Χίος, Κυριακή 12 Ιουλίου

Σ' αυτούς που θα ταξιδέψουν την ελληνική σημαία στα πέρατα της Οικουμένης

Η Ημερήσια Διαταγή του Πλωτάρχη Λ.Σ. Παντελή Βατούση Διοικητή της Ακαδημίας Πλοιάρχων
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 02/12/2019 - 17:08

Οι Στρατιωτικοί δεν βγάζουν... λόγους.

Εκδίδουν Ημερήσιες Διαταγές τις οποίες διαβάζουν

Πίσω απ' αυτές διακρίνετε την αγάπη για την δουλειά τους, για την αίσθηση του καθήκοντος, δείτε την λιτότητα και τα μεστά νοήματα που μεταδίδονται.

Σήμερα στις Οινούσσες ήταν μεγάλη γιορτή, αφού έγινε η υποδοχή 41 πρωτοετών σπουδαστών της Ακαδημίας Πλοιάρχων.

Στην λιτή τελετή που έγινε ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Παντελής Βατούσης είπε στους σπουδαστές τα εξής:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αρ. 32 της 2ας Δεκεμβρίου 2019

 

Αγαπητοί σπουδαστές-στριες με τις ευλογίες της εκκλησίας και τις ευχές όλων μας, σας καλωσορίζουμε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών. Από σήμερα είστε μέλη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, της μεγάλης ναυτικής οικογένειας που αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους, τους δίνει ευκαιρίες, τους καταξιώνει. Αποτελείται το νέο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας που μας ενώνει με τη θάλασσα από τα βάθη των αιώνων. Εισαχθήκατε επάξια στην Ακαδημία μας και πρέπει να είστε υπερήφανοι που σπουδάζετε σε ένα από τα παραδοσιακά ναυτικά εκπαιδευτήρια της Ελλάδας. Εύχομαι όλα σας τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα. Εσείς είστε το μέλλον της ναυτιλίας μας, εσείς είστε το μέλλον της πατρίδας μας.

Από τις Οινούσσες, όπου βρισκόμαστε αναδείχθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της ναυτιλίας, οι οποίοι μεγαλούργησαν, απέκτησαν πλοία, δύναμη και πλούτο. Ξεκίνησαν από ναυτόπαιδα κι έγιναν πλοιοκτήτες. Έφτασαν το όνομα αυτού του μικρού νησιού στα πέρατα του κόσμου. Εδώ έγινε πράξη η θεωρεία ότι αν έχεις πίστη, θέληση και αρχές μπορείς να επιτύχεις κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο.

Το κτίριο της Ακαδημία μας κτίστηκε το 1957 με πανοινουσσιακό έρανο. Το 1965 λειτουργεί για πρώτη φορά η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών. Ουσιαστική υπήρξε η συμβολή των αείμνηστων ευεργετών της παιδείας Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα. Το 1996 το κτήριο ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε με γενναία χορηγία του Ιδρύματος «Λέοντος και Ασπασίας Λεμού» εκπληρώνοντας το όραμα του αείμνηστου καπετάνιου Λέοντα Λεμού.

Νέοι σπουδαστές,

Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Ο Έλληνας ναυτικός, από τη Μινωική εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους και από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα, μεταφέρει σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης τη συσσωρευμένη ναυτική του εμπειρία, την απαράμιλλη ελληνική ναυτοσύνη. Αυτή που μαζί με το επιχειρείν των πλοιοκτητών έκανε την εμπορική μας ναυτιλία την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου. Η Ελλάδα μας που αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πρώτη δύναμη στη ναυτιλία κατέχοντας το 22% του παγκόσμιου στόλου πλοίων και το 53% του ευρωπαϊκού. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν γιατί η ναυτιλιακή μας βιομηχανία είναι το πιο σημαντικό και διαχρονικό στοιχείο ευημερίας της πατρίδας μας.

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών πλοίων έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη Ναυτική Εκπαίδευση. Έγινε σε όλους αντιληπτό ότι για να προχωρήσουμε στο μέλλον πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ότι μας έφτασε στην κορυφή. Ως διοικητικό και διδακτικό προσωπικό αισθανόμαστε πλήρως την ευθύνη που έχουμε, να εκπαιδεύσουμε εσάς, τους νέους αξιωματικούς καταστρώματος που θα στελεχώσουν τα ελληνικά πλοία και θα συνεχίσουν τη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας. Συνεχίζοντας το όραμα των ιδρυτών της Ακαδημίας μας, είμαστε υπερήφανοι για τους απόφοιτους της Ακαδημίας μας, τους 1500 Αξιωματικούς που στελέχωσαν και στελεχώνουν την Εμπορική Ναυτιλία. Έτσι και σε εσάς, τους νέους μας σπουδαστές, έχουμε υποχρέωση να σας δώσουμε τα γνωστικά και ψυχικά εφόδια για να τα καταφέρετε. Στην προσπάθεια σας θα είμαστε πάντοτε συμμέτοχοι και συμπαραστάτες.

Νέοι σπουδαστές, οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας είναι πολλές και πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε. Ο δρόμος που θα ακολουθήσετε έχει δυσκολίες αλλά έχει και προνόμια, αναγνώριση καταξίωση. Πρώτο και κύριο μέλημα σας είναι να επιτύχετε στα μαθήματα και να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστείτε στα πλοία. Κάθε μέρα από δω και πέρα είναι σημαντική για την καριέρα σας. Εμπνευστείτε από τον τόπο στον οποίο σπουδάζετε, δείξτε ζήλο για μάθηση και να είστε σίγουροι ότι θα αμειφθείτε.

ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,

Για να σταδιοδρομήσετε με επιτυχία στα πλοία πρέπει να δείξετε ωριμότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Πρέπει να μάθετε να διοικείστε και να διοικείτε. Πρέπει πρώτα εσείς να υπακούτε κι έπειτα να απαιτείτε από τους άλλους υπακοή. Να θυμάστε ότι καλός πλοίαρχος δεν είναι αυτός που διοικεί με τα παράσημα του, αλλά αυτός που διοικεί με τις γνώσεις του και το παράδειγμά του. Να είστε υπερήφανοι που σπουδάζετε για να γίνετε αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη μακρά και ένδοξη παράδοση. Χρόνια τώρα αποδείξαμε ότι στη θάλασσα υπερτερούμε. Αυτό ξέρουμε ως Έλληνες και αυτό μπορούμε να κάνουμε.

Στη μνήμη των πεσόντων ναυτικών που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη, σας καλώ να αναφωνήσουμε,

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ!!

 

 

 

                                  Ο Διοικητής    

 

                                                                                                                            

                                                                                                                  Πλωτάρχης ΛΣ

                                                                                      Παντελεήμων Φ. ΒΑΤΟΥΣΗΣ

                                                                                                                  

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 10/07/2020 - 17:11

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών των κλάδων

ΠΕ02 (ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ), ΠΕ06 (ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ), ΠΕ78 (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ), ΠΕ80 (ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ), ΠΕ82 (ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ) με προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ18.31 (ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Ν.), ΠΕ83 (ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ) και ΠΕ90 (ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.), στο Ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών - Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)», με έναρξη το σχολικό έτος 2020-21.

Υποβολή αιτήσεων έως: 4/8/2020 Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22710 85010 και στο www.teenschool.gr