’ Μηχανικοί με σημαντική προϋπηρεσία στα καράβια του στόλου και των γραφεία της Εταιρείας που αποτέλεσαν τους μέντορες στις επόμενες γενιές αξιωματικών και διευθυντικών στελεχών. Ιδιαίτερη θερμή ήταν η συμμετοχή των δοκίμων και αποφοίτων  του Πρότυπου Ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS).

Την διάσκεψη ευλόγησε ο Πατήρ Θωμάς Χρυσικός Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, σε πνεύμα κατάνυξης όλων των παρευρισκόμενων τιμώντας την ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών μας.

Ειδικό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε εις μνήμην της Ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου - Τσάκου, αποτείνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο της ως η γιατρός των ναυτικών, ανακοινώνοντας, επίσης, ό,τι το νεότευκτο φορτηγό πλοίο μας ελληνικής σημαίας, φέρει το όνομα «WORLD SEAFARER MD».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, υπήρξε επίσης σύνδεση με τρία πλοία της Εταιρείας και ανταλλαγή ευχών με τους Καπετάνιους και τα πληρώματα τους, εορτάζοντες κατά το πλείστον, την ευλογημένη αυτή ημέρα.

Την διάσκεψη τίμησε επίσης, ως ειδικός ομιλητής η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας μέσα από την ομιλία της ό,τι, ιστορικά, γλώσσα και ναυτοσύνη έχουν διαχρονικά σμιλεύσει τα χαρακτηριστικά του λαού μας.

Η διάσκεψη αποτέλεσε μια  μοναδική ευκαιρία μετά από αρκετό καιρό με όλες τις παγκόσμιες κρίσεις, να ανταμώσουμε ξανά από κοντά, και να μοιραστούμε τα νέα και τα σχέδια για το μέλλον που κύριο στόχο έχει τη συνεχή ανάπτυξη του Ομίλου Εταιρειών Τσάκος και την ευημερία των οικογενειών, των στελεχών και της πατρίδας μας εν γένει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης, διευθυντές και στελέχη από κάθε τμήμα των εταιρειών πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και εισηγήσεις επί θεμάτων αρμοδιότητας τους (technical, operation, quality, safety & security, crew & training, energy efficiency, digitalization, decarbonization, chartering, claims, inspections κ.λπ.), δημιουργώντας έναν ζωντανό διάλογο με τους ναυτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκαν οι άριστες επιδόσεις των εταιρειών μας σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς όπως τεκμηριώνονται από τις επιθεωρήσεις διεθνών οργανισμών, νηογνωμόνων  τις  βραβεύσεις του Ομίλου και κυρίως από την αναγνώριση από τους πελάτες - ναυλωτές και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των νεοναυπηγούμενων πλοίων που θα ενισχύσουν τον στόλο, με ειδική αναφορά στα τέσσερα νεότευκτα δεξαμενόπλοια διπλού καυσίμου με LNG (Dual Fuel), που φέρουν όλα την Ελληνική σημαία. 

Κοινή διαπίστωση όλων και επαναεπιβεβαίωση αποτέλεσε το γεγονός πως όλα τα στελέχη σε στεριά και θάλασσα αποτελούν μία οικογένεια, μια συμπαγής ομάδα με ανοικτή, διαφανή και ειλικρινή επικοινωνία που ασπάζεται ενα κοινό κώδικα λειτουργίας και αξιών, για να διατηρηθεί και να μεγαλώσει ότι έχει δημιουργηθεί από όλους τους προηγουμένους στον Όμιλο Εταιρειών Τσάκος τα τελευταία 53 χρόνια, βάση του οράματος του Ιδρυτή.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Καπετάνιος τόνισε:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ευτυχής που η εταιρεία μας βασίζεται σε ανθρώπους σαν κι εσάς με άριστες ικανότητες, αξίες και αρχές και άψογο επαγγελματισμό που είναι σε θέση να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα».

«Είμαι περήφανος για εσάς, για τον καθένα και καθεμία από εσάς, είμαι περήφανος που είμαι ακόμα ένας από εσάς»

Παράλληλα, μοιράστηκε για ακόμη μία φορά την αγωνία του για τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και της έλλειψης προσέλκυσης νέων ελληνόπουλων. Επισημαίνοντας  πως πρέπει μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπάνε και να σέβονται τη θάλασσα και να νιώθουν περήφανα για τον Έλληνα ναυτικό. Στο σημείο αυτό, παρότρυνε ενθέρμως όλους και όλες να γίνουν μέντορες στους νέους αξιωματικούς και δοκίμους, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές της ναυτικής μας παράδοσης και ναυτοσύνης  για την διατήρηση της ελληνικής πρωτιάς παγκοσμίως, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την ίδρυση ναυτικής ακαδημίας στη Χίο όπου μαζί με το Πρότυπο ΕΠΑΛ TEENS, θα παρέχουν τη ναυτική εκπαίδευση που αναλογεί στο τόπο μας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στα μέλη, ναυτικούς και στεριανούς, των εταιρειών Τσάκος όπου αποτελούν την διάδοχη κατάσταση και μετάβαση από τη μία γενιά στην επόμενη, συνεχίζοντας το όραμα και την αποστολή του Ομίλου Τσάκος στη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, ο Καπετάνιος αποχαιρέτησε τους ναυτικούς μας και τα στελέχη των γραφείων με τη δήλωση: «Επιτρέψτε μου να σας αποχαίρετησω σφίγγοντας σας, έστω νοερά, το χέρι ενός εκάστου διότι όπως άρχισα να λέω η σύναξής μας αυτή ήτανε ένα παρήγορο σύμβολο και ενίσχυση της θέσεώς μας και της προοπτικής μας για το μέλλον. Ειλικρινά θέλω να ευχαριστήσετε εκ μέρους μου το κάθε μέλος της οικογένειάς σας, σαν να ήτανε εδώ, να τους σφίξετε το χέρι και εκ μέρους μου, κάντε τους μία αγκαλιά πέστε τους, αυτό που έχουν και οι ίδιοι – ίδιες θεωρήσει όλα αυτά τα χρόνια ότι και εδώ είμαστε μία οικογένεια που της περιλαμβάνει όλους και όλες και ότι αν δεν είχαμε τις και τους συντρόφους και τις οικογένειες που έχουμε δεν θα είμασταν αυτοί που είμαστε. Και τι είμαστε, δεν είναι ότι είμαστε η πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, αλλά ως ναυτική οικογένεια είμεθα η πιο καλή μερίς της παγκόσμιας ναυτιλίας στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα την πατρίδα μας. Ιδιαίτερα, ας μου επιτραπεί, χάρη σε σας και στην εταιρεία μας».

Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή ευχών για καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα.

Σχετικά Άρθρα