Αρχιτεκτονική... γκρίνια για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 07/02/2018 - 15:50
Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ηχητικό απόσπασμα: 

Μια εβδομάδα πριν την επίσημη παρουσίαση της μελέτης, που εκπονήθηκε με δωρεά ιδιώτη από το γραφείο Δοξιάδη, για το δημοτικό κήπο και τις αλλαγές γύρω από αυτόν, ανακύπτει το ερώτημα αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Δήμο ήταν η δέουσα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Άννα Φύκαρη, δήλωσε στο Ράδιο «Α» ότι είναι πάγια θέση τους, αλλά και βάση νόμου, θα έπρεπε να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ενώ ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου του ΤΕΕ, Μανώλης Μισυρλής επισήμανε ότι το ορθό και λογικό θα ήταν να γίνει διαγωνισμός (όσο περισσότερες ιδέες τόσο καλύτερα), ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα έργο τόσο σημαντικό που θα ρυθμίσει την καθημερινότητά μας, αλλά το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει οι δήμοι να λαμβάνουν και δωρεάν μελέτες.

Με δεδομένο ωστόσο ότι το έργο διεκδικεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε την Πέμπτη που θα γίνει η παρουσίαση ας είναι η έναρξη της διαβούλευσης, ώστε να δούμε τι λέει το σχέδιο και αν χρειάζεται βελτιώσεις, αυτές να προταθούν».

Της παρουσίασης της Πέμπτης θα προηγηθεί αύριο στις 5.30 μ.μ. συνάντηση των μελών του ΤΕΕ στο ξενοδοχείο «Χανδρής», για να συζητήσουν διάφορα θέματα με το Δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού και προφανώς βασικό θέμα της ατζέντας θα είναι η επίμαχη μελέτη.

Εκείνο που προκύπτει από το ρεπορτάζ και μετά τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις των Προέδρων του ΤΕΕ Χίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, είναι ότι ενώ υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με το τεχνικό επιμελητήριο, οι γέφυρες είναι κομμένες με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Μισυρλή, στις δύο συναντήσεις που είχαν στην Τεχνική Υπηρεσία ενημερώθηκαν γενικά για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στον άξονα από την είσοδο του Κάστρου μέχρι και το Βουνάκι, το παζάρι αλλά και στο δημοτικό κήπο, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιμετρικά (ήπιας κυκλοφορίας οι οδοί Χιόνης και Πολυτεχνείου και διπλής κατεύθυνσης η Δημοκρατίας) κ.α. αλλά μελέτη δεν έχουν στα χέρια τους.   

Από την άλλη η κα Φύκαρη, παρ' όλο που μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι ο Δήμαρχος, τόνισε ότι δεν είχαν συνάντηση μαζί του, ούτε και το επεδίωξαν, ενώ από τις 4 Ιανουαρίου που κατέθεσαν το αίτημα υπηρεσιακώς περιμένουν από την Τεχνική Υπηρεσία, τη μελέτη και τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμος στον μελετητή μη έχοντας λάβει καμία απάντηση.

Η ίδια επέμεινε ότι για τέτοιας κλίμακας και σπουδαιότητας έργα  προβλέπεται από το νόμο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, υπογραμμίζοντας ότι μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες «βρίσκεται η βέλτιστη λύση» και «υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον».

Όταν ρωτήθηκε, επειδή προτάσσουν το θέμα της νομιμότητας,  διευκρίνισε ότι δεν προτίθενται να προσφύγουν δικαστικά, χαρακτήρισε θετική την εκδήλωση της μεθεπόμενης Πέμπτης και επισήμανε: «Θέλουμε πλήρη ενημέρωση, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, έστω την τελευταία στιγμή και να δούμε πως θα νομιμοποιηθεί αυτή η μελέτη».

«Η μελέτη μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά μπορεί να έχει και προβλήματα… δεν ξέρουμε γιατί δεν την έχουμε δει» ανέφερε η ίδια αφού προηγούμενα χαρακτήρισε αξιόλογο το γραφείο που την ανέλαβε.

Το πρωί σε παρέμβασή του στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Τζιώτης αναφερόμενος στην παρουσίαση που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου σημείωσε:

«Είμαστε σε ένα στάδιο που όλοι πρέπει να ενημερωθούν για μια παρέμβαση που στόχο έχει την αναβάθμιση της πόλης και της ζωής του πολίτη», ενώ σημείωσε ότι προηγήθηκαν διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεις με 24 φορείς, λέγοντας – τέλος – ότι οι αλλαγές στο κέντρο είναι επιβεβλημένες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας και το ζητούμενο από την παρουσίαση που θα γίνει είναι να υπάρχει καλή διάθεση συζήτησης.

Σχετικά Άρθρα