Χίος, Σάββατο 18 Αυγούστου

Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε Γυμνάσια και Λύκεια

Παρ, 09/02/2018 - 14:06

Συμμέτοχους με το… αζημίωτο στην ανακύκλωση πλαστικού και χαρτιού, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, θέλει να βάλει τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Όπως εξήγησε στο Ράδιο «Α» ο Γιώργος Μπελέγρης, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 μ.μ.,  την πραγματοποίηση σχολικού πρωταθλήματος ανακύκλωσης Γυμνασίων και Λυκείων προτρέποντας όποιο σχολείο επιθυμεί να μετέχει.

Στους κάδους πλαστικού και χαρτιού που θα τοποθετηθούν μέσα στα σχολεία οι μαθητές θα τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία κατά τακτά διαστήματα θα ζυγίζονται και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.

«Θέλουμε ο διαγωνισμός να τρέξει από τον Μάρτη μέχρι και το τέλος του Νοέμβρη του 2018 και τότε θα υπολογίσουμε τους νικητές διαιρώντας το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών με το μαθητικό πληθυσμό του κάθε σχολείου. Τα τρία πρώτα σχολεία από τα Γυμνάσια θα λάβουν 1.250, 750 και 500 ευρώ (1ο, 2ο και 3ο, αντίστοιχα) και το ίδιο θα γίνει στα Λύκεια. Μάλιστα τα ποσά θα εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο να δοθούν από τις σχολικές επιτροπές και θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης τους για εκπαιδευτικές σχολικές εκδρομές, δίνοντας ένα πρόσθετο κίνητρο στα παιδιά», σημείωσε ο Γ. Μπελέγρης, που μ’αυτή τη διαδικασία επιχειρεί, όχι απλώς να δελεάσει τα παιδιά, αλλά όπως είπε, να βοηθήσει στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών που συνειδητά πια θα ανακυκλώνουν.

«Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανακύκλωση αλλά απέχουμε ακόμη από το 15%, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, των ανακυκλώσιμων υλικών επί του συνόλου των απορριμμάτων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το 2016 – εκτός γυαλιού- ανακυκλώσαμε στη Χίο 1.000 τόνους σκουπιδιών, το 2017 αυξήθηκαν στους 1.300 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 6% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγουμε.

Σχετικά Άρθρα

Με ξεναγό τον εξέχοντα Χιώτη επιστήμονα και ακαδημαϊκό, αστροφυσικό Μανώλη Γεωργούλη.
Παρ, 17/08/2018 - 06:27

Η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο και τους Φίλους της αίθουσας Ιστορίας του 1ου Γυμνασίου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον εξέχοντα Χιώτη επιστήμονα και ακαδημαϊκό, αστροφυσικό Μανώλη Γεωργούλη.

Σκοπός της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. είναι η ευρύτερη προβολή του Μουσείου Φυσικής του 1ου Γυμνασίου- Σχολής της Χίου (1792).

Τα παλαιότερα όργανά του χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα όλα επισκευασμένα,  και πολλά πειράματα γίνονται με αυτά.

Το Μουσείο θεωρείται μοναδικό και η Χίος κατέχει ακόμα ένα θησαυρό. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έως τις 30 Αυγούστου έκθεση Σχολικού βιβλίου