Aπεργία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Τετ, 09/06/2021 - 09:11
Μικρή συμμετοχή ακόμα και για τις δυνατότητες του ΠΑΜΕ

Έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, και στη  χώρας μας συνεχίζουμε  να μετράμε νεκρούς, με τα νοσοκομεία όλης της χώρας να έχουν μετατραπεί σχεδόν στο σύνολό τους σε εμβολιαστικά κέντρα και να απειλείτε άμεσα η ασφαλής λειτουργία τους, αφού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει -και εν μέσω πανδημίας, υποστελεχωμένη.

Από την άλλη απανωτά  είναι τα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα λόγω της τάχα «έκτακτης» κατάστασης. Μέτρα που βρίσκονταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και η πανδημία συνέβαλε στην επιτάχυνσή τους.

Η κυβέρνησης της ΝΔ με ένα νομοσχέδιο επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα:

• 10 ΩΣ 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, έως 78 ώρες την εβδομάδα

• Ως 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση

• Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

• Τηλεργασία χωρίς όρια

• Απελευθέρωση των αολύσεων, ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση 

• Νέα εμπόδια στην απεργία 

• Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία

• Κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας 

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη, δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων που ξεχωρίζουν τους εργάτες από τους δούλους.

Η κυβέρνηση θέλει λέει να διασφαλίσει την «ελευθερία του εργαζόμενου» να δουλεύει όσο θέλει. 

Ωστόσο ποτέ, καμιά κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν σταθερή δουλειά, αφού 17 ελαστικές μορφές εργασίας υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, ώστε να μην μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν και να έχουν ελεύθερο χρόνο.  Η μόνη «ελευθερία» που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι αυτή του εργοδότη, που θα ορίζει τη δουλειά του εργάτη, όπως ορίζει τη δουλειά μιας μηχανής, που όταν μάλιστα χαλάει θα αντικαθίσταται. 

Η κυβέρνηση θεωρεί πρόοδο την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, πέρα ακόμη κι από τα όρια της αντοχής του ανθρωπισμού οργανισμού.   Ωστόσο, έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει, ότι μόνο το 2016 πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις, μόνο και μόνο επειδή δούλευαν 55 ώρες τη εβδομάδα. Πόσοι άραγε θα πεθάνουν το 2021 όταν οι ώρες εργασίας τη βδομάδα θα φτάνουν τις 78; Φανταστείτε τους εργαζόμενους στην υγεία να δουλεύουμε 78 ώρες την εβδομάδα ως το 67ο έτος της ηλικίας τους,  αφού όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις  αρνούνται πεισματικά την ένταξη μας  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.   

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο». Πόσο «δυνατός» όμως θα αισθάνεται κάποιος όταν δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει; Η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες. Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα  είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί; 

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

• Η κατάργηση του νόμου του 2011, που ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.

• Η κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.

• Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

• Η κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ που πέρασαν μέσα στην πανδημία.

• Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, της ΕΓΣΣΕ.

• Η κατάργηση των νόμων που επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα καταργεί την κυριακάτικη αργία για δεκάδες ακόμα κλάδους

Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/ 06/21 ΣΤΙΣ 10:30 ΠΜ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ.

 

Σχετικά Άρθρα