Χίος, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Στον... κόσμο της και η ΟΛΜΕ

Παρ, 05/04/2019 - 07:59

Μετά την τοπική ΕΛΜΕ και την γραφική θέση της ενάντια στις επισκέψεις στο TEENS έρχεται και η ΟΛΜΕ με την παρακάτω ανακοίνωση της να πιστοποιήσει ότι η εποχή του λίθου δεν αποτελεί τοπική πρωτοτυπία.

"Με αφορμή την καταγγελία της ΕΛΜΕ Χίου σχετικά με τις επισκέψεις δημόσιων σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ Χίου και την απαίτηση  από το ίδιο σχολείο να χρησιμοποιεί  δημόσιους σχολικούς χώρους εργαστηρίων και εξοπλισμού, όπου αναφέρεται ότι «Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τόσο στον ιδιοκτήτη (σχολάρχη) όσο και στο προσωπικό  ιδιωτικού σχολείου να επισκεφθούν τη μαθητική κοινότητα ενός δημόσιου σχολείου, στη Χίο με πρόσχημα το έγγραφο του ΥΠΕΘ με θέμα «Επισκέψεις μαθητών/-τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ σε σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα» (που έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία είναι αρμόδια μόνο για τη Δημόσια Β/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση), ιδιωτικό ΕΠΑΛ που εδρεύει στη Χίο διεξάγει «εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο» για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1864/15-3-2019 της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου «στέλνονται» οι μαθητές που φοιτούν στη Γ΄ Γυμνασίου των Δημόσιων Γυμνασίων (δεν εδρεύει στη Χίο Ιδιωτικό Γυμνάσιο) στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης», καθώς και τα ερωτήματα που εγείρονται στην ίδια ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου σχετικά με το αν: α) Ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΕΠΑΛ (σχολάρχης) έχει καταθέσει αίτημα για χρήση χώρων και υποδομών των Δημόσιων ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου που εδρεύουν στη Χίο, β) Η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου έχει εισηγηθεί θετικά προς το ΥΠΕΘ για το εν λόγω αίτημα και γ) Το ΥΠΠΕΘ μέσω της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Β. Αιγαίου διερευνά τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων έλαβε πέρσι το ιδιωτικό ΕΠΑΛ  έγκριση λειτουργίας, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες του να :

  • Ερευνήσουν αν πράγματι πραγματοποιούνται ή εγκρίνονται επισκέψεις μαθητών-τριών δημοσίων σχολείων σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ και να εκδώσουν άμεσα εντολή να σταματήσουν αυτές οι επισκέψεις.
  • Ερευνήσουν αν επιτράπηκε η ίδρυση Ιδιωτικού ΕΠΑΛ χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες από το νόμο υποδομές.
  • Μην παραχωρήσουν σε κανένα ιδιώτη και με κανένα τρόπο, χώρους και εξοπλισμό των Δημόσιων Σχολείων.

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επίσης καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εγκρίνουν καμία επίσκεψη σε ιδιωτικά ΕΠΑΛ και να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στα Δημόσια ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα."

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 21/09/2019 - 20:17

Εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  το Πρόγραμμα - Φεστιβάλ : "Cineμάθεια, 2019 - 2020, διανησιωτικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ σχολείων Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου"

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της Δ.Δ.Ε. Χίου από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα σταλεί η αναλυτική προκήρυξη-αίτηση στα σχολεία και θα αναρτηθεί επίσης και στην ιστοσελίδα της Δ. Δ. Ε. Χίου και των Σχολικών Δραστηριοτήτων και μέχρι την Παρασκευή, 20 Δεκέμβρη 2019, συνεπώς οι όποιες σχολικές ομάδες μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους για συμμετοχή στο Φεστιβάλ.

Οι 10λεπτες ταινίες - κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει έως και 2, με συνοδευτικές αφίσες - θα πρέπει να αντλήσουν τηγ έμπνευσή τους από τα εξής θέματα : "Κεντώντας το δέντρο της μνήμης ή της ευαισθησίας" (ντοκιμαντέρ) και : " Ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ή φωτογραφία μάς εμπνέει..." (μυθοπλασία, animation, video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας - τραγουδιού).

Οι ταινίες μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο Προγράμματος Σχολικης Δραστηριότητας, Ερευνητικής Εργασίας - Project (ΓΕ.Λ), Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (ΕΠΑ.Λ), αλλά και κάθε άλλου μαθήματος ή εργαστηρίου (Γυμνάσια, Ειδικά σχολεία, ΓΕ. Λ, ΕΠΑ.Λ ).