Χίος, Κυριακή 17 Νοεμβρίου

24ωρη απεργία του ΣΕΣΝΟΧ. Υπολειτουργία του Νοσοκομείου

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Τρί, 22/10/2019 - 18:54

Μαζί με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς για παρόμοιους λόγους απεργεί την Τετάρτη και το ΣΕΣΝΟΧ.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Σωματείου: 

Όλοι εμείς που βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, την εντατικοποίηση της εργασίας μας, με οφειλόμενα ρεπό και μέρες άδειας, αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, την αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης, που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα εξαιτίας των μισθολογικών απωλειών και της υπερφορολόγησης, ως φυσικό επακόλουθο της αντιλαϊκής  πολιτικής, που εφαρμόζεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά  κράτη με ή χωρίς μνημόνια.

Της πολιτικής που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την υγεία ως «ατομική ευθύνη», την υγειονομική περίθαλψη ως εμπόρευμα, όπου οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.  Γι’ αυτό δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές.  

Ήδη τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, λόγω της μείωσης και της μη έγκαιρης καταβολής της Κρατικής χρηματοδότησης και των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, από τον Ιούλιο του 2019  αφήνοντας σε κάποια νοσοκομεία χρηματοδοτικό κενό 5 μηνών!!!

Παράλληλα «παγώνουν» την προκήρυξη των 1300 Θέσεων Λοιπού Προσωπικού,  που έχουν ήδη εγκριθεί,  ενώ για άλλη μια φορά η ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Πρωθυπουργού, για ΑΜΕΣΗ πρόσληψη 2.000 Νοσηλευτών, παραμένει στα λόγια.   Το ίδιο ισχύει και για το «πάγωμα» των προσλήψεων στη Πρόνοια και στο ΕΚΑΒ. Τα δε, «ήξεις-αφήξεις» για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, και η μείωση της Θητείας των νέων  Επικουρικών, δείχνουν ξεκάθαρα  τις προθέσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ, για τη «στελέχωση» των Νοσοκομείων.

Τέλος, ακυρώνονται οι προσλήψεις  208 ειδικευμένων Γιατρών  στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που είναι σε εξέλιξη. Ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις υπόλοιπες Προκηρύξεις, που αφορούν περίπου 600 Θέσεις Μονίμων Γιατρών και είναι σε εξέλιξη από το 2018.

Ως κερασάκι στην τούρτα,  οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που αφορούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα νοσοκομεία, στο άνοιγμα της πόρτας στους ιδιώτες γιατρούς και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Γιατρών του ΕΣΥ, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, δείχνουν τον «οδικό χάρτη» που θα βαδίσει την επόμενη περίοδο η Κυβέρνηση της Ν.Δ, για την υλοποίηση του Πολιτικού της Προγράμματος για την Υγεία.

Έχει γίνει πια κατανοητό από όλους μας ότι κανένας «σωτήρας» δεν θα μας λύσει προβλήματα.  Μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να διεκδικήσουμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, όλων των μονάδων Υγείας και του ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Δημιουργία  σύγχρονων κλινικών  πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών.

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΑΜΠΑΔΟΧΥΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                   ΚΟΥΒΑΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα
Κυρ, 17/11/2019 - 08:15

Η Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ ήταν η πρώτη που επισήμανε τον κίνδυνο διασύνδεσης του μεταναστευτικού, με τις αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας προς τα νησιά του Β. Ανατολικού Αιγαίου. Προσοχή ΚΑΝΕΝΑ αντισταθμιστικό. Είναι χρέος της πολιτείας το μειωμένο ΦΠΑ, το σύγχρονο αεροδρόμιο κλπ, λόγω της νησιωτικότητας και ειδικά για τις ακριτικές περιοχές!

Τότε βέβαια κάποιοι έτρεχαν, με πρωτοστάτη τον πρώην Δήμαρχο, να ζητήσουν διαχείριση του μεταναστευτικού πάνω στην οριογραμμή του Αιγαίου, φτιάχνοντας νέα χοτ-σποτς, δηλώνοντας τυφλή υποταγή στις επιθυμίες των Ευρωπαίων και της Κυβέρνησης. Κατηγορούσαν μάλιστα ότι χάθηκε η τεράστια ''ευκαιρία'' της έτοιμης χρηματοδότησης, των έτοιμων μελετών (αλήθεια από ποιους και με ποια εντολή), για το νέο κέντρο στον ΧΑΔΑ.

Το σημερινό δημοσίευμα σε τοπικό μέσο αναφέρει μεταξύ άλλων.... "η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν θα δεχθεί αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για τα νησιά όμως για δράσεις που θα αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως νέα hotspots, υπνωτήρια, δομές φιλοξενίας, προγράμματα ενσωμάτωσης κι άλλες όμοιες δράσεις."

Ελπίζουμε όλοι τώρα να κατανοούν το πόσο ζοφερό είναι το μέλλον της Χίου και το ποιός πραγματικά είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, για τον οποίο προορίζεται το νησί μας.

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ