Απάντηση Βιτσιλάκη στον Μιχαηλίδη: Από την ηγεσία Γαβρόγλου το Πανεπιστήμιο πήρε "μηδέν και τίποτα"

Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 08/09/2021 - 15:12
Ηχητικό απόσπασμα: 

«Εγώ είμαι πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαβουλεύομαι με κάθε πολιτική ηγεσία προς όφελος του πανεπιστημίου. Δεν κάνω κυβερνητική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάνω πολιτική για το Αιγαίο που είναι διαχρονικό. Οι Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, οι πολιτικές έρχονται και έχουν επιπτώσεις στο Αιγαίο και εμείς καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε τη μία μετά από την άλλη».

Στα παραπάνω συνοψίζεται η απάντηση της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτσιλάκη στον Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος έβαλε εναντίον της με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε χθες, όντας στη Χίο, για το εάν επηρέασε η βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε από φέτος την είσοδο φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Καλεσμένη στην εκπομπή του Ράδιο «Αλήθεια», «Χιώτικοι Ραδιοπαλμποί», σημείωσε ότι εκτιμά τον Ανδρέα  Μιχαηλίδη -τον αποκάλεσε αρκετές φορές φίλτατο- θύμισε όμως ότι επί προηγούμενης Κυβέρνησης και όταν είχαν συνεργαστεί ως πρυτανική αρχή και με τον κο Μιχαηλίδη και με άλλους βουλευτές με στόχο, μεταξύ άλλων,  και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να επωφεληθεί της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθήθηκε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από την τότε ηγεσία Γαβρόγλου, πήραν - παρά τις υποσχέσεις- «μηδέν και τίποτα».

Θυμίζουμε ότι χθες στις δηλώσεις της στα τοπικά μέσα η Πρυτάνισσα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή πρωτοετών στα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεντρώνοντας όχι στους αριθμούς των εν δυνάμει εισακτέων που δίνει το υπουργείο αλλά σε εκείνους που αιτείται το πανεπιστήμιο, οι οποίοι είναι πιο περιορισμένοι με στόχο την ποιοτική εκπαίδευση.

Η κα Βιτσιλάκη εστίασε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί υπουργίας Γαβρόγλου, όταν όπως είπε χαρακτηριστικά, προ διετίας χωρίς λόγο και χωρίς να υπάρχει μελέτη δημιουργήθηκαν εν μια νυκτί νέα πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς καθηγητές, στην ενδοχώρα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εισαγωγής - για οικονομικούς κυρίως λόγους- αφού οι γονείς επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους σε ίδρυμα που είναι πιο κοντά τους.

Ενδεικτικό, είπε, το παράδειγμα της δημιουργίας  δύο ακόμη τμημάτων μαθηματικών ανά την Ελλάδα, που πολλαπλασίασαν κατά το 1/3 τα ήδη υφιστάμενα τμήματα . Εκτός από αυτό   αυξήθηκε στα κεντρικά τμήματα μαθηματικών ο αριθμός των εισακτέων.

«Βλέπουμε ένα τμήμα που δημιουργήθηκε πριν από 2 χρόνια, που δεν έχει μέλη ΔΕΠ – ίσως ένα, δύο καθηγητές,- έχει συμβασιούχους ή δεν έχει υποδομές, επειδή βρίσκεται στην ενδοχώρα να έχει περισσότερους εισακτέους απ’ οτι το Καρλόβασι που είναι ένα τμήμα αξιολογημένο, πιστοποιημένο, 35 χρονών με 22 μέλη ΔΕΠ, με δημοσιεύσεις ανά τον κόσμο και διεθνή αναγνώριση», ανέφερε η κα Βιτσιλάκη.

Η ίδια σχολίασε ότι ενώ στο μαθηματικό παρουσιάζεται αυτή η κατάσταση, στα τμήματα  της Χίου - όπως π.χ. στο ΤΔΕ-  παρόλο που υπάρχει και γι’αυτά έντονος ανταγωνισμός (ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων χωρίς ζήτηση μετονομάστηκαν σε ΑΕΙ και απέκτησαν μεγάλο αριθμό εισακτέων) ο αριθμός των εισακτέων είναι παραπάνω από ικανοποιητικός.

Το ίδιο, είπε, συμβαίνει και με το ΤΜΟΔ που είναι πρότυπο τμήμα στην Ελλάδα και διακρίνεται για την ακαδημαϊκή του αριστεία, ενώ στα καλά παραδείγματα εντάσσεται και το Τμήμα Ναυτιλίας.

«Είχαμε 2 τμήματα στην Ελλάδα (Χίου και Πειραιώς) που ήταν εφάμιλλα και ανταγωνιστικά στο πολύ διεθνοποιημένο ακαδημαϊκό περιβάλλον στο αντικείμενο της ναυτιλίας και ερευνητικά και με πολύ έντονη διεθνή παρουσία. Ξαφνικά δημιουργήθηκε και στα Ψαχνά Ευβοίας ένα τμήμα του Καποδιστριακού που δεν έχει ακόμα καθηγητές», τόνισε.

«Με τις επάλληλες θεσμοθετικές αλλαγές των κυβερνήσεων έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο μας δυσχεραίνει σε ετήσια βάση», ανέφερε η Πρυτάνισσα, η οποία σχολιάζοντας τα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης σημείωσε ότι έχουν λάβει καταρχάς τη διαβεβαίωση -και από τον Πρωθυπουργό- για τη στήριξη του Αιγαίου, μαζί με το Δημοκρίτειο και το Δυτικής Μακεδονίας που αποτελούν θεσμικούς και εθνικούς πόλους για την ανώτατη εκπαίδευση.

Προς το παρόν, κατά την ίδια, στα θετικά σημάδια που αφορούν στην φοιτητική μέριμνα εντάσσεται αφενός η ελάχιστη μείωση στα κονδύλια φοιτητικής μέριμνας στο Παν. Αιγαίου -μόλις κατά 0,07%- έναντι των μειώσεων που επιβλήθηκαν -λόγω covid- στα άλλα ιδρύματα και οι οποίες ήταν της τάξης του 35%, αφετέρου για τη σίτιση έχει νομοθετηθεί αύξηση του πλαφόν εισοδήματος από τα 30.000 στα 40.000 ευρώ.

Όσον αφορά το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ενδεχόμενο, ελλείψει φοιτητών, κάποια τμήματα να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και εκείνο που επιδιώκεται από διαδοχικές συναντήσεις και επαφές (προηγήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση με προέδρους των Τμημάτων και έπεται αύριο διάλογος με τους Κοσμήτορες), είναι να δουν πως θα δράσουν αξιολογώντας την ακαδημαϊκή τους πορεία, συλλογικά με θεσμικές αποφάσεις και να απαντήσουν "στην κάθε κρίση που η κάθε πολιτική ηγεσία δημιουργεί με ευρηματικότητα, καινοτομικότητα και αναπτυξιακή πορεία".

Σχετικά Άρθρα