Ακόμα στο "περίμενε" για το πληγωμένο παραλιακό μέτωπο

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΚΑΘΟΔΟ" ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΛΙΚΑ
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 28/05/2026 - 13:20

Την αγωνία τους για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου στο παραλιακό μέτωπο στον Άγιο Γιάννη Λιλικά μετέφεραν κάτοικοι από το Βουνό και τα Φλάτσια, χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, ζητώντας από το δήμο να επιταχύνει τις διαδικασίες παρέμβασης, διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Βουνού, Νίκος Παναγιωτάκης «σε άλλη μια κακοκαιρία το εκκλησάκι θα βρεθεί τη θάλασσα».

Το θέμα εισήγαγε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος στήριξε το αίτημα των κατοίκων τους οποίους κάλεσε παράλληλα να είναι σε εγρήγορση.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αναφέρθηκαν στις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου εκτός της αποτύπωσης της ζημιάς να δρομολογηθούν έργα τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες, τα χερσαία και τα ενάλια, μιας και τα δεύτερα θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, λόγω και της βαριάς αδειοδότησης που απαιτούν. Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε ότι ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι πρέπει να γίνει σε όλο το παραλιακό μέτωπο (μιας και την ίδια περίοδο ζημιές είχαμε στο λιμάνι της Χίου, στην Κώμη, στον Καταρράκτη, στα Γρίδια κ.α.), ούτε πόσα χρήματα θα απαιτηθούν. Ο Γιάννης Μαλαφής ζήτησε πίστωση χρόνου δύο μηνών για να ολοκληρωθούν οι μελέτες που θα στηρίξουν το αίτημα προς το υπουργείο για χρηματοδότηση έργων, λέγοντας ότι το μείζον είναι να προγραμματιστούν ανθεκτικές παρεμβάσεις και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με μια σειρά, προσπαθώντας παράλληλα να πετύχουν κάποιες fast track - όπως είπε χαρακτηριστικά- αδειοδοτήσεις. 

Στα αξιοσημείωτα η αναφορά του Βασίλη Μυριαγκού ότι με μια πρώτη εκτίμηση κόστους, για το σύνολο των έργων, είναι ότι θα χρειαστούν 5 εκατομμύρια ευρώ και από τα υπουργεία το καλύτερο σενάριο προβλέπει χρηματοδότηση της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο για την Κώμη (που έχουμε και τα προβλήματα στον παραλιακό δρόμο τμήμα του οποίου έχει κλείσει), όπως είπε ο Δημήτρης Πατελίδας, σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, θα απαιτηθεί ποσό 260.000 ευρώ .

Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανέλθει στο θέμα σε νέα συνεδρίαση τον Ιούλιο που θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, το κόστος τους και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

agonia_gia_tis_pliges_ston_ag._gianni_lilika

Σχετικά Άρθρα