5.000 εντός της νέας δομής στη Μυτιλήνη, 135 με κορωνοϊό

Παρ, 18/09/2020 - 07:30

Αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις του Καρά - Τεπέ που επλήγησαν λόγω του κλειστού δρόμου για πολλές ημέρες, εξήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης όταν ο κ. Μηταράκης έκανε δηλώσεις έξω από τη νέα δομή του Καρά- Τεπέ, την οποία χαρακτήρισε «προσωρινή» και σημειολογικά αναφέρθηκε στον Καρά- Τεπέ ως «Μαυροβούνι», πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο είχαν εισέλθει.

«Μέσα σε λίγες μέρες, η προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε 12.000 αστέγους, τις ανάγκες στέγασης, σίτισης, παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και μέχρι στιγμής προχωράμε με ομαλότητα στην ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης όλων σε αυτή την προσωρινή δομή» τόνισε ο κ. Μηταράκης

135 με κορονοϊό

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο έλεγχος των κρουσμάτων για κορονοϊό: «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 135 άτομα θετικά στον κορονοϊό, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ξεχωριστά σημεία, μέσα στην δομή καραντίνας,» προσέθεσε ο κ. Μηταράκης.

Έκκληση στην ΕΕ

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τις ευθύνες της ΕΕ: «Όπως είπαμε πρόσφατα και με την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα μας, τα νησιά του Αιγαίου σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στα 5 χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης. Χρειάζεται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει πιο συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί δεν γίνεται 5 νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος των ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια η κυβέρνηση φέτος εφαρμόζει μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική: με ισχυρή φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, με επιτάχυνση των διαδικασιών αιτημάτων ασύλου. Παρόλ’ αυτά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι και τώρα απαραίτητη».

Αποσυμφόρηση ως το Πάσχα;

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για αποσυμφόρηση μέχρι το Πάσχα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Μέσα σε 8 μήνες μεταφέρθηκαν 14.000 άτομα από τη Λέσβο, με αυτό τον ρυθμό συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα την έκδοση των αιτημάτων ασύλου, μπορούμε σε 8 μήνες να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταφορά όλων όσοι βρίσκονται σήμερα στο νησί».

Και κατέληξε: «Είναι θέμα λίγων ημερών να μπουν όλοι μέσα στη δομή και εντός των ημερών θα ανοίξει και ο δρόμος. Το υπουργείο Μετανάστευσης και ασύλου θα προβεί σε αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές λόγω του κλειστού δρόμου.»

Πηγή: Το νησί

 

Σχετικά Άρθρα