Προς διεκδίκηση 1,66 εκ. ευρώ για εξοπλισμό σε γυμνάσια και λύκεια

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 01/03/2021 - 16:21

Ποσό 1.666.528 ευρώ διεκδικεί ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Χατζησταμάτης, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός σε γυμνάσια και λύκεια του Νομού.

Αυτό αποτυπώνεται ως ανάγκη στην καταγραφή των αναγκών που δημοσιοποίησε ο ίδιος, στ πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών από το ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο Τύπου:

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος EΣΠΑ 2021-2027, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και συντονισμό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τομεακή συνάντηση διαβούλευσης των θεμάτων του Τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Η συνεδρίαση είχε στόχο την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τον τρόπο στήριξης της παιδείας με υποδομές και δράσεις την παρούσα δεκαετία.

Οι φορείς που συμμετείχαν αφού αναφέρθηκαν στα ζητήματα-προβλήματα που αφορούν το θέμα της συνεδρίασης αποφασίσθηκε να εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση στην Περιφέρειά μας ο οποίος μεταξύ άλλων θα αξιολογήσει και ιεραρχήσει τα προτεινόμενα έργα με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τάσεις.

Η ΕΥΔ Βορείου Αιγαίου προσδιόρισε το αρχικό σχέδιο δράσεων και επιλεξιμοτήτων που φαίνεται ότι θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα της Νέας Περιόδου 2021-2027 και αφορούν:

• Αναβάθμιση υφισταμένων κτιριακών υποδομών σε σχολικές μονάδες που με βάση τις δημογραφικές τάσεις θα δεχτούν μαθητές κατά την επόμενη χρονική περίοδο.

• Δημιουργία υποδομών σχολικών μονάδων σε ειδικά και μουσικά σχολεία.

• Προμήθεια εξοπλισμού και μέσων για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας εκπαιδευτικού έργου.

• Ενεργειακές επενδύσεις σε σχολικές μονάδες.

Ως εκ τούτου, αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να αποστείλουν στην ΕΥΔ και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μέσω των Δήμων κείμενο με τις προτάσεις έργων και δράσεων που εκτιμούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω , την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής (ΕΣΕΔΕ) κος Κωνσταντίνος - Βίκτωρ Χατζησταμάτης από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χίου κο Αντώνη Ζερβάκη ότι "οι Δήμοι οφείλουν να προετοιμάσουν έκθεση με τις ανάγκες τους σε αναβαθμίσεις / ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφιστάμενων και δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων καθώς και τις ανάγκες σε σχολικό εξοπλισμό και να τη στείλουν στην ΕΥΔ και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου" ενώ εστάλησαν συνοδευτικά και 2 αρχεία επεξήγησης.

Στη συνέχεια ορίσθηκε και η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 όπου η ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου ανέλαβε την καταγραφή των εξοπλιστικών αναγκών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου.

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 μετά από συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Προστασίας κο Γεώργιο Πατεριμό δόθηκαν επεξηγήσεις σε συζήτηση με το επιτελείο του και μετά από σχετικό ερώτημα του Προέδρου της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και οργάνωσης του Δήμου Χίου, απήντησε αφού ήλθε σε συνεννόηση με την διαχειριστική αρχή ότι μπορούμε να καταγράψουμε και εργαστηριακές ανάγκες των σχολείων που αφορούν τα Εργαστήρια Φυσικής Χημείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ειδικής Αγωγής, Ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ που ανήκουν στο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου καθώς και Μουσικών Εργαστηρίων του Μουσικού Σχολείου Χίου. Παράλληλα ορίσθηκε νέα συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης και του Δήμου για την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

Ως εκ τούτου άρχισε παράλληλα η ενημέρωση δια ζώσης και με e-mails στα σχολεία στα οποία τονίσθηκε ιδιαίτερα πως η καταγραφή αφορούσε για τα Γενικά σχολεία κυρίως ανάγκες σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνοντας και σχετικό εξοπλισμό για αίθουσες διδασκαλίας ώστε να έχουν όλες οι αίθουσες τα απαραίτητα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, ενώ για τα Ειδικά- Επαγγελματικά σχολεία ειδικοτήτων επιπροσθέτως και εξειδικευμένος εξοπλισμός.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Laptop, Tablet, Scanner, διαδραστικούς πίνακες, πολυμηχανήματα, φωτοτυπικά, βιντεοπροτζέκτορες κ.λπ. Επίσης τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι ο κατάλογος που θα συνταχθεί από κάθε σχολείο θα έπρεπε να είναι εκλογικευμένος και κοστολογημένος, ενώ εστάλη και ενδεικτικός πίνακας καταγραφής.

Η καταγραφή ολοκληρώθηκε και εστάλη με 43 συνημμένα στο Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Χίου καθώς και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού & Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χίου στις 24 Φεβρουαρίου 2021 και κοστολογήθηκε ενδεικτικά ως ακολούθως:

 

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΟΝΟΜΑ

ΚΟΣΤΟΣ €

ΠΟΣΟΣΤΟ%

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

1350670

81

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

315858

19

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

1666528

100

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΒΙΚΤΩΡ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΣΥΝΟΛΟΝ: 103.000 €

 

 

 

pros_diekdikisi_166_ek._eyro_gia_exoplismo_se_gymnasia_kai_lykeia

Σχετικά Άρθρα