Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Απεργούν την Τετάρτη και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο

Παρ, 09/11/2018 - 11:41
Μικρή συμμετοχή ακόμα και για τις δυνατότητες του ΠΑΜΕ

Στην είσοδο της Απλωταριάς θα βρεθούν την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στη συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χίου, τους οποίους προτρέπει το σωματείο τους, σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που θα γίνει την ίδια ημέρα και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- άμεση στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΣΝΟΧ αναφέρει:

"Το ΣΕΣΝΟΧ αντιδρώντας στις ασκούμενες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη 2018.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το 2060), προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους έχοντες και κατέχοντες.

Η επίθεση στα δικαιώματα μας δεν έχει τέλος.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την οικονομική αφαίμαξη με τη νέα φορολογική επιδρομή, που κλιμακώνεται με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.900 ευρώ στα 8.600 για το 2018-2019, ενώ βυθίζει το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ από 1/1/2020 μειώνοντας μισθούς και συντάξεις κατά 50 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα απέκλεισε εντελώς κάθε αύξηση στους μισθούς, καθώς και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, λόγω μη ύπαρξης χρημάτων, την ώρα που η φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αγγίζει μόλις το 5%, και επιπλέων κάθε χρόνο δίνουμε σχεδόν 4 δισ. στο ΝΑΤΟ.

Η δημόσια υγεία και πρόνοια, καθώς και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βρίσκονται στην δίνη των ανελέητων δημοσιονομικών περικοπών. Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση, οι πολιτικές χειραγώγησης και οι πελατειακές σχέσεις είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευσης.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις προσωπικού, οι χαμηλές αμοιβές, η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η αμφισβήτηση με στόχο την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, που διευρύνονται, είναι η καθημερινότητα των λειτουργών της υγείας-πρόνοιας.

Η κυβέρνηση ωραιοποιώντας επικοινωνιακά μια τραγική κατάσταση, εμφανίζεται στα λόγια ως υπερασπιστής της δημόσιας δωρεάν υγείας και την ίδια στιγμή με τις πολιτικές της ωθεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αποκρύπτει εντέχνως ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές υγείας.

Με την περιβόητη υπηρεσιακή αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά την κατηγοριοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, για να εφαρμοστούν οι δυσμενείς μνημονιακές υπηρεσιακές και μισθολογικές μεταβολές. Η απαράδεκτη τροπολογία Γεροβασίλη, προκειμένου να επιβάλει με κάθε τρόπο την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ερήμην των εργαζομένων, απειλώντας με αποκλεισμό από θέσεις ευθύνης τους προϊσταμένους όλων των βαθμίδων, επισκιάζει ακόμη και το 15%, σε υποχρεωτική κακή βαθμολογία, του Ν. 4250 του Κ. Μητσοτάκη.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Συμμετέχουμε δυναμικά στην 24ωρη απεργία και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Άμεση στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά για όλους.
 • Επαρκή στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας.
 • Δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
 • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
 • Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α στο 15%.
 • Επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές ειδικότητες και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
 • Όχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.
 • Όχι στην Αξιολόγηση που συνδέεται με την περικοπή μισθού, την κινητικότητα και τις απολύσεις. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη και όλων των προηγούμενων νόμων. Συνέχιση της απεργίας – αποχής.
 • Επαναφορά των 7:30 ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα.
 • Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών
 • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
 • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Σας καλούμε να δώσετε βροντερό παρών την Τετάρτη 14/11/2018 στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

 

Ο Πρόεδρος: Λαμπαδοχυτός Γιάννης 

Η Γραμματέας: Κουβαρά Ολυμπία                    

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Επόμενη Μέρα"
Τρί, 16/07/2019 - 19:41

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, βρέθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» και μίλησε για ζητήματα σοβαρά που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες. 

Για τις συντάξεις χηρείας συγκεκριμένα ανέφερε:

 

«Για εμάς το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης που έπαιρνε η χήρα. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το Υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοσθεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα…

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Μηχανογράφηση, προκειμένου να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν. 

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες:

 

«Βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια εγκύκλιο, προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ- με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται- χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα… Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με ένα μόνιμο μηχανισμό, που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://youtu.be/0-n0_x7nOeg

amesa_tha_prohorisoyme_se_oles_tis_energeies_gia_ton_epanypologismo_ton_syntaxeon_hireias