1η ημέρα περιοδείας Μ. Κομνηνάκα στη Χίο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 22/05/2021 - 18:02

Την πρώτη ημέρα της περιοδείας της στη Χίο η Μαρία Κομνηνάκα επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γρ. τύπου της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ, εξέφρασε τη διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στο ΚΕΘΕΑ και τη στήριξή του στα στεγνά προγράμματα των απεξάρτησης ενάντια στη φιλοσοφία των υποκατάστατων και της πολιτικής "μείωσης της βλάβης" της κυβέρνησης, που συντηρούν το πρόβλημα.

Η Μαρία Κομνηνάκα ανέδειξε το κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών του ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που εντείνονται τα αδιέξοδα.

Την ίδια ώρα που η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κάνναβη, προχώρα την επικίνδυνη αθώωση των ναρκωτικών στη συνείδηση κυρίως των νέων παιδιών, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι και το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να μην επαναφέρει η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και η κυβέρνηση τον εσωτερικό κανονισμό στο ΚΕΘΕΑ, που αναγκάστηκαν να αποσύρουν κάτω και από την πίεση των αγώνων.

Τέλος ενδιαφέρον εκφράστηκε για τις θέσεις του κόμματος για τη συνεπιμέλεια, όπου τόνισε ότι η φροντίδα του παιδιού δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ατομική -οικογενειακή υπόθεση και ευθύνη. Αφορά και την ύπαρξη κοινωνικών δομών, αναφέροντας και τις επιπλέον αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στη λαϊκή οικογένεια το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τη διάλυση του οκταώρου.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι υπηρεσίες της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, με πλήρη στελέχωση επιστημονικού μόνιμου προσωπικού που θα δίνει δυνατότητα να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου όπου ενημερώθηκε από τη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων, που έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:
Την κτιριακή εγκατάσταση όπου αναγκάζονται πολλές φορές να συντηρούν με δικά τους έξοδα στα πλαίσια προβλημάτων που αφορούν στην ενοικίαση του κτιρίου.

Το ζήτημα της στελέχωσης σε υποδομές στον στόλο, μέσα διάσωσης, αναρρίχησης, προστασίας και αντιπυρικής θωράκισης, προσωπικού (και Δασολόγων, Δασονόμων), μπροστά στην αντιπυρική περίοδο. Οι εργαζόμενοι έθεσαν ακόμα ζητήματα έλλειψης εκπαίδευσης.

Ακόμα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν φτιάχνει πυροσβεστικά κλιμάκια στα Ψαρά τις Οινούσσες, τη Βολισσό και δεν ενισχύει τους πυροσβεστικούς σταθμούς στα Καρδάμυλα (που έχουν επίσης κτιριακό πρόβλημα) και στα Αρμόλια. Έβαλαν ακόμα ζήτημα ένταξης στα βαρέα ανθυγιεινά και τόνισαν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 50 χρόνων. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν και οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ, που οδηγούν συχνά επικίνδυνες καταστάσεις όπως η έλλειψη συντήρησης καλωδίων σε δάση με συχνό κίνδυνο πυρκαγιών.

Το απόγευμα, σε σύσκεψη συζήτηση στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, ανέλυσε πλευρές του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για διάλυση του οκταώρου, την επιβολή δεκάωρης δουλειάς με απλήρωτες υπερωρίες ενώ απάντησε στους μύθους της κυβέρνησης ότι θα ωφελήσει τους εργαζόμενους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέλυσε τις συνέπειες που θα υπάρξουν με τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" για τη λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται ατομικά το χρόνο εργασίας με τον εργοδότη του δουλεύοντας ήλιο με ήλιο. Ανέφερε τις ευθύνες όλων διαχρονικά των κομμάτων από τον πρώτο νόμο για τη διευθέτηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 μέχρι και τη διατήρηση και επέκτασή του από το ΣΥΡΙΖΑ όπου τον εφάρμοσε στους υγειονομικούς με δωδεκάωρη συνεχόμενη δουλειά.

Τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων για να μην επιστρέψουν 100 χρόνια πίσω.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Σήμερα η Μαρία Κομνηνάκα θα επισκεφθεί τη Συκιάδα στις 6μμ και αύριο τη Λαγκάδα στις 11π.μ.

 

Σχετικά Άρθρα