
Διευρύνεται προς τη δυτική Ουκρανία η ρωσική επίθεση, με τον βομβαρδισμό στρατιωτικής βάσης στην ευρύτερη περιοχή του Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, να αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες -
18η μέρα σήμερα της εισβολής και οι Ρώσοι διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, με τον Ζελένσκι να προειδοποιεί για «μάχη μέχρι θανάτου» για την πρωτεύουσα – Πυρετός και σε διπλωματικό επίπεδο .
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την Καθημερινή
Ουκρανία: Πομπή βοήθειας δεν κατάφερε να φτάσει στη Μαριούπολη
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μια πομπή βοήθειας που κατευθυνόταν στη Μαριούπολη, δεν κατέστη δυνατό να φτάσει στην πόλη.
Δήλωσε επίσης ότι 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να εκκενώσουν το ανατολικό Λουγκάνσκ σήμερα.
18:53
Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η παροχή ενέργειας στο Τσερνόμπιλ
Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η παροχή ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει αποκατασταθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά χωρίς εφεδρική τροφοδοσία.
Το υπουργείο προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση διαδικτυακά. Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης προς το εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.
18:51
Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Δεν «βλέπει» άμεσα αποκλεισμό του Κιέβου
Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανό τον αποκλεισμό του Κιέβου τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται στο Μικολάιφ και το Χάρκοβο.
18:48
Ρωσικό υπ. Άμυνας: Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του Γιαβορίφ σκότωσε μέχρι και 180 ξένους μισθοφόρους και κατέστρεψε πολλά ξένα όπλα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.
18:12
Αισιοδοξία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων για τις συνομιλίες
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν νωρίτερα τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.
Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.
18:09
Πόλεμος, Ουκρανία και ρωσική κοινωνία
Μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, η προσοχή του κόσμου δικαίως εστιάστηκε στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη πατρίδα τους, και αυτό –αναμφίβολα προς έκπληξη της επίσημης Ρωσίας– περιλαμβάνει πολλούς ρωσόφωνους πληθυσμούς.
17:57
Διαδήλωση στο Βερολίνο για την Ουκρανία
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαδηλώσουν υπέρ της Ουκρανίας, πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της πόλης, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

17:51
Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης
Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.
«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.
«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.
17:36
Ε.Ε.: Καταδικάζει τις απαγωγές των δύο δημάρχων
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την απαγωγή των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για μια νέα επίθεση εναντίον δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία και μια απόπειρα να εγκατασταθούν παράνομες εναλλακτικές κυβερνητικές δομές, σε μια κυρίαρχη χώρα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε, επίσης, «με τον πλέον σθεναρό τρόπο τον τυφλό βομβαρδισμό από τη Ρωσία αμάχων στην Ουκρανία, όπως και την απαγωγή από τη Ρωσία των δημάρχων της Μελιτόπολης και του Ντνιπρορούντνι και άλλων Ουκρανών».
«Αυτές οι απαγωγές και άλλες πιέσεις εναντίον των ουκρανικών τοπικών αρχών συνιστούν μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η στρατιωτική και πολιτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει».
17:26
Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού στη Μαριούπολη
Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.
«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
16:37
Ερντογάν: Μεγάλη η ευθύνη Ελλάδας, Τουρκίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.
16:22
Αστυνομία Κιέβου: Νεκρός από ρωσικά πυρά δημοσιογράφος των New York Times στο Ιρπίν
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Περιφέρειας του Κιέβου δήλωσε πως ένας δημοσιογράφος των New York Times σκοτώθηκε και ακόμη ένας τραυματίστηκε από ρωσικά πυρά στην πόλη Ιρπίν.
14:56
Συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων στη Ρωσία που διαδηλώσουν κατά της εισβολής στην Ουκρανία
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα Κυριακή στη Ρωσία επειδή διαδήλωναν κατά των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
«Τουλάχιστον 268 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί σε 23 πόλεις», έγραψε στον ιστότοπό της η OVD-Info, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις.
14:50
Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμού του
Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμού του, είπε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός.
14:45
125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Περίπου 125.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις εμπόλεμες ζώνες μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως είπε, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προτεραιότητα παραμένει η Μαριούπολη, όπου 400.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς ρεύμα και νερό.
Τόνισε ότι το ανθρωπιστικό κονβόι βρίσκεται μόλις 80 χλμ. από την πόλη και θα μπορούσε να φτάσει εκεί σε δύο ώρες
14:31
Η Τουρκία ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για να απομακρύνει τους υπηκόους της από τη Μαριούπολη
Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει για να απομακρυνθούν οι πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν το τέμενος της πόλης επλήγη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Τηλεφωνήσαμε χθες (στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ) και του ζητήσαμε τη βοήθειά του για την εκκένωση των πολιτών μας», είπε.
13:33
Κίεβο: Συνεργασία με Τουρκία και Ισραήλ για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές για να «κλειδώσουν» ο τόπος και το πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, ανέφερε σύμβουλος του Ζελένσκι.
«Όταν βρεθεί κοινός τόπος, θα υπάρξει συνάντηση. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε.
13:28
Στους 35 οι νεκροί από την επίθεση στη στρατιωτική βάση
Ο κυβερνήτης του Λβιβ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική επίθεση στη βάση κοντά στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας έφτασε τους 35, ενώ 137 είναι οι τραυματίες.
12:53
Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Νέα απαγωγή» δημάρχου από τις ρωσικές δυνάμεις
Για «νέα απαγωγή» δημάρχου, στην πόλη Dniprorudne της νότιας Ουκρανίας έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό περιστατικό, μετά την περίπτωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, που τελεί υπό ρωσική κατοχή.
12:37
Εννέα νεκροί από επιθέσεις στο Μικολάιβ

Ο κυβερνήτης του Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία δήλωσε ότι εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Οι Ρώσοι εντείνουν την πίεση στην πόλη, που στρατηγικά αποτελεί πύλη προς την Οδησσό.
12:25
Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Νέα απαγωγή» δημάρχου από τις ρωσικές δυνάμεις
Για «νέα απαγωγή» δημάρχου, στην πόλη Dniprorudne της νότιας Ουκρανίας έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό περιστατικό, μετά την περίπτωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, που τελεί υπό ρωσική κατοχή.
12:37
Εννέα νεκροί από επιθέσεις στο Μικολάιβ

Ο κυβερνήτης του Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία δήλωσε ότι εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Οι Ρώσοι εντείνουν την πίεση στην πόλη, που στρατηγικά αποτελεί πύλη προς την Οδησσό.
12:25
Κίεβο: Αποθέματα δύο εβδομάδων σε τρόφιμα
Oι αρχές του Κιέβου διαμηνύουν ότι έχουν εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που η πρωτεύουσα τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας.
12:01
Οι Ρώσοι έχρισαν δική τους δήμαρχο στην κατεχόμενη Μελιτόπολη
11:49
Πολωνία: «Το παιχνίδι θα αλλάξει» αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής
Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα, τονίζοντας πως αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε είδους όπλα μαζική καταστροφής, τότε «οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι θα κάνει.
11:47
Τι ξέρουμε έως τώρα για την επίθεση στη στρατιωτική βάση

- Το ρωσικό πλήγμα κατεγράφη νωρίς το πρωί, με τον κυβερνήτη του Λβιβ να αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν περισσότερες από 30 ρουκέτες
- Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν εννέα νεκροί και 57 τραυματίες. Ο ανταποκριτής του Guardian μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20.
- Πρόκειται για τον δυτικότερο, έως τώρα, στόχο των Ρώσων, πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία (και συνεπώς και τα σύνορα του ΝΑΤΟ).
- Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Ουκρανικό Κέντρο για τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια. Σε αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, εργάζονται αρκετοί ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές.
- Δεν είναι το μόνο περιστατικό που σημειώθηκε στα δυτικά της χώρας, καθώς εκρήξεις ακούστηκαν και στο Λβιβ και άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.
11:33
Guardian: 20 oι νεκροί από την επίθεση στη στρατιωτική βάση
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, ο οποίος επικαλείται μαρτυρίες διασωστών, οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ ανέρχονται σε 20.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής είχε κάνει λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες.
11:14
Πάνω από 30 ρουκέτες έπληξαν τη βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα
Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, σε ενημέρωση για την επίθεση κατά της βάσης κοντά στα πολωνικά σύνορα, τα συστήματα αεράμυνας λειτούργησαν, ωστόσο η κλίμακα του ρωσικού πλήγματος ήταν πολύ μεγάλη, καθώς εκτοξεύθηκαν πάνω από 30 ρουκέτες.
10:55
Gazprom: Δεν έχουν μειωθεί οι αποστολές αερίου μέσω Ουκρανίας

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας, με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη
10:43
Εννέα νεκροί, 57 τραυματίες από την επίθεση στη στρατιωτική βάση
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ, η ρωσική επίθεση στη στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα άφησε πίσω της τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες.
Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι στις εγκαταστάσεις εργάζονταν και ξένοι στρατιωτικοί σύμβουλοι
10:35
Το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας – Έκθεση Κογκρέσου
Τον τρόπο που επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση η Αγκυρα για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες στην εθνική της ασφάλεια και οικονομία περιγράφει σε έκθεσή της για το αμερικανικό Κογκρέσο η Υπηρεσία Ερευνας του σώματος.
10:23
Αναφορές για τραυματίες στη βάση του Γιαβορίβ
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για τραυματίες από την επίθεση στη στρατιωτική βάση του Γιαβορίβ, νωρίτερα σήμερα, στο δυτικότερο κομμάτι της Ουκρανίας που έχει πληγεί έως τώρα από τους Ρώσους.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι πάνω από 20 ασθενοφόρα κατευθύνονται στο σημείο.
10:15
Anonymous προς Ρώσους: Ξεσηκωθείτε, καθαιρέστε τον Πούτιν
Με μήνυμά του στα social media, η ομάδα χάκερ Anonymous φέρεται να καλεί τους Ρώσους πολίτες να ξεσηκωθούν κατά του Πούτιν και να του αφαιρέσουν την εξουσία.
10:05
Βρετανικό ΥΠΑΜ: Πώς κινούνται οι ρωσικές δυνάμεις

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από δύο πλευρές, βόρεια από το Χάρκοβο και νότια από τη Μαριούπολη
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο ρωσικός στρατός, με διεύθυνση από την Κριμαία, επιχειρεί να περικυκλώσει την πόλη Μικολάιβ, με απώτερο στόχο την Οδησσό.
09:53
Οι Ρώσοι επεκτείνουν τις επιθέσεις προς τα δυτικά

Όπως αναφέρει το BBC, οι σημερινές επιθέσεις στη στρατιωτική βάση στο Γιάροβιβ, κοντά στο Λβιβ, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας σηματοδοτούν την διεύρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων.
Μέχρι τώρα, οι επιθέσεις κατευθύνονταν προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά και προς βορρά και νότο, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα οι στόχοι έχουν μετατοπιστεί και κεντρικά και δυτικά.
«Το Λβιβ ετοιμάζεται για μια αναμενόμενη, εδώ και μέρες, επίθεση», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πόλη μόλις 80 χλμ από τα δυτικά σύνορα της χώρας, που έχει αποτελέσει καταφύγιο για πολλούς αμάχους.
Παράλληλα, εκρήξεις σημειώθηκαν και στην πόλη Ιβάνο-Φρανκίβσκ, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας.
09:25
Tι λένε οι Ουκρανοί για την επίθεση στη στρατιωτική βάση
εροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ
«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.
Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.
Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.
09:03
Η Ρωσία τοποθέτησε νέα δήμαρχο στη Μελιτόπολη, στη θέση του «απαχθέντα» Φεντόροφ
Η περιφερειακή διοίκηση της Ζαπορίζια αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη τοποθετήσει νέα δήμαρχο στην Μελιτόπολη, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, μετά τη σύλληψη (οι Ουκρανοί μιλούν για απαγωγή) του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ.
Όπως τονίζεται, νέα δήμαρχος της πόλης είναι η Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, μέχρι πρότινος μέλος του δημοτικού συμβουλίου
Ο Φεντόροφ συνελήφθη από οπλισμένους άνδρες την Παρασκευή και διώκεται για τρομοκρατία από τις εισαγγελικές αρχές των φιλορωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Λουχάνσκ.
Χθες, αρκετοί πολίτες της Μελιτόπολης διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της «απαγωγής του Φεντόροφ».
08:36
Bild: Πολύωρη συνάντηση Σρέντερ - Πούτιν

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας Bild (Bild am Sonntag), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για την έκβαση των συνομιλιών.
Επικαλούμενη πρόσωπο με λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων του Σρέντερ, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην καγκελάριος είχε επίσης μακρά συζήτηση με έναν από τους πιο στενούς συμβούλους του Πούτιν.
Έφυγε από τη Μόσχα νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μαζί με τη σύζυγό του, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο δεν αναφέρονται λεπτομέρειες όσον αφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν και έχει δεσμούς με ρωσικές εταιρείες, είχε συναντήσει Ουκρανούς που συνδέονται με την αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών του Κιέβου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, γράφει η Bild am Sonntag.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο Σρέντερ ήταν ο μόνος που είχε απευθείας επαφές τόσο με τον Πούτιν όσο και με κορυφαίους αξιωματούχους της Ουκρανίας.
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico μετέδωσε πρώτη ότι ο Σρέντερ ταξίδεψε στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν και πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει σε κάποια συνάντηση ούτε είχε εμπλοκή σε αυτήν.
08:29
Μήνυμα Ζελένσκι προς Ρωσία: Μάχη μέχρι θανάτου για το Κίεβο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο.
08:00
Επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Λβιβ
Το πρωί της 18ης ημέρας της εισβολής ξεκίνησε με ρωσική επίθεση σε στρατιωτική βάση, περίπου 50 χλμ από το Λβιβ, μεταδίδει ο Guardian.
Ανταποκρίσεις από την περιοχής, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, κάνουν λόγο για μπαράζ εκρήξεων
07:40
«Η Ρωσία θέλει να πάρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια» - Διαψεύδει η Μόσχα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.
«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες "είναι μονίμως παρόντες" (στη Ζαπορίζια)«, πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.
07:29
Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονέτσκ

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μετέδωσε το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.
07:25
Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Κίεβο τη νύχτα
Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. «Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
07:24
Νέα προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ για χημικά όπλα
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», αναφέρει. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει πως παρότι ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι ερχόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.







































