Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων, για την κινητοποιήση των υγειονομικών

Δευ, 15/06/2020 - 16:54
ΠΑΜΕ

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και  δωρεάν σύστημα υγείας για όλους μας!

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των υγειονομικών και καλεί όλα τα μέλη και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 16/6/2020 10:30 στην είσοδο του νοσοκομείου.

Τα κυβερνητικά πανηγύρια για τη διαχείριση της επιδημίας δε μπορούν να κρύψουν τις ελλείψεις και τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Τα μεγάλα λόγια δεν κρύβουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στα Δημόσια νοσοκομεία (30.000), τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, σε ΜΕΘ, σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η μήτρα που γεννά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλα τα προηγμένα κράτη, είναι ίδια με τη μήτρα που γεννά τις ελλείψεις στη χώρα μας. Είναι αυτό το βάρβαρο – καπιταλιστικό σύστημα που ιεραρχεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στις ανάγκες του λαού. Η πολιτική των κατευθύνσεων της ΕΕ, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μαγαζιά – επιχειρήσεις, τους γιατρούς των νοσοκομείων, τους υπόλοιπους υγειονομικούς σε πωλητές, τους ασθενείς σε πελάτες.

Είναι η ίδια πολιτική που μας έκλεισε σπίτι λόγω της ανεπάρκειας τους συστήματος υγείας και που στοιβάζει χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας εκατοντάδες εργάτες στα εργοστάσια και στα σούπερ μάρκετ.  Οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση τους μπούκωσε με κέρδη χαρίζοντας τους εκατομμύρια για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ.

Είναι η πολιτική που τώρα χαρίζει δεκάδες δις, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοεργοδότες τους για να θωρακίζει τα κέρδη  τους στη νέα κρίση που επιτάχυνε ο κορωνοϊός. Από την άλλη, η επιστροφή στην κανονικότητά τους θεωρεί σπατάλη τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, την προμήθεια υγειονομικού υλικού γι’ αυτό ως επιχειρήσεις απολύουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα και το 25% των εργαζομένων στα νοσοκομεία περιμένει την απόλυση (λήξη συμβάσεως) ως το Σεπτέμβρη.

Στο νησί μας είναι πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα με πιθανή την εξάπλωσή τους ειδικά ύστερα από την ανεμπόδιστη προσέλευση τουριστών σε ξενοδοχεία, αεροπλάνα, για τα κέρδη του Τουρισμού, ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Καταλαβαίνει κανείς τι συνεπάγεται αυτό για τους τουρίστες, τους νησιώτες, τους εργαζόμενους. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικά δείγματα στη χώρα μας.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους.

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία του λαού.

Τα ζητήματα υγείας χρειάζεται να γίνουν υπόθεση των ιδίων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Για αυτό το λόγο καλούμε και κάθε σωματείο του νησιού στον ιδιωτικό τομέα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους!

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου. Διεκδικούμε μαζί  τους:

• Την αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Στελέχωση όλων των μονάδων υγείας με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και την αναγκαία σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Την κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας πρόνοιας και του ΕΚΑΒ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου)
  • Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες
  • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά