Αυτά τα λεφτά τα θέλει κανείς;

SOS από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Γ. Πλακωτάρη, για την απορρόφηση σε έργα του ΕΣΠΑ
Τρί, 09/06/2020 - 10:35

Η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών από το ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου 2016 – 2023 για την ωρίμανση έργων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, που ξεκινά το 2021, είναι η ευχάριστη είδηση που γνωστοποίησε την Παρασκευή 5/6/20 σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Αλήθεια» ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης.

Η... δυσάρεστη είναι ότι η απορρόφηση κονδυλίων για την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται ακόμη στο 25% και στα επόμενα 3,5 χρόνια πρέπει να καλυφθεί το υπόλοιπο 75%!

Αναφερόμενος στο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, σημείωσε ότι δεν πρέπει το 2023 να υπάρχει κανένα ημιτελές έργο, να μην χαθούν λεφτά από το τρέχον πρόγραμμα και να γίνει η προετοιμασία του επόμενου με αξιώσεις, για να υλοποιηθούν τα έργα που θα σχεδιαστούν.

«Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια έχει απορρόφηση 25%, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό να αυξηθεί στο 35% -δηλαδή να απορροφηθούν άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ- και στα τρία χρόνια που ακολουθούν να βάλουμε φουλ τις μηχανές, να τελειώσουμε το πρόγραμμα. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτή είναι η ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι αναμένονται προτάσεις από τη Χίο, μεταξύ άλλων, για τα αντιπλημμυρικά Καλοπλύτη και Μεστών και για το έργο ανάπλασης του δημοτικού Κήπου.

Ο Γιώργος Πλακωτάρης μίλησε επίσης για την ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου, που κινδυνεύει να μείνει εκτός, για το έργο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο όσον αφορά τη συνέχισή του, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο η μεγάλη περιπατητική διαδρομή που ξεκινά από τη νότια και καταλήγει στη βόρεια Χίο.

Ο ίδιος απάντησε και για το εάν είναι εφικτό και υπό ποιες προϋποθέσεις να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, από τον Βροντάδο μέχρι τον Μέγα Λιμνιώνα, αναφέρθηκε στις προκηρύξεις που είναι στον αέρα και αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ μίλησε επίσης για τις ανατροπές που ενδέχεται να δούμε το επόμενο διάστημα στο ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου με αύξηση της πίτας για τους ιδιώτες, έναντι των δημοσίων φορέων, λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στη χώρα μας από τις πληγές που ανοίγει στο μέτωπο της οικονομίας ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2).

Όντες στο πιο κομβικό σημείο υλοποίησης του ΕΣΠΑ ο ίδιος συνιστά να τρέξουν όλοι με υψηλότερες ταχύτητες, ακόμη κι αν οι ελλείψεις των υπηρεσιών είναι υπαρκτές, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αγαστή συνεργασία που έχει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι αναφορές του σε επιμέρους ζητήματα, με την υπενθύμιση ότι η συνέντευξή του, γίνεται σε συνέχεια εκείνης που είχε δώσει προ εξαμήνου στο «Ράδιο Α», με τη δέσμευση η επόμενη να γίνει τέλος Δεκέμβρη, που πλέον θα λήξει και η προθεσμία για τις εντάξεις έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

 

 

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τα έργα του Ε.Π. Β. Αιγαίου

«Σε δύο επίπεδα επηρέασε ο κορωνοϊός την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Β. Αιγαίου. Το πρώτο είναι ότι φρέναρε η κατασκευή αρκετών έργων διότι υπήρχε δυσκολία από την επίβλεψη μέχρι την κατασκευή τους, ειδικά αν οι ανάδοχοι δεν ήταν ντόπιοι και το δεύτερο ήταν ότι η διοίκηση πήρε παράταση σε πάρα πολλές από τις προκηρύξεις που είχαν βγει στον αέρα διότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δουλέψει κανείς από το σπίτι του, οπότε σπρώξαμε το πρόγραμμα λίγο προς τα πίσω».

 

Όλες οι εντάξεις μέσα στο 2020

«Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν αλλάζουν οι προθεσμίες για τις εντάξεις έργων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος 2020 ενώ μέχρι το τέλος του 2023 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δαπάνες.

Άρα καθίσαμε λίγο διάστημα, τώρα θα τρέξουμε λίγο περισσότερο».

 

 

Χαμηλή απορρόφηση

«Έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας 7 εκατομμύρια σε δαπάνες, έχουμε συμβασιοποιήσει άλλα 7 εκατομμύρια, έχουμε εγκρίνει και περιμένουμε συμβάσεις σε έργα συνολικού ποσού 15 εκ. ευρώ και πρέπει να φτάσουμε στο τέλος του 2020 να βάλουμε άλλα 30 εκ. ευρώ δαπάνες και να πάμε συνολικά στα 45 εκατομμύρια σε συμβάσεις και να εντάξουμε κι άλλα 70 εκατομμύρια σε νέα έργα...

...Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια έχει απορρόφηση 25%, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου το ποσοστό να αυξηθεί στο 35% -δηλαδή να απορροφηθούν άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ- και στα τρία χρόνια που ακολουθούν να βάλουμε φουλ τις μηχανές, να τελειώσουμε το πρόγραμμα. Αυτοί είναι οι στόχοι μας, αυτή είναι η ελπίδα».

 

Στο... δρόμο 2 νέα πακέτα και πολύ τρέξιμο

Κι ενώ επιβάλλεται τρέξιμο για το πρόγραμμα που λήγει το 2023, παράλληλα απαιτείται προετοιμασία για δύο νέα πακέτα: Το ένα αφορά την περίοδο 2021 – 2027 και το δεύτερο το ειδικό πακέτο λόγω της πανδημίας.

«Πολλά χρήματα, τρομακτικά νούμερα για όλους», ανέφερε ο κ. Πλακωτάρης και σημείωσε:

«Πρέπει να επιταχύνουμε τρομακτικά το πρόγραμμα ή να αποφασίσουμε ότι εάν δεν το υλοποιήσουμε δουλεύοντας με διπλάσιες αποδόσεις δεν θα γίνει, κάτι που δεν το αποδέχομαι ούτε εγώ, ούτε οι δικαιούχοι, ούτε οι αυτοδιοικητικοί. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε.

Το δεύτερο είναι ότι ο μηχανισμός αριθμητικά είναι πολύ αδύναμος. Σ΄ αυτήν την περίπτωση έχεις δύο επιλογές: Είτε να δουλεύεις με λιγότερους ανθρώπους περισσότερες ώρες είτε ή με περισσότερους λιγότερες. Αν θέλουμε να ζήσουμε με ευημερία σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να το παλέψουμε. Άρα το πρότζεκτ πρέπει να βγει. Άμα δε βγει θα χτυπάμε το κεφάλι μας».

 

Αύξηση χρηματοδότησης ιδιωτικών έργων, προβληματισμός για την απορρόφηση

Σύμφωνα με τον Γ. Πλακωτάρη από το ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου είναι προς διάθεση 40 εκ. ευρώ για ιδιωτικά έργα, σε ένα σύνολο 280 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει τις δημόσιες επενδύσεις. Δηλαδή για την ιδιωτική πρωτοβουλία διατίθεται το 20% του προγράμματος (μαζί με το «εξοικονομώ»).

«Ακόμα δεν έχουμε εικόνα τι γίνεται, αλλά μπορεί να δούμε –κατά την άποψή μου– το ποσοστό ενίσχυσης επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και σ’ αυτό και στο επόμενο πρόγραμμα, να φτάνει και στο 40%!», τόνισε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, ο οποίος έχει τις επιφυλάξεις του για τις δυνατότητες απορρόφησης πόρων από τους ιδιώτες, με δεδομένη την εμπειρία, όπως είπε, των 28 χρόνων διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο δεδομένο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου –η οποία υλοποιήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας (ολοκληρώθηκε το 2015)- κατά τη διάρκεια της οποίας η απορρόφηση κυμάνθηκε στο 53 με 57%!

 

Περιμένουμε τις προτάσεις για αντιπλημμυρικά

Όπως είχε αναφέρει το Δεκέμβρη του 2019 σε συνέντευξή του στην «Α» έτσι και τώρα ο Γ. Πλακωτάρης επεσήμανε ότι αυτά που έλεγε τότε για το αντιπλημμυρικό του Καλοπλύτη και εκείνο των Μεστών έρχονται στο προσκήνιο.

«Όταν υποβλήθηκαν τα έργα ήταν ανώριμα και τα κόψαμε. Τώρα βγάλαμε ξανά στον αέρα την πρόσκληση και περιμένουμε τις προτάσεις και για τα δύο έργα».

Θυμίζουμε ότι ο Καλοπλύτης αναμένει την έκδοση απόφασης από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τα Μεστά τη διαδικασία απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων.

 

Οι καθυστερήσεις και το τέλος των ημιτελών έργων

Ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του Γ. Πλακωτάρη σχετικά με τις καθυστερήσεις ωρίμανσης και υλοποίησης έργων καθώς και τη δουλειά που γίνεται από τις τοπικές Τεχνικές Υπηρεσίες:

«Συνολικά υπάρχει μια καθυστέρηση και στο πρόγραμμά μας και στους δικαιούχους.

Η Χίος σαφώς είναι καλύτερα από πολλούς άλλους δικαιούχους, αλλά υστερήσεις υπάρχουν. Δεν μπορώ να πω όμως ότι αυτό οφείλεται στην αναλγησία κάποιων υπηρεσιών ή στη γραφειοκρατία κάποιων ή ότι το πολιτικό σύστημα στη Χίο είναι αλλού γι’ αλλού. Το ζήτημα είναι ότι μας έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Έχουμε covid, έχουμε θεσμικό πλαίσιο που συνεχώς αλλάζει, έχουμε υπηρεσίες όλο και πιο αδύναμες, αλλά το βλέπω –γράψτε το να το συζητήσουμε μετά από 3 χρόνια- ότι δεν θα έχουμε κανένα ημιτελές έργο στη Χίο. Θυμάστε πόσα χρόνια τώρα σέρνουμε έργα;»

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Πλακωτάρης αναφέρθηκε ειδικότερα στις Τεχνικές Υπηρεσίες λέγοντας «έχουμε στο δήμο Χίου μια Τεχνική Υπηρεσία που είναι σπουδαία και τώρα σπουδαία είναι και η Τ.Υ. στην Περιφέρεια, οπότε κάνουμε ωραία συνεργασία και θα τα βγάλουμε όλα τα έργα».

 

 

Κρίσιμες αποφάσεις για την Παθολογική μέσα στον Ιούνιο

Μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κατασκευή της Παθολογικής Κλινικής, έργο το οποίο σταμάτησε από το περασμένο φθινόπωρο, γιατί στην πορεία εκτέλεσής του διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά έργα.

Τι είπε γι’ αυτό ο Γ. Πλακωτάρης:

«Είναι ένα έργο το οποίο το χρηματοδοτούμε. Αναμένεται ένας ανακεφαλαιωτικός πίνακας για να δούμε πώς θα υλοποιηθεί. Θα αποφασίσουμε πώς θα γίνει και θα δώσουμε κατευθύνσεις στην Περιφέρεια. Το έργο χρειάζεται μια αύξηση προϋπολογισμού. Γενικά είναι δύσκολο να αυξάνεις προϋπολογισμούς σε ενταγμένα έργα. Όταν ένα έργο εντάσσεται και αξιολογείται θετικά μ’ έναν προϋπολογισμό, δεσμευόμαστε κι εμείς και ο δικαιούχος ότι θα το κάνουμε με αυτόν τον προϋπολογισμό. Όταν μπει ένας ανάδοχος και βρίσκει τεχνικά προβλήματα, σημαίνει ότι η μελέτη έχει θέμα, οπότε εκεί μπλέκουμε, γιατί π.χ. εντάξαμε ανώριμη μελέτη και άλλα διάφορα, τα οποία νομίζω ότι μπορούμε να τα λύσουμε. Η Π.Ε. Χίου δουλεύει πολύ καλά και νομίζω ότι σε μία εβδομάδα θα τους έχουμε δώσει το «ΟΚ» για το πώς θα προχωρήσουν. Η Παθολογική θα γίνει, πρέπει να την κάνουμε...

...Τα σενάρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι δύο: είτε ο ανάδοχος πάει και συνεχίζει, αν του δώσουμε τη σύμφωνη γνώμη, με τις προϋποθέσεις που συμφωνεί το τεχνικό συμβούλιο, ή γίνεται -όπως έχει γίνει πολλές φορές στη Μυτιλήνη- διακοπή του έργου και επανασχεδιασμός του. Το θεσμικό πλαίσιο αυτό λέει. Πιστεύω ότι με την παθολογική δεν θα φτάσουμε μέχρι αυτό το σημείο, αλλά να δούμε το χαρτί πρώτα. Μέσα στον Ιούνιο θέλουμε –όπως και η Περιφέρεια– το έργο να συνεχιστεί...

...Για την επιπλέον αύξηση του προϋπολογισμού θα δούμε ποιος θα την πληρώσει. Στους κοινοτικούς πόρους συμπληρωματικές συμβάσεις δεν γίνονται δεκτές. Είτε θα την πληρώσουμε εμείς -γι’ αυτό μελετάμε το θεσμικό πλαίσιο- ή στη χειρότερη, θα την πληρώσει ο δικαιούχος, δηλ. η Περιφέρεια».

 

Προβλήματα με την ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Ενώ έχουν δρομολογηθεί αρκετά έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων, όπως των Δημοτικών Σχολείων Νενήτων και Πυργίου αλλά και του Κολυμβητηρίου, φαίνεται να σκάλωσε εκείνη του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Όπως είπε ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής, επικαλούμενος συζήτησή του με το Δ/ντή Τ.Υ. του Δ. Χίου, Λ. Παπαλάνη, την περασμένη Πέμπτη 4/6/20, «υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν και που οδηγούν και σε αύξηση προϋπολογισμού. Ψάχνω στο θεσμικό πλαίσιο, να δούμε με ποιο τρόπο θα πάμε σε αύξηση του προϋπολογισμού για να μην το χάσουμε, γιατί είναι αμαρτία. Είναι κι αυτό ένα έργο που έχει επικινδυνότητα. Νομίζω θα το λύσουμε όμως κι αυτό».

 

Ανάπλαση δημοτικού Κήπου και παραλιακό μέτωπο

Το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το οποίο προβλέπεται η χρηματοδότηση των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης, με σημείο αναφοράς το δημοτικό Κήπο, είναι από εκείνα που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά. Στην πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής το προηγούμενο διάστημα δεν κατατέθηκαν προτάσεις ούτε από τη Χίο, ούτε τη Μυτιλήνη. Σ’ έναν αγώνα δρόμου με στόχο την ωρίμανση των προτάσεων, όπως είπε, παρατάθηκε η πρόσκληση, θέτοντας όμως καταληκτικό όριο να υποβληθούν οι όποιες προτάσεις το πολύ μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη, ώστε να αξιολογηθούν μέχρι τέλος χρόνου και στα τρία χρόνια που ακολουθούν, μέχρι τη λήξη του προγράμματος –τρέμοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά- να συμβασιοποιηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα.

Με δεδομένο ότι πλέον χρηματοδοτούνται μελέτες η επόμενη ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει είναι αν η Χίος μπορεί να ελπίζει στην ένταξη του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από Βροντάδο μέχρι Μ. Λιμνιώνα στο επόμενο ΕΣΠΑ και αν βέβαια τέτοιες παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες.

«Για τις υποδομές και την προσπελασιμότητα όλο και λιγοστεύει η επιλεξιμότητά τους, θα μειωθεί πιθανόν ο προϋπολογισμός...

...Για να βάλουμε τέτοια έργα, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, πρέπει μάλλον να αποφασίσει η Χίος και να μας υποβάλει πρόταση στο 2021 – 2027 να έχουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση της πόλης της Χίου –αυτά που συζητήσαμε δηλ. για τον Κήπο- να διευρυνθεί το μέτωπο, να μην είναι μόνο ο πυρήνας της πόλης και ίσως τότε να μπορέσουμε να το βάλουμε».

 

Ελπίδες για τη μεγάλη πεζοπορική διαδρομή

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τη χρηματοδότηση, ακόμη και από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής των 94 χλμ. που ενώνει το νότιο τμήμα της Χίου με το βόρειο.

Όπως είπε, «το έργο είχε απορριφθεί, τώρα γίνεται η μελέτη οριοθέτησης, δώσαμε μια παράταση και πιστεύω ότι θα υποβληθεί η πρόταση εντός προθεσμίας».

 

4 προκηρύξεις για ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Εντυπωσιακό χαρακτήρισε Γ. Πλακωτάρης το γεγονός της υποβολής στο Β. Αιγαίο 30 προτάσεων, που κοστολογούνται στα 4,4 εκ. ευρώ, οι οποίες αφορούν την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικού ιστού, λέγοντας ότι δόθηκε απάντηση σε όσους άσκησαν κριτική για το ποια προοπτική μπορεί να έχει η καινοτομία στο Βόρειο Αιγαίο.

Αυτή ήταν η μία από τις προκηρύξεις που αφορούν στην ενίσχυση ιδιωτικών πρωτοβουλιών, τις οποίες έχει βγάλει στον αέρα η Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π.

Οι υπόλοιπες εστιάζουν σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση αλλά και ίδρυση, καθώς και στην ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

«Αυτές θα μπορέσουν να συνεπικουρηθούν από το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω τραπεζών, το οποίο τροποποιείται αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο κομμάτι της ιδιωτικής συμμετοχής. Είναι ένα καλό μείγμα, καλύτερο από το παρελθόν και μαθαίνω ότι θα ετοιμαστούν κι άλλες οριζόντιες προσκλήσεις από το πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας», κατέληξε ο κ. Πλακωτάρης.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΛΗΘΕΙΑ"

 

 

 

Σχετικά Άρθρα