Σε αχαρτογράφητα νερά ο Δήμος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα σχολεία

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την ομαλή λειτουργία τους " δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ν. Ξυλάς
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 31/08/2022 - 15:12

Καλή σχολική χρονιά και καλύτερες συνθήκες όσον αφορά την υγειονομική παράμετρο, ευχήθηκε με δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Ξυλάς ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία  εισέρχονται φέτος και οι έχοντες την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Όπως είπε, περιμένει κατευθύνσεις από το υπουργείο παιδείας– αφού το πρόβλημα είναι γενικό- και στο μεταξύ ο Δήμος στηρίζεται και ελπίζει στο οικονομικό απόθεμα που έχει από τη προηγούμενη χρονιά, με τον ίδιο να αναφέρει πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να έχουν θέρμανση τα σχολεία.

Ο κος Ξυλάς αν και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις, όπως αυτή της Συμμαχίας Αξιών, για ιονιστές καθαρισμού αέρα στα σχολεία, είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς το υπουργείο να στείλει προδιαγραφές, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «πρόωρο» αλλά και δαπανηρό, στη λογική κόστους - αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Χίου αξιοποιώντας το δίμηνο που τα σχολεία ήταν κλειστά, προχώρησε σε εργασίες μικρής αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ αυτήν την περίοδο εκτελούνται έργα χορτοκοπών για να είναι και ο περιβάλλοντας χώροςτων σχολείων έτοιμος να υποδεχτεί μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ανάμεσα στα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν μεγάλης έκτασης εργασίες, το σχολείο της Βολισσού όπου έγιναν αλλαγές κουφωμάτων, της Καλαμωτής, των Λιβαδίων, του Καταρράκτη και το Γυμνάσιο - Λύκειο Καρδαμύλων. 

Παρόλα αυτά και παρά τα έργα που έγιναν και γίνονται για ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, τα περισσότερα, όπως λέει ο ίδιος, είναι ενεργοβόρα κτίρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με βάση τα νέα ενεργειακά δεδομένα .

Αναφορικά με την ανάληψη έργου στα σχολεία από τις καθαρίστριες, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι εκτός από τις μόνιμες οι υπόλοιπες θα αναλάβουν δουλειά στα σχολεία από τη Δευτέρα, ενώ θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις -6 με 8- καθώς και επέκταση ωραρίου σε εργαζόμενες με μερική απασχόληση, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

prooro_kai_dapaniro_metro_oi_ionistes_sta_sholeia

Σχετικά Άρθρα