Χίος, Πέμπτη 18 Απριλίου

Στο παρά 5 των εξετάσεων αλλάζουν τον υπολογισμό μορίων στα ΕΠΑΛ για είσοδο στις ΑΕΝ, αστυνομία, στρατιωτικές σχολές!

Αντιδρούν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ - Καθησυχαστικός ο Δ/ντής του σχολείου Κ. Βούκουνας
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 30/03/2018 - 13:47

Η φετινή χρονιά για τα ΕΠΑΛ ξεκίνησε στραβά με τους μαθητές στους δρόμους – τουλάχιστον στην περίπτωση της Χίου- λόγω της κατάργησης ολιγομελών τμημάτων, που τελικά λειτούργησαν, και κινδυνεύει να κλείσει με νέες κινητοποιήσεις, αυτή τη φορά για τις αλλαγές στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην κοινή ομάδα σχολών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιδιαίτερα δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αστυνομικές, στρατιωτικές και πυροσβεστική.

Συγκεκριμένα, για την ομάδα Κοινών Σχολών όλων των ειδικοτήτων ΕΠΑΛ  πριμοδοτούνται τα μαθήματα γενικής παιδείας (με συντελεστή 3,5) έναντι των μαθημάτων ειδικότητας (συντελεστής 1,5), ενώ για όλες τις υπόλοιπες σχολές που θα δηλώσουν ισχύει το ακριβώς αντίθετο (και μ’αυτήν την μοριοδότηση γίνονταν η εισαγωγή και στις συγκεκριμένες σχολές της κοινής ομάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια)

Το ζήτημα, όπως εξήγησε στο Ράδιο «Α», ο Αντώνης Βενέτος, Πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Χίου είναι ότι η απόφαση για την αλλαγή των δεδομένων γίνεται μόλις 2 μήνες πριν τις εξετάσεις κι ενώ οι υποψήφιοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους στην μελέτη μαθημάτων, ρίχνοντας, όπως είναι λογικό, βάρος στα μαθήματα ειδικότητας που εν δυνάμει τους εξασφαλίζουν περισσότερα μόρια για την επίτευξη του στόχου τους.

Σήμερα ομάδα μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ παρέδωσαν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στα γραφεία των Βουλευτών Χίου, του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου, της Δ/ντρια Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και στην ΕΛΜΕ ζητώντας την κατανόηση και την βοήθειά τους ώστε να επανεξεταστεί η ρύθμιση και να μην ισχύσει για φέτος, τουλάχιστον.

Ο Αντώνης Βενέτος επισήμανε ότι επιχειρούν να συντονιστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ σε πανελλαδικό επίπεδο, λέγοντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι, θα επανέλθουν δυναμικά.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο Ράδιο «Α» ο Δ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ, Κώστας Βούκουνας, ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι μπορεί να μην έχει ενημέρωση από το υπουργείο αλλά εκτιμά ότι θα γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση λίγο πριν τις εξετάσεις. Προέτρεψε μάλιστα τα παιδιά να έχουν καλή πίστη λέγοντας ότι φέτος υπήρξαν θετικά βήματα από το υπουργείο για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, όπως η αύξηση του ποσοστού από το 1% στο 5%.

Φέτος, μόνο από το σχολείο τους το 80% των τελειοφοίτων (75 μαθητές) θα μετέχουν στις πανελλαδικές, ενώ αρκετά παιδιά ενδιαφέρονται για τις σχολές της κοινής ομάδας, λόγω και της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης (αστυνομία, στρατός, εμπορικό ναυτικό), γεγονός που καθιστά επιτακτική την αλλαγή πλεύσης από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το επίμαχο άρθρο 15 (ΦΕΚ 983)

 Συντελεστές βαρύτητας − Τρόπος υπολογισμού μορίων

1. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/-ας για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του Τομέα αποφοίτησής τους καθώς και της Κοινής Ομάδας όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων Γενικής παιδείας και ειδικότητας καθορίζονται βάσει του άρθρου 13 του ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄) την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α΄)

Α) για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων όλων των Τομέων πλην της Κοινής Ομάδας Σχολών του άρ.1 της παρούσας: − για το μάθημα « Μαθηματικά» (Άλγεβρα) συντελεστής 1,5 − για το μάθημα « Νέα Ελληνικά»/ «Ελληνική Γλώσσα» (Νέα Ελληνική Γλώσσα) συντελεστής 1,5 − για το α΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 − για το β΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5

Β) για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Κοινής Ομάδας Σχολών του άρ.1 της παρούσας: − για το μάθημα « Μαθηματικά» (Άλγεβρα) συντελεστής 3,5 − για το μάθημα « Νέα Ελληνικά»/ «Ελληνική Γλώσσα» (Νέα Ελληνική Γλώσσα) συντελεστής 3,5 − για το α΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 1,5 − για το β΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 1,5

Γ) Για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας για όλα τα τμήματα που απαιτείται ορίζεται συντελεστής 1.

Δ) Για τα ειδικά μαθήματα της «Αρμονίας» και του «Ελέγχου μουσικών ακουστικών ικανοτήτων» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους.

Ε) Για τα ειδικά μαθήματα του «Ελευθέρου Σχεδίου» και του «Γραμμικού Σχεδίου» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους.

ΣΤ) Στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους. Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/-ας αθροίζονται τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος που προκύπτει με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100. Αν στη συνολική βαθμολογία προκύπτει και δεκαδικό μέρος γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα ως ακολούθως: Αν το δεκαδικό μέρος είναι μικρότερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) παραλείπεται. Αν το δεκαδικό μέρος είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) τότε η συνολική βαθμολογία στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/-ΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α΄) ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α΄)

 ΙΔΡΥΜΑ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.)

ΟΠΛΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΣΩΜΑΤΑ

ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)

Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

 Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

 ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Σ.Π.Α.

 ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΣΕΡΡΕΣ) ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Κ.Π.Α

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΝΑΥΠΛΙΟ) ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

ΘΕΑΤΡΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΑΡΤΑ) Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

 ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΠΑΝ. ΜΑΚΕΔ. 11266 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Β’ 983/20.03.2018

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ

 ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 18/04/2019 - 06:59

Τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ Χίου επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019 οι μαθητές της Β΄ τάξης,  του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Χίου, που είχαν την δυνατότητα και εξέφρασαν την επιθυμία, των τομέων Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Μηχανολόγων & Ηλεκτρολόγων μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους. Μαθητές και καθηγητές υποδέχθηκε στην είσοδο του εργοστασίου ο κος Τσατσαρώνης Γ, Διευθυντής της ΑΣΠ Χίου και τους οποίους στην συνέχεια  ξενάγησε στους εργασιακούς χώρους ο κος Γούτης Γ.

  • μαθητές της Β΄ τάξης είχαν αρχικά την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το περιβάλλον πραγματικής λειτουργίας ενός Μηχανοστασίου το οποίο περιλαμβάνει μηχανές παρόμοιων διαστάσεων και ισχύος που βρίσκονται στα πλοία. Να έχουν άμεση επαφή με τα συνεργεία εργασίας και τους εργαζόμενους και να επισκεφθούν εγκαταστάσεις: Ψύξης, Φυγοκεντρικών διαχωριστών (De Laval), εξοικονόμησης ενέργειας από τα καυσαέρια και καθαρισμού του θαλασσινού νερού ψύξης πριν επανέλθει στη θάλασσα. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το control room του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όπου πραγματοποιήθηκε και ειδική αναφορά στην συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος.

Οι μαθητές διαπίστωσαν τον επαγγελματισμό και την μεγάλη εμπειρία στον χώρο εργασία των εργαζομένων στο Εργοστάσιο οι οποίοι μοχθούν καθημερινά ώστε να έχουμε το πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι μας. Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. έφυγαν ενθουσιασμένοι., αφού είδαν πολλούς τεχνικούς που στελεχώνουν σήμερα το εργοστάσιο να είναι παλαιοί τους γνώριμοι από το σχολείο ευελπιστώντας να είναι και μελλοντικοί τους συνάδελφοι.

 Την ομάδα μαθητών αποτελούσαν οι: Ροδίτης Α, Γαμβρούδη Κ, Μανούκης Γ, Γκίνης Σ, Χρυσοστόμου Μ, Φουντάκιας Η, Μπαλής Σ, Κοίλης Ν, Φερέτος Ι, Αλιφέρης Κ, Αργυρουδάκης Γ, Μαυρίκης Σ, Μπαλής Μ.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης και Ηλίας Βορριάς.