Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Άμεσα αποφάσεις για την παραχώρηση ορόφου του Οίκου Ναύτη στην ΑΕΝ

Δηλώνει από τη Χίο ο Πρόεδρος του Ο.Ν. Βαγγέλης Αυγουλάς
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 04/11/2019 - 14:51

Μέσα στο Νοέμβριο θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Οίκου Ναύτη προκειμένου να ληφθεί η απόφαση επί του αιτήματος παραχώρησης ενός ορόφου στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικών Μηχανικών Χίου, για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες της.

Το παραπάνω ανέφερε το μεσημέρι στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος του Ο.Ν. Βαγγέλης Αυγουλάς, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί το αίτημα με δεδομένο ότι εκκρεμούν 40 αιτήματα σπουδαστών για μεταγραφή.

Ο ίδιος, που από το πρωί βρίσκεται στο νησί και έχει σειρά επαφών με αρχές και φορείς, θα συναντηθεί αύριο με τους συνταξιούχους ναυτικούς οι οποίοι αντέδρασαν στο αίτημα μεταστέγασης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα χαθεί το δικαίωμα αξιοποίησης του χώρου για παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που ήταν και προϋπόθεση στο συμβόλαιο παραχώρησης του κτιρίου από τους δωρητές.

«Δίκαια διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν περικοπεί τόσα», ανέφερε ο κος Αυγουλάς αλλά πρόσθεσε ότι δε νομίζει πως οι απόμαχοι της θάλασσας είναι αυτή τη στιγμή απέναντι από τους σπουδαστές, δηλαδή τους μέλλοντες εν' ενεργεία ναυτικούς.

Αφού επισήμανε ότι η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει και άλλοι είναι οι φορείς που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο Οίκος Ναύτου δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τις αποφάσεις τους, σημείωσε ότι θα έχει επαφή με το υπουργείο Υγείας για να δει αν κάποια ιατροφαρμακευτική υπηρεσία μπορεί να παρέχεται στο κτίριο του Οίκου Ναύτη Χίου. Είπε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, ενώ συναντήθηκε και με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ελένη Κανταράκη.

Όσον αφορά την παραχώρηση χώρου στην ΑΕΝ, μίλησε για παραχώρηση χρήσης για ένα διάστημα.

Στο ζήτημα που έχουν θέσει οι συνταξιούχοι ναυτικοί  να λειτουργήσει το κτίριο όπως εκείνο του οργανισμού στον Πειραιά, όπου στεγάζεται μονάδα υγείας, σημείωσε ότι από φορείς της Χίου δεν έχει τεθεί θέμα μεταστέγασης εκεί τοπικής μονάδας υγείας.

Ο κος Αυγουλάς το πρωί περιηγήθηκε στο κτίριο του Οίκου Ναύτη και κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατεί εκεί, εστιάζοντας στα εγκαταλελειμμένα μηχανήματα εδώ και χρόνια (ακτινολογικό και μικροβιολογικό), λέγοντας ότι ίσως όλα αυτά πρέπει να δοθούν και στον Εισαγγελέα!

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 05/07/2020 - 08:38

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλούσια διήμερη περιοδεία της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στη Χίο.

            Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή της στους εργαζόμενους του Δήμου Χίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες όπως στην καθαριότητα. Επισήμαναν την αλλαγή που προετοιμάζεται στον χαρακτήρα των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των επιχειρηματιών. Ακόμα, μίλησαν για τους εργαζόμενους της καθαριότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάσσονται μόνιμα στα ΒΑΕ.

            Στη συνέχεια συναντήθηκε με του εργαζόμενους της Περιφέρειας όπου της επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των Κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ με τα σχέδια «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην υποβάθμισης υπηρεσιών, στην υποστελέχωση, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις  μεταφέρουν αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς όμως να δίνουν και τους ανάλογους πόρους. Αναδείχθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

            Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ). Εκεί, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ "μένουμε σπίτι" χωρίς την αντίστοιχη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, την πρόνοια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στα νησιά, το κρίσιμο πρόβλημα της πρόσβασης, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα δικαιώματα των γονιών ΑμεΑ, η πολιτική περικοπών των ΚΕΠΑ που υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση.

            Η πρόεδρος της ΠΟΑμεΑΒΑ και του τοπικού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, τόνισε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΑμεΑ και για τα οποία αγωνίζονται είναι προβλήματα κοινά με του υπόλοιπου λαού. Απασχολούν σειρά ευπαθών ομάδων και τα μέλη των οικογενειών μας. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε τη σταθερή στήριξή του ΚΚΕ στα ΑμεΑ, την πολιτική ανάδειξης πολλών σχετικών ζητημάτων από το ΚΚΕ για τη δουλειά, την ασφάλιση, το εισόδημα, την υγεία, την Ειδική Αγωγή ενώ στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ως πρόταση που ανακουφίζει και τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ.

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στο χωριό Συκιάδα της Βόρειας Χίου όπου μίλησε σε κατοίκους στην Πλατεία.

           

 

            Την Παρασκευή 3/7 η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Χίου όπου θίχτηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, και της προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή με την επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις για τους λαούς.

            Κατόπιν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Χίου. Η βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδίκησε την καταβολή εκτάκτου επιδόματος για αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν στην πρώτη γραμμή όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται χειροκροτήματα ανέφερε αλλά ουσιαστική στήριξη, ατομικά μέσα προστασίας όχι μονάχα σε έκτακτες συνθήκες. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους «αφανείς ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

            Επόμενη στάση ήταν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα. Κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ και για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είπε.

            Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χίου τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητήματα αιχμής στην παρέμβαση των εργαζόμενων αλλά και της Βουλευτή του ΚΚΕ η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας μέσω ΟΑΕΔ, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλγματα που κατέθεσε το ΚΚΕ με τη μορφή σχεδίου νόμου και απορρίφθηκε από τα Κόμματα του κεφαλαίου, η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού όχι με χειροκροτήματα αλλά με πράξεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

            Το μεσημέρι, επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συζητώντας και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για επάνδρωση σε μέσα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα της πυροπροστασίας στη Χίο με μόνιμους εργαζόμενους.

            Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψή της το απόγευμα στο χωριό Νένητα όπου συνομίλησε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία.