Ανοίγει, κυριολεκτικά, ο δρόμος για το Μουσείο Μαστίχας, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, ενέκρινε τη διάνοιξη και βελτίωση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης σε αγροτικές εκτάσεις στη θέση Τεπέκι Δ.Κ. Πυργίου, που επί της ουσίας είναι ο δρόμος που οδηγεί στο κτήμα του Μουσείου Μαστίχας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 28/11, παρών και ο τέως Αντιπερεφερειάρχης και πρώην πρόεδρος της ΕΜΧ, Κώστας Γανιάρης, που μετέφερε στο συμβούλιο την εικόνα της περιοχής και κυρίως του περιβάλλοντα χώρου, με τα 4000 μαστιχόδενδρα που θα φυτευτούν, για τα οποία δήλωσε ότι θα φροντίζονται από την ΕΜΧ, ενώ όλα τα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου Μαστίχας θα τα αναλάβει το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία και της βουλευτή Μαρίας Σταυρινούδη, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, η οποία μάλιστα «κατηγόρησε» τον κ. Γανιάρη για το υψηλό κόστος στην αγορά οικόπεδου, με τον ίδιο να απαντά ότι αυτό πραγματοποιήθηκε το 2005 από το Ίδρυμα της Τραπέζης και το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν ιδιοκτησία της ΕΜΧ.
Προτάσεις για Διαχείριση Αποβλήτων
Τις προτάσεις του Δήμου Χίου για τη διαχείριση Αποβλήτων κατέθεσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στο πλαίσιο επικαιροποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων Β. Αιγαίου.
Ο Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι λόγω της νησιωτικότητας δεν μπορεί ουσιαστικά να υπάρξει περιφερειακός σχεδιασμός και κάθε νησί θα πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό του σχέδιο διαχείρισης.
Ειδικότερα, και όσον αφορά την Χίο, ο δήμαρχος πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύνταξη ενός τοπικού σχεδίου δράσης, τη δημιουργία ενός κλειστού χώρου αποθήκευσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, τη δημιουργία δικτύου ανακυκλώσιμων υλικών, τη δημιουργία μονάδας βιολογικής επεξεργασίας και άλλες επιμέρους προτάσεις. Παράλληλα ο κ. Βουρνούς διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι μια πρώτη προσέγγιση του θέματος της διαχείρισης, με κύριο στόχο την ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορούν να επιδοτηθούν.
Με την άποψη του δημάρχου, ότι δηλαδή ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι μόνο για την ηπειρωτική χώρα και όχι για τα νησιά, συμφώνησε και ο πρώην δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, τονίζοντας ότι «αν και ξεκινήσαμε καθυστερημένα εν τούτοις έγιναν πολλά σημαντικά βήματα την προηγούμενη τριετία».
Μα μην διαχειριστούμε τα απορρίμματα με τη λογική της κερδοφορίας, ζήτησε η Ερμιόνη Φρεζούλη, λέγοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις της δημοτικής αρχής, ενώ ο Μάρκος Σκουφαλος τόνισε ότι τα σκουπίδια δεν είναι προϊόντα προς πώληση για κερδοφορία εταιρειών με το κόστος κατασκευής και διαχείρισης να το επωμίζονται οι δημότες.