Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Το υπουργείο καταργεί τα τμήματα στα ΕΠΑΛ, συζητούν ξανά τα Καρδάμυλα, ενώ η ΕΛΜΕ διαμαρτύρεται στη... Μυτιλήνη !

Παρέμβαση ουσίας από την Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών
Σάβ, 30/09/2017 - 06:00

Την ώρα που η τοπική ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτυρηθούν τη Δευτέρα στη... Μυτιλήνη (!) επειδή δήθεν δεν γίνεται θετική εισήγηση για την λειτουργία τμημάτων των ΕΠΑΛ από τον Περ. Δ/ντή Εκπαίδευσης, η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου, ξεκαθαρίζει το θέμα αφού είχε συνάντηση με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναλαμβάνει και τις ευθύνες των περικοπών, λέγοντας ότι θα επανεξετάσουν ξανά τη Δευτέρα μόνο το θέμα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και του τμήματος Πλοιάρχων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου. 
Σχετική είναι η παρακάτω ανακοίνωση της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Βορείου Αιγαίου:
"Μετά την δημοσιοποίηση της Υ.Α. 1484/28-09-2017 που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και από την οποία συμπεραίνεται ότι εγκρίνεται 1 από τα ολιγομελή τμήματα στη Χίο, το Περιφερειακό Τμήμα (ΠΤ) της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ) Βορείου Αιγαίου (ΒΑ) αποφάσισε να συντάξει έγγραφο προς τον Υφυπουργό Παιδείας κο Δ. Μπαξεβανάκη και να επιδοθεί προσωπικά από τον Υπεύθυνο του ΠΤ της ΕΤΕ την Παρασκευή 29/9/2017.
Στο έγγραφο που συντάχθηκε με Αρ.Πρωτ. 51/28-09-2017 ζητείται  η έγκριση και των υπολοίπων 6 ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ της Χίου ενώ επισυνάπτονται σε αυτό τα έγγραφα των αρμόδιων φορέων που έχουν παραληφθεί επίσημα ή έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν το προς επίλυση πρόβλημα. Τα έγγραφα αυτά κατά σειρά είναι:

 • Αρ.Πρωτ. 41/22-9-2017 έγγραφο του ΠΤ ΕΤΕ Βορείου Αιγαίου
 • Έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Χίου
 • Αρ.Πρωτ. 5549/22-9-2017 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου
 • Αρ.Πρωτ. 33372/22-9-2017  του Δήμαρχου Χίου
 • Αρ.Πρωτ. 791/22-9-2017 του Διευθυντή 1ου ΕΠΑΛ Χίου
 • Αρ.Πρωτ. 207/21-9-2017 του Διευθυντή Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου
 • Η διαμαρτυρία Συλλόγων Γονέων-Φορέων και κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Καρδαμύλων 21-9-2017
 • Το έγγραφο του δεκαπενταμελούς του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου 27-9-2017
 • Η έγγραφη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Χίου της 23-9-2017

Το έγγραφο του ΠΤ της ΕΤΕ ΒΑ παραδόθηκε στο Γραφείο του Υφυπουργού και πήρε Αρ.Πρωτ.1487/22-9-2017 ενώ ζητήθηκε η προσωπική επικοινωνία μαζί του αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού απουσίαζε σε εκδήλωση στην Καρδίτσα. Ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού κο Θ. Κοτσιφάκη που διήρκησε 15 λεπτά περίπου, όπου εξηγήθηκε γιατί πρέπει να εγκριθούν τα 6 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ της Χίου. Ο Διευθυντής του Γραφείου ανέφερε ότι έχει λάβει την πρόταση του ΠΤ της ΕΤΕ ΒΑ για την οριστική επίλυση του προβλήματος και ότι τελικά αναλαμβάνουν ως Υπουργείο Παιδείας εξ ολοκλήρου την ευθύνη της απόφασης για την μη έγκριση των 6 τμημάτων των ΕΠΑΛ της Χίου στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των τμημάτων ΕΠΑΛ όλης της χώρας. Παρόλα αυτά, θα εισηγηθεί εκ νέου το θέμα για την έγκριση των τμημάτων του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και του τμήματος Πλοιάρχων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χίου τη Δευτέρα στον Υφυπουργό προκειμένου να ξανασυζητηθεί, παρά την διαφωνία του υπευθύνου του ΠΤ της ΕΤΕ ΒΑ ότι θα έπρεπε να συζητηθεί και το θέμα των 3 τμημάτων του 1ου ΕΠΑΛ Χίου. Ο Υπεύθυνος του ΠΤ της ΕΤΕ ΒΑ έθεσε τέλος το θέμα για το επόμενο σχολικό έτος της λειτουργία του Δ΄ έτους των Εσπερινών ΕΠΑΛ σε ότι αφορά τα ολιγομελή τμήματα διότι την παρούσα σχολική χρονιά εγκρίθηκαν λόγω παλαιάς νομοθεσίας. Ο κος Κοτσυφάκης ανέφερε ότι το θέμα δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί από το Υπουργείο, σωστά επισημαίνεται και ότι κατά πάσα πιθανότητα εφόσον τα τμήματα έχουν εγκριθεί ως ολιγομελή στην Γ΄ τάξη των Εσπερινών ΕΠΑΛ και είναι μοναδικά, η άποψή του είναι ότι δεν θα πρέπει να κοπούν στην Δ΄ τάξη.
Το ΠΤ της ΕΤΕ ΒΑ και ο υπεύθυνός του θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα και αν χρειαστεί και εφόσον δεν υπάρχει θετική εξέλιξη στο αίτημα των ΕΠΑΛ της Χίου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα επανέλθει στο Υπουργείο προκειμένου προσωπικά να υποστηρίξει το αίτημα των ΕΠΑΛ της Χίου ζητώντας συνάντηση ακόμη και με τον ίδιο τον Υφυπουργό Παιδείας.    
Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες.
Με τιμή
Ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε.
Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός
ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ART DESIGN AND TECHNOLOGY IN THE UNIVERSITY OF MIDDLESEX
site: http://users.sch.gr/convichat & e-mail: convichat@sch.gr
 

 

Σχετικά Άρθρα

Οι έχοντες ακαδημαϊκά προσόντα υστερούν
Πέμ, 16/01/2020 - 15:36

Οι αναπληρωτές μηδενικής προϋπηρεσίας υποστηρίζουν ότι γίνεται υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού  και ζητούν άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας για να αρθεί η αδικία σε βάρος όσων διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα αλλά όχι μεγάλη προϋπηρεσία.

Σε επιστολή τους, την οποία καλούν να υπογράψουν συνάδελφοί τους, με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας αναφέρουν τα παρακάτω:

 Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα.

Δεν ξέρουμε, φυσικά, πώς είναι δυνατόν η ΝΔ που στα αντιπολιτευτικά έδρανα κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιδώ, να φέρνει μια προκήρυξη διατηρώντας τους όρους εκείνους για τους οποίους κατέκρινε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορούμε, επίσης, να κατανοήσουμε πώς, εν μία κυριολεκτικά νυκτί, τα ακαδημαϊκά προσόντα υποσκελίστηκαν και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχτηκαν προεκλογικά για τα «φωτεινά μυαλά» που δεν αξιοποιούνται και εγκαταλείπουν τη χώρα, μετεκλογικά –ως κυβέρνηση πια η ΝΔ της «αριστείας»–  να αποκλείει ανθρώπους ικανούς, νέους επιστήμονες από τους διορισμούς, εκδίδοντας μια προκήρυξη «φιάσκο», άδικη και πρόχειρη που μάς κάνει να σκεφτόμαστε πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί στη βάση μικροκομματικών οφελών.

Εμείς, Οι Αναπληρωτές μηδενικής και ολιγόμηνης προϋπηρεσίας, λάβαμε εγγυήσεις ότι οι 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 θα εκδίδονταν τροποποιημένες, ωστόσο παρέμειναν ίδιες με αυτές που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κα Υπουργέ, σε πρόσφατη συνέντευξή σας για το ταξίδι σας στην Ουάσινγκτον, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV(12/1/2020) αναφέρατε πως «Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας». Και εμείς σάς ρωτούμε για τις πολλές αντιφάσεις που εμπεριέχονται σε μια τόση μικρή περίοδο: πώς είναι δυνατό να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό όταν στην Ελλάδα, το ίδιο το Υπουργείο, με τις αποφάσεις του, διώκει όλους τους νέους επιστήμονες; Πώς είναι δυνατό στην ελληνική εκπαίδευση να έχουν χώρο οι απόφοιτοι των κολεγίων αφού τα πτυχία τους αναγνωριστούν από τον ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς όμως εγγυήσεις για την παιδαγωγική τους επάρκεια που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διορισμό εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων; Τι γίνεται με όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό; Γιατί δεν αναγνωρίζεται η δική τους προϋπηρεσία; Γιατί δεν ανοίγουν οι πίνακες της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης με κριτήρια αντίστοιχα της Γενικής Παιδείας;

Πολλά μέτρα, πολλά σταθμά, κα Υπουργέ! Οι Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας διαπιστώνουμε με λύπη πως η τακτική της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αποσκοπεί να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά μάλλον προτίθεται να ικανοποιήσει αιτήματα ενός στενού κομματικού ακροατηρίου, παραβιάζοντας κατάφωρα το Άρθρο 4 εδ. 1 και αγνοώντας προφανώς το άρθρο 22 εδ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας. Η ίδια η κα Ν. Κεραμέως απέκλινε από τη θέση που αποτέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης και επανέλαβε με δήλωσή της στις 30/12/2019. Της την υπενθυμίζουμε: «Εκεί που άλλοι καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό του 2020 και τους συνολικά 9.750 διορισμούς στην εκπαίδευση, εμείς υλοποιούμε μία προς μία τις δεσμεύσεις μας βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το δημόσιο σχολείο, τις νέες και τους νέους και τη χώρα μας». Τελικά, οι δεσμεύσεις σας μάλλον δεν υλοποιήθηκαν και οι δήθεν διαμάχες με την αντιπολίτευση αποδεικνύονται ψεύτικες, εφόσον αναμασήσατε όλα όσα παλαιότερα είχε πει ο κος Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρήσατε την υπερμοριοδότηση της προϋπηρεσίας (120 μήνες αντί για 84), ανάγοντάς την στο απόλυτο προσόν για έναν εκπαιδευτικό, και καταργήσατε το πλαφόν της. Αναγνωρίζετε κοινώς το σύνολο της προϋπηρεσίας, αγνοώντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών, ανά κλάδο, με προϋπηρεσία άνω των 120 μηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό:

 

 
Εκπαιδευτικοί με 120 μήνες προϋπηρεσίας και άνω (πίνακας Β)
Ποσοστό %
Φιλόλογοι
159 στους 6778
2,3
Μαθηματικοί
68 στους 2456
2,7
Γυμναστές
72 στους 1903
3,7
Αγγλικής
18 στους 1670
1,0
Φυσικοί
35 στους 1356
2,5
Οικονομολόγοι
9 στους 657
1,3

Πίνακας Β αναπληρωτών 2018-2019

 

 Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι αδιαφορήσατε πλήρως για τους νέους συναδέλφους, επιστήμονες που πληρούν όλα τα προσόντα, τους οποίους και εσείς αποκλείετε από την όλη διαδικασία, ανοίγοντάς τους την πόρτα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τελικά, όχι μόνο δεν προτίθεστε να αποτρέψετε την όποια διαρροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά μάλλον την επιτείνετε.

2. Απουσιάζει ποσοστό % των θέσεων για τις οποίες δεν πριμοδοτείται η προϋπηρεσία, όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190/94. Ακόμα και στην περίπτωση του πλαφόν των 84 μηνών, οι έχοντες προϋπηρεσία εκπαιδευτικοί πρόκειται να υπερκαλύψουν τα κενά, αν η εμπειρία λογίζεται σε όλες τις προς πλήρωση θέσεις,   γεγονός αδιαμφισβήτητο που αναδεικνύει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μηδενική προϋπηρεσία.

Προτείνουμε να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας:

 • εφαρμογή του ν. 2190/94 για τους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας.
 • μείωση της προϋπηρεσίας στους 84 μήνες.
 • για το 50% των προς πλήρωση θέσεων να μη μοριοδοτείται η εμπειρία.
 • αύξηση της βαρύτητας των ακαδημαϊκών κριτηρίων.

καθώς θεωρούμε πως αυτά αποτελούν το θεμέλιο για δικαιότερη μεταχείριση όλων των νέων συναδέλφων, αλλά και όλων εκείνων που επί χρόνια αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζουμε, καταληκτικά, πως ακόμα και με την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, χωρίς την πρόβλεψη % θέσεων, όλοι εκείνοι που έχουν 84 μήνες προϋπηρεσίας έχουν προβάδισμα και για να αποδείξουμε του λόγου του αληθές δημοσιεύουμε τον παρακάτω πίνακα:

Μελέτη περίπτωσης 2 εκπαιδευτικών με βαθμό πτυχίου 7, μία ξένη γλώσσα και γνώση Η/Υ.

 • Ο εκπαιδευτικός Α έχει 84 μήνες προϋπηρεσίας
 • Ο εκπαιδευτικός Β έχει Διδακτορικό, 2 Μεταπτυχιακά και 2 Πτυχία.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Α
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Β
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                            
17,5
ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ 7                           
17,5
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
84
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ
40
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Α
20
Η/Υ                                                                 
4
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Β
8
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
7
 
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
7
 
Η/Υ                                                                
4
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
112,5
ΣΥΝΟΛΟ                                                   
103,5

 

Κα Κεραμέως, σάς καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία και να μάς συναντήσετε, για να ακούσετε τα δίκαια αιτήματά μας και για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για τη σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση. 

Τέλος, καλούμε όλους εσάς, τους Αναπληρωτές Μηδενικής Προϋπηρεσίας, όσους έχετε ολιγόμηνη προϋπηρεσία, αλλά και τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες συναδέλφους να συνυπογράψουν την καταγγελία μας και να αγωνιστούμε από κοινού για όσα αδίκως ως τώρα μάς στέρησαν όσοι επί χρόνια παρουσιάζονταν ως θεματοφύλακες του δικαιώματός μας στην εργασία.

 

 ΦΟΡΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2F1A45i02isZER5yYlFoPH-cq1RBZXQhU4h4C7gEx4C1Q0%2Fedit%3Ffbclid%3DIwAR1MOB-S19paOU9Hn4k9EP_zAeL-ogdAMHeldnn5RUiA_EgzVC_lTDgilLE&h=AT1IvijbQ6nCWd4o6Crh32q5lquEhIKQmRJngYLIM6WqWaXtvnbf8UJZVupxf18IiPo1hoxolidQsw4NaEWs9nKdVAqBmWmpeCIbyDZv_8gyiZBtLpuh8t6ALah0IJLo06m7hQ

 

Συντονιστικό

Αναπληρωτών Μηδενικής Προϋπηρεσίας

Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης