Στο τελευταίο ΔΣ κατατέθηκαν Προτάσεις από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", ζητώντας να μπει το θέμα των χρεών των δημοτών μας, προ ημερήσιας διάταξης, για να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα των οφειλών τους προς το δήμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με δεσμεύσεις από τις τράπεζες των λογαριασμών τους ή δέσμευση του ΑΦΜ από την εφορεία κ.λπ.
Αυτές οι διαδικασίες, που ήδη έχουν ξεκινήσει με βάση το φορομπηχτικό νομικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων και με ευθύνη των κατά τόπους δημοτικών αρχών και της δικής μας, επικεντρώνονται πάλι στη συλλογή τελών και φόρων παρελθόντων ετών μέχρι και σήμερα, η οποία είχε σταματήσει λόγω της πανδημίας με εντολή της κεντρικής διοίκησης και μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε δηλώσεις, ότι πρέπει να σπεύσουν οι δημότες να πληρώσουν ή να διακανονίσουν τα χρέη τους, στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε τις αναφερόμενες συνέπειες και ήδη έχουν ξεκινήσει οριζόντια σε δημότες μας που φυτοζωούν, άνεργοι, οικογένειες με παιδιά και έναν εργαζόμενο, ΑΜΕΑ κ.λπ.
Από τις πολιτικές αυτές πλήττονται εκτός από τα φυσικά πρόσωπα και μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και γενικά τα χαμηλά λαϊκά στρώματα αν πάρουμε υπόψη μας την ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της απελευθέρωσης της ακρίβειας, της άρνησης υιοθέτησης ελεγκτικών μηχανισμών, της τάυτισής της με τις μονοπωλιακές πολιτικές που δημιουργούν το πρόβλημα, και τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που η συνέχισή του θα επιτείνει και θα οξύνει τα προβλήματα για τους χειμαζόμενους δημότες μας..
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ και η πανδημία παραμένει και η ακρίβεια εκτινάχτηκε και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, ΑΡΑ δεν υπάρχει κανένας λόγος να εντέλλουν η κυβέρνηση και κατ επέκταση οι δήμοι και ο δήμος μας να ξεκινήσει και πάλι η φοροεισπρακτική-φορομπηχτική πολιτική, η οποία δε σταμάτησε, αλλά τα δυο χρόνια πανδημίας είχε παγώσει.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, θεωρούμε ότι ο Δήμος Χίου, το ΝΠΔΔ η ΔΗΚΕΧ, οι επιχειρήσεις του, απαιτείται να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση των δημοτών λόγω των καταστάσεων εξ αιτίας των προαναφερόμενων λόγων:
• Να παγώσουν οι όποιες οφειλές προς τον Δήμο, πολιτών ,μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ, για το επόμενο εξάμηνο τουλάχιστον και μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες, να μην γίνει καμιά διακοπή νερού ή παροχής υπηρεσίας.
• Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε ανέργους, ΑΜΕΑ, οικογένειες δημοτών με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, κλιμακούμενο προς τα πάνω με ένα παιδί δυο παιδιά κ.λπ.
• Να σταματήσει η οποιαδήποτε διαδικασία έχει ξεκινήσει για κατασχέσεις χρημάτων προς το δήμο ή δεσμεύσεις των ΑΦΜ των δημοτών μας.
• Να υπάρξει γραμμή στήριξης του Δήμου, μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, για όποιον συμπολίτη έχει ανάγκη.
• Να στηριχτεί το «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες των δημοτών όπως διαμορφώνονται σήμερα σε επισιτιστικές και ιατροφαρμακευτικές ανάγκες
• Ο Δήμος Χίου να καλύψει τις υπηρεσίες, που το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων τις αναγκάζει στις αντιλαϊκές και απάνθρωπες πολιτικές, ώστε να παγώσει η φορομπηχτική διαδικασία και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να διατηρήσει το έκτακτο καθεστώς που ίσχυε λόγω της πανδημίας στα οφειλόμενα προς τους δήμους και να μη βάζει περαιτέρω τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών οικογενειών.
• Ο Δήμος Χίου σε συνδυασμό και με την ΚΕΔΕ, τα συνδικάτα, τους άλλους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς να δράσουν, ώστε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση ή γενναία μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
• Να απαιτήσουμε ως δήμος την κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από όλους μας, πέρα από την κατάργηση αυτού του άδικου φόρου.
Η παραδοχή του σοβαρού προβλήματος από τη δημοτική αρχή, αλλά και όλους μας πάνω στο θέμα που θέσαμε, οδήγησε στο να δεχτούμε ως ΛΑΣ την απόσυρσή του για το επόμενο συμβούλιο, ώστε το ΔΣ να είναι καλύτερα προετοιμασμένο και να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Στο μεσοδιάστημα ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή ανέλαβαν την ευθύνη να παγώσουν αυτή τη διαδικασία χρεωστικών σημειωμάτων, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση, αλλά και ο δήμος να πάρει τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα προάσπισης των δημοτών.