Χίος, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

24ωρη απεργία του ΣΕΣΝΟΧ. Υπολειτουργία του Νοσοκομείου

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Τρί, 22/10/2019 - 18:54

Μαζί με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς για παρόμοιους λόγους απεργεί την Τετάρτη και το ΣΕΣΝΟΧ.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Σωματείου: 

Όλοι εμείς που βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, την εντατικοποίηση της εργασίας μας, με οφειλόμενα ρεπό και μέρες άδειας, αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, την αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης, που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα εξαιτίας των μισθολογικών απωλειών και της υπερφορολόγησης, ως φυσικό επακόλουθο της αντιλαϊκής  πολιτικής, που εφαρμόζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά  κράτη με ή χωρίς μνημόνια.

Της πολιτικής που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την υγεία ως «ατομική ευθύνη», την υγειονομική περίθαλψη ως εμπόρευμα, όπου οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.  Γι’ αυτό δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές.  

Ήδη τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, λόγω της μείωσης και της μη έγκαιρης καταβολής της Κρατικής χρηματοδότησης και των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, από τον Ιούλιο του 2019  αφήνοντας σε κάποια νοσοκομεία χρηματοδοτικό κενό 5 μηνών!!!

Παράλληλα «παγώνουν» την προκήρυξη των 1300 Θέσεων Λοιπού Προσωπικού,  που έχουν ήδη εγκριθεί,  ενώ για άλλη μια φορά η ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Πρωθυπουργού, για ΑΜΕΣΗ πρόσληψη 2.000 Νοσηλευτών, παραμένει στα λόγια.   Το ίδιο ισχύει και για το «πάγωμα» των προσλήψεων στη Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ. Τα δε, «ήξεις-αφήξεις» για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και η μείωση της Θητείας των νέων  Επικουρικών, δείχνουν ξεκάθαρα  τις προθέσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ, για τη «στελέχωση» των Νοσοκομείων.

Τέλος, ακυρώνονται οι προσλήψεις  208 ειδικευμένων Γιατρών  στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που είναι σε εξέλιξη. Ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις υπόλοιπες Προκηρύξεις, που αφορούν περίπου 600 Θέσεις Μονίμων Γιατρών και είναι σε εξέλιξη από το 2018.

Ως κερασάκι στην τούρτα,  οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που αφορούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα νοσοκομεία, στο άνοιγμα της πόρτας στους ιδιώτες γιατρούς και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Γιατρών του ΕΣΥ, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, δείχνουν τον «οδικό χάρτη» που θα βαδίσει την επόμενη περίοδο η Κυβέρνηση της Ν.Δ, για την υλοποίηση του Πολιτικού της Προγράμματος για την Υγεία.

Έχει γίνει πια κατανοητό από όλους μας ότι κανένας «σωτήρας» δεν θα μας λύσει προβλήματα.  Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να διεκδικήσουμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, όλων των μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Δημιουργία  σύγχρονων κλινικών  πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΑΜΠΑΔΟΧΥΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                   ΚΟΥΒΑΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Π. Λεγάτου στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα
Τετ, 22/01/2020 - 18:11
φωτο Αστραπάρης

Ξεχώρισε γιατί ήταν ολιγόλογος και ουσιαστικός, χωρίς κλισέ, με συναισθηματισμό αλλά και άμεση επαφή με την πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Λεγάτος κατέθεσε τις παρακάτω σκέψεις στην παγχιακή συγκέντρωση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Αγαπητοί συμπολίτες ,

 

Να είστε σίγουροι ότι η καταγραφή από τον ιστορικό του μέλλοντος του  τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στα Hot Spots  θα προκαλέσει δικαιολογημένη ντροπή τόσο στα διεθνή  κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στα εγχώρια και αυτό σίγουρα μας πονάει περισσότερο.

Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία, ότι ο Χιώτικος λαός ΔΕΝ έχει να ντραπεί για τίποτα. 

Η Χιώτικη κοινωνία  η οποία επέδειξε αμέριστη αλληλεγγύη βοηθώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες , σήμερα αντιλαμβάνεται ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πολυσύνθετο και ακανθώδες θέμα με πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και κοινωνικές διαστάσεις τις οποίες διαμορφώνουν κέντρα λήψης αποφάσεων με αχαρτογράφητα κίνητρα.  Η εμπειρία μας έως σήμερα μας έχει πείσει ότι κάποιοι οικοδομούν «καριέρες» πάνω στο προσφυγικό αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.

Χιώτισσα και Χιώτη ,

Μην νιώθεις καμία ντροπή, καμία ενοχή γιατί δεν αποφάσισες ΕΣΥ τον εγκλωβισμό χιλιάδων  ψυχών στο φιλόξενο νησί σου, το οποίο κάποιοι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν σε ιδιότυπη φυλακή για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους.

Να είστε υπερήφανοι γιατί είστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Σήμερα εξάλλου προσπαθείτε να αποτρέψετε να συνεχισθεί αυτή η ντροπή .

Δεν επιθυμούμε νέες δομές που θα εγκλωβίσουν ακόμη περισσότερους εξαθλιωμένους, οργισμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

Όσοι «ποντάρουν» στην προσφυγική/μεταναστευτική  κρίση έχουν εντέχνως διασπείρει στη Χιώτικη κοινωνία διχαστικά διλήμματα και λογικές με προφανή κίνδυνο να δηλητηριάσουν τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα είμαστε ενωμένοι με στόχο την οριστική επίλυση του προσφυγικού προβλήματος με τρόπο που δεν θα πληγώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να στείλουμε με καθαρότητα σε όλους τους αποδέκτες.

Ευχαριστώ πολύ!