Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Σ' αυτούς που θα ταξιδέψουν την ελληνική σημαία στα πέρατα της Οικουμένης

Η Ημερήσια Διαταγή του Πλωτάρχη Λ.Σ. Παντελή Βατούση Διοικητή της Ακαδημίας Πλοιάρχων
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 02/12/2019 - 17:08

Οι Στρατιωτικοί δεν βγάζουν... λόγους.

Εκδίδουν Ημερήσιες Διαταγές τις οποίες διαβάζουν

Πίσω απ' αυτές διακρίνετε την αγάπη για την δουλειά τους, για την αίσθηση του καθήκοντος, δείτε την λιτότητα και τα μεστά νοήματα που μεταδίδονται.

Σήμερα στις Οινούσσες ήταν μεγάλη γιορτή, αφού έγινε η υποδοχή 41 πρωτοετών σπουδαστών της Ακαδημίας Πλοιάρχων.

Στην λιτή τελετή που έγινε ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Παντελής Βατούσης είπε στους σπουδαστές τα εξής:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αρ. 32 της 2ας Δεκεμβρίου 2019

 

Αγαπητοί σπουδαστές-στριες με τις ευλογίες της εκκλησίας και τις ευχές όλων μας, σας καλωσορίζουμε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών. Από σήμερα είστε μέλη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, της μεγάλης ναυτικής οικογένειας που αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους, τους δίνει ευκαιρίες, τους καταξιώνει. Αποτελείται το νέο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας που μας ενώνει με τη θάλασσα από τα βάθη των αιώνων. Εισαχθήκατε επάξια στην Ακαδημία μας και πρέπει να είστε υπερήφανοι που σπουδάζετε σε ένα από τα παραδοσιακά ναυτικά εκπαιδευτήρια της Ελλάδας. Εύχομαι όλα σας τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα. Εσείς είστε το μέλλον της ναυτιλίας μας, εσείς είστε το μέλλον της πατρίδας μας.

Από τις Οινούσσες, όπου βρισκόμαστε αναδείχθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της ναυτιλίας, οι οποίοι μεγαλούργησαν, απέκτησαν πλοία, δύναμη και πλούτο. Ξεκίνησαν από ναυτόπαιδα κι έγιναν πλοιοκτήτες. Έφτασαν το όνομα αυτού του μικρού νησιού στα πέρατα του κόσμου. Εδώ έγινε πράξη η θεωρεία ότι αν έχεις πίστη, θέληση και αρχές μπορείς να επιτύχεις κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο.

Το κτίριο της Ακαδημία μας κτίστηκε το 1957 με πανοινουσσιακό έρανο. Το 1965 λειτουργεί για πρώτη φορά η Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών. Ουσιαστική υπήρξε η συμβολή των αείμνηστων ευεργετών της παιδείας Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα. Το 1996 το κτήριο ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε με γενναία χορηγία του Ιδρύματος «Λέοντος και Ασπασίας Λεμού» εκπληρώνοντας το όραμα του αείμνηστου καπετάνιου Λέοντα Λεμού.

Νέοι σπουδαστές,

Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Ο Έλληνας ναυτικός, από τη Μινωική εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους και από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα, μεταφέρει σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης τη συσσωρευμένη ναυτική του εμπειρία, την απαράμιλλη ελληνική ναυτοσύνη. Αυτή που μαζί με το επιχειρείν των πλοιοκτητών έκανε την εμπορική μας ναυτιλία την μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου. Η Ελλάδα μας που αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πρώτη δύναμη στη ναυτιλία κατέχοντας το 22% του παγκόσμιου στόλου πλοίων και το 53% του ευρωπαϊκού. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν γιατί η ναυτιλιακή μας βιομηχανία είναι το πιο σημαντικό και διαχρονικό στοιχείο ευημερίας της πατρίδας μας.

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών πλοίων έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη Ναυτική Εκπαίδευση. Έγινε σε όλους αντιληπτό ότι για να προχωρήσουμε στο μέλλον πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ότι μας έφτασε στην κορυφή. Ως διοικητικό και διδακτικό προσωπικό αισθανόμαστε πλήρως την ευθύνη που έχουμε, να εκπαιδεύσουμε εσάς, τους νέους αξιωματικούς καταστρώματος που θα στελεχώσουν τα ελληνικά πλοία και θα συνεχίσουν τη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας. Συνεχίζοντας το όραμα των ιδρυτών της Ακαδημίας μας, είμαστε υπερήφανοι για τους απόφοιτους της Ακαδημίας μας, τους 1500 Αξιωματικούς που στελέχωσαν και στελεχώνουν την Εμπορική Ναυτιλία. Έτσι και σε εσάς, τους νέους μας σπουδαστές, έχουμε υποχρέωση να σας δώσουμε τα γνωστικά και ψυχικά εφόδια για να τα καταφέρετε. Στην προσπάθεια σας θα είμαστε πάντοτε συμμέτοχοι και συμπαραστάτες.

Νέοι σπουδαστές, οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας είναι πολλές και πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε. Ο δρόμος που θα ακολουθήσετε έχει δυσκολίες αλλά έχει και προνόμια, αναγνώριση καταξίωση. Πρώτο και κύριο μέλημα σας είναι να επιτύχετε στα μαθήματα και να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστείτε στα πλοία. Κάθε μέρα από δω και πέρα είναι σημαντική για την καριέρα σας. Εμπνευστείτε από τον τόπο στον οποίο σπουδάζετε, δείξτε ζήλο για μάθηση και να είστε σίγουροι ότι θα αμειφθείτε.

ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ,

Για να σταδιοδρομήσετε με επιτυχία στα πλοία πρέπει να δείξετε ωριμότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Πρέπει να μάθετε να διοικείστε και να διοικείτε. Πρέπει πρώτα εσείς να υπακούτε κι έπειτα να απαιτείτε από τους άλλους υπακοή. Να θυμάστε ότι καλός πλοίαρχος δεν είναι αυτός που διοικεί με τα παράσημα του, αλλά αυτός που διοικεί με τις γνώσεις του και το παράδειγμά του. Να είστε υπερήφανοι που σπουδάζετε για να γίνετε αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη μακρά και ένδοξη παράδοση. Χρόνια τώρα αποδείξαμε ότι στη θάλασσα υπερτερούμε. Αυτό ξέρουμε ως Έλληνες και αυτό μπορούμε να κάνουμε.

Στη μνήμη των πεσόντων ναυτικών που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη, σας καλώ να αναφωνήσουμε,

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ!!

 

 

 

                                  Ο Διοικητής    

 

                                                                                                                            

                                                                                                                  Πλωτάρχης ΛΣ

                                                                                      Παντελεήμων Φ. ΒΑΤΟΥΣΗΣ

                                                                                                                  

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Οι έχοντες ακαδημαϊκά προσόντα υστερούν
Πέμ, 16/01/2020 - 15:36

Οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας υποστηρίζουν ότι γίνεται υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας για να αρθεί η αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα αλλά όχι μεγάλη προϋπηρεσία.

Σε επιστολή τους, την οποία καλούν να υπογράψουν συνάδελφοί τους, με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας αναφέρουν τα παρακάτω:

 Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Δεν ξέρουμε, φυσικά, πώς είναι δυνατόν η ΝΔ που στα αντιπολιτευτικά έδρανα κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιδώ, να φέρνει μια προκήρυξη διατηρώντας τους όρους εκείνους για τους οποίους κατέκρινε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε πώς, εν μία κυριολεκτικά νυκτί, τα ακαδημαϊκά προσόντα υποσκελίστηκαν και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχτηκαν προεκλογικά για τα «φωτεινά μυαλά» που δεν αξιοποιούνται και εγκαταλείπουν τη χώρα, μετεκλογικά –ως κυβέρνηση πια η ΝΔ της «αριστείας»–  να αποκλείει ανθρώπους ικανούς, νέους επιστήμονες από τους διορισμούς, εκδίδοντας μια προκήρυξη «φιάσκο», άδικη και πρόχειρη που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί στη βάση μικροκομματικών οφελών.

Εμείς, Οι Αναπληρωτές μηδενικής και ολιγόμηνης προϋπηρεσίας, λάβαμε εγγυήσεις ότι οι 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 θα εκδίδονταν τροποποιημένες, ωστόσο παρέμειναν ίδιες με αυτές που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κα Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας για το ταξίδι σας στην Ουάσινγκτον, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV(12/1/2020) αναφέρατε πως «Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Και εμείς σάς ρωτούμε για τις πολλές αντιφάσεις που εμπεριέχονται σε μια τόση μικρή περίοδο: πώς είναι δυνατό να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό όταν στην Ελλάδα, το ίδιο το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, διώκει όλους τους νέους επιστήμονες; Πώς είναι δυνατό στην ελληνική εκπαίδευση να έχουν χώρο οι απόφοιτοι των κολεγίων αφού τα πτυχία τους αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως εγγυήσεις για την παιδαγωγική τους επάρκεια που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διορισμό εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων; Τι γίνεται με όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική τους προϋπηρεσία; Γιατί δεν ανοίγουν οι πίνακες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με κριτήρια αντίστοιχα της Γενικής Παιδείας;

Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά, κα Υπουργέ! Οι Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας διαπιστώνουμε με λύπη πως η τακτική της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αποσκοπεί να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά μάλλον προτίθεται να ικανοποιήσει αιτήματα ενός στενού κομματικού ακροατηρίου, παραβιάζοντας κατάφωρα το Άρθρο 4 εδ. 1 και αγνοώντας προφανώς το άρθρο 22 εδ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η ίδια η κα Ν. Κεραμέως απέκλινε από τη θέση που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και επανέλαβε με δήλωσή της στις 30/12/2019. Της την υπενθυμίζουμε: «Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας». Τελικά, οι δεσμεύσεις σας μάλλον δεν υλοποιήθηκαν και οι δήθεν διαμάχες με την αντιπολίτευση αποδεικνύονται ψεύτικες, εφόσον αναμασήσατε όλα όσα παλαιότερα είχε πει ο κος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρήσατε την υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας (120 μήνες αντί για 84), ανάγοντάς την στο απόλυτο προσόν για έναν εκπαιδευτικό, και καταργήσατε το πλαφόν της. Αναγνωρίζετε κοινώς το σύνολο της προϋπηρεσίας, αγνοώντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών, ανά κλάδο, με προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό:

 

 
Εκπαιδευτικοί με 120 μήνες προϋπηρεσίας και άνω (πίνακας Β)
Ποσοστό %
Φιλόλογοι
159 στους 6778
2,3
Μαθηματικοί
68 στους 2456
2,7
Γυμναστές
72 στους 1903
3,7
Αγγλικής
18 στους 1670
1,0
Φυσικοί
35 στους 1356
2,5
Οικονομολόγοι
9 στους 657
1,3

Πίνακας Β αναπληρωτών 2018-2019

 

 Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι αδιαφορήσατε πλήρως για τους νέους συναδέλφους, επιστήμονες που πληρούν όλα τα προσόντα, τους οποίους και εσείς αποκλείετε από την όλη διαδικασία, ανοίγοντάς τους την πόρτα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τελικά, όχι μόνο δεν προτίθεστε να αποτρέψετε την όποια διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά μάλλον την επιτείνετε.

2. Απουσιάζει ποσοστό % των θέσεων για τις οποίες δεν πριμοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190/94. Ακόμα και στην περίπτωση του πλαφόν των 84 μηνών, οι έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί πρόκειται να υπερκαλύψουν τα κενά, αν η εμπειρία λογίζεται σε όλες τις προς πλήρωση θέσεις,   γεγονός αδιαμφισβήτητο που αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Προτείνουμε να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας:

  • εφαρμογή του ν. 2190/94 για τους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας.
  • μείωση της προϋπηρεσίας στους 84 μήνες.
  • για το 50% των προς πλήρωση θέσεων να μη μοριοδοτείται η εμπειρία.
  • αύξηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

καθώς θεωρούμε πως αυτά αποτελούν το θεμέλιο για δικαιότερη μεταχείριση όλων των νέων συναδέλφων, αλλά και όλων εκείνων που επί χρόνια αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζουμε, καταληκτικά, πως ακόμα και με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, χωρίς την πρόβλεψη % θέσεων, όλοι εκείνοι που έχουν 84 μήνες προϋπηρεσίας έχουν προβάδισμα και για να αποδείξουμε του λόγου του αληθές δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα:

Μελέτη περίπτωσης 2 εκπαιδευτικών με βαθμό πτυχίου 7, μία ξένη γλώσσα και γνώση Η/Υ.

  • Ο εκπαιδευτικός Α έχει 84 μήνες προϋπηρεσίας
  • Ο εκπαιδευτικός Β έχει Διδακτορικό, 2 Μεταπτυχιακά και 2 Πτυχία.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Α
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                            
17,5
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                           
17,5
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
84
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
40
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Α
20
Η/Υ                                                                 
4
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Β
8
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
7
 
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
 
Η/Υ                                                                
4
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
112,5
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
103,5

 

Κα Κεραμέως, σάς καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία και να μάς συναντήσετε, για να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας και για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση. 

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας, όσους έχετε ολιγόμηνη προϋπηρεσία, αλλά και τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες συναδέλφους να συνυπογράψουν την καταγγελία μας και να αγωνιστούμε από κοινού για όσα αδίκως ως τώρα μάς στέρησαν όσοι επί χρόνια παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες του δικαιώματός μας στην εργασία.

 

 ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2F1A45i02isZER5yYlFoPH-cq1RBZXQhU4h4C7gEx4C1Q0%2Fedit%3Ffbclid%3DIwAR1MOB-S19paOU9Hn4k9EP_zAeL-ogdAMHeldnn5RUiA_EgzVC_lTDgilLE&h=AT1IvijbQ6nCWd4o6Crh32q5lquEhIKQmRJngYLIM6WqWaXtvnbf8UJZVupxf18IiPo1hoxolidQsw4NaEWs9nKdVAqBmWmpeCIbyDZv_8gyiZBtLpuh8t6ALah0IJLo06m7hQ

 

Συντονιστικό

Αναπληρωτών Μηδενικής Προϋπηρεσίας

Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης