Χίος, Πέμπτη 4 Ιουνίου

Αυτή είναι η δήμαρχος του Αϊ Στράτη που επανεξελέγη με ποσοστό 100%!

Σάβ, 01/06/2019 - 19:23

"Ακριβώς απέναντί μου βλέπω το σχολείο. Τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει το μάθημά τους, κάποια από αυτά κάνουν γυμναστική. Είναι πολύ ηλιόλουστη μέρα. Έχουμε μπει σε κλίμα καλοκαιρινό"... 

Είμαστε στον Δήμο Αγίου Ευστρατίου, εκεί όπου κάθε ημέρα, μερικές χιλιάδες πόδια πάνω από τα κεφάλια των 270 κατοίκων (απογραφή του 2011), πετούν οι αεροπόροι της Πολεμικής Αεροπορίας, διασφαλίζοντας το ελληνικό F.I.R. Πού να φανταστούν οι ιπτάμενοι όμως, πως από κάτω τους, σε ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, μπορεί να υπάρχει ένα μικρό παιδί, που ζητά τη βοήθεια της νεαρής δημάρχου για να συνεχίσει το παιχνίδι του!

"Ο Αϊ Στράτης είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στεριά με στεριά": με τα λόγια αυτά, κάπου στο μέσο της συνέντευξης, που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος εκ νέου, με ποσοστό 100% από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, έχει ήδη αρχίσει να μας ταξιδεύει στη γη, τις ακτές και την καθημερινότητα του δήμου της. "Εδώ, το μάτι ταξιδεύει. Βλέπει από παντού θάλασσα", περιγράφει.

«Στον Άγιο Ευστράτιο, οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλιεία και κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με το κομμάτι του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ένας προορισμός που τον μαθαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος που επιλέγει να κάνει διακοπές στο νησί μας είναι περισσότερο "ψαγμένος"» περιγράφει η κα Κακαλή, που δεν παραλείπει να τονίσει πως κάποιος θα επισκεφτεί τον 'Αι Στράτη "για τις παραλίες, για το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, για την ηρεμία, για να ξεφύγει λίγο από την έντονη ζωή των πόλεων". 

Με το 100% στις κάλπες, αναρωτιέται κάποιος αν η επανεκλεγείσα δήμαρχος είχε μια προεκλογική εκστρατεία με τόσες προκλήσεις, ώστε να έχουν συσσωρευτεί ίσως υποχρεώσεις: "Αυτές τις μέρες επειδή ήταν ο προεκλογικός αγώνας, δυστυχώς κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Δεν μπορούμε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, για αυτό φροντίσαμε να έχουμε δρομολογήσει από πριν αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το νησί, όπως μικρά έργα που πρέπει να γίνουν και προληπτικές δράσεις για το καλοκαίρι", απαντά η δήμαρχος, που τονίζει πως υπάρχουν σε αυτή τη μαγευτική γωνιά του ελληνικού Αιγαίου "ημέρες ήρεμες που κυλούν ομαλά, με μικρά και διαχειρίσιμα προβλήματα", υπάρχουν "όμως και μέρες που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οπότε είναι και πολύ έντονος ο τρόπος με τον οποία πρέπει να τα διαχειριστούμε."

"Να μείνουν στο νησί, να κάνουν οικογένεια"

"Ο στόχος όλων είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας εδώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προκειμένου τα παιδιά που φεύγουν για σπουδές, μετά να επιλέγουν το νησί. Να επιστρέφουν, να κάνουν οικογένεια και παιδιά. Δε σας κρύβω ότι αυτό με αγχώνει και ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος, γιατί ουσιαστικά κρίνεται το μέλλον του τόπου και τον παιδιών μας" ομολογεί, μητέρα η ίδια δύο παιδιών, μια γυναίκα που όμως, μοιραία αφού η κοινότητα έχει μέγεθος μεγάλης οικογένειας, είναι και τρόπον τινά "μητέρα" κάθε μικρού παιδιού. Ένα από αυτά λίγο πριν από την επικοινωνία είχε πάει στη δήμαρχο για να ζητήσει βοήθεια για το παιχνίδι του.

Τέτοιες είναι οι ανθρώπινες στιγμές μιας ζωής στον Άγιο Ευστράτιο, και αν οι καθημερινές ανάγκες είναι πιεστικές, ταυτόχρονα στον νου της δημάρχου υπάρχουν σχέδια για εξέλιξη. "Στόχος μας από το 2014 που αναλάβαμε, ήταν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εδώ. Να φροντίσουμε για την υγεία, την παιδεία, την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Στην επόμενη φάση πάμε να φτιάξουμε το προφίλ του δήμου, όσον αφορά στο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού, για να μπορέσουμε να δείξουμε κάτι άλλο στον επισκέπτη μας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε κάποια προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα μαθαίνει ο κόσμος για μας. Στόχος επίσης είναι να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο, προκειμένου να επιλέγει το παιδί, ο κάτοικος, ο επαγγελματίας να ασχοληθεί και με τον τουρισμό", εξηγεί η κα Κακάλη.

ΕΡ. Περιγράψτε μας ένα πρωϊνό όπως το σημερινό...

Ακριβώς απέναντί μου βλέπω το σχολείο. Τα παιδιά ήδη έχουν ξεκινήσει το μάθημά τους, κάποια από αυτά κάνουν γυμναστική. Είναι πολύ ηλιόλουστη μέρα. Έχουμε μπει σε κλίμα καλοκαιρινό. Δήμος Αγίου Ευστρατίου, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 270 άτομα. Στην πραγματικότητα όμως, οι μόνιμοι είναι πολύ πιο λίγοι. Είναι κάτω από 200, γύρω στους 180. Στον Άγιο Ευστράτιο οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται τον πρωτογενή τομέα, αλιεία, κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με το κομμάτι του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται ένας προορισμός που τον μαθαίνει ο κόσμος. Ο κόσμος που επιλέγει να κάνει διακοπές στο νησί μας είναι περισσότερο "ψαγμένος". Ξέρει δηλαδή ότι θα έρθει στον 'Αι Στράτη για τις παραλίες, για το πολύ ωραίο φυσικό περιβάλλον, για την ηρεμία, για να ξεφύγει λίγο από την έντονη ζωή των πόλεων. Εδώ, το μάτι ταξιδεύει. Βλέπει από παντού θάλασσα.
Έχουμε σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα με το Λαύριο και την Καβάλα, τρεις φορές την εβδομάδα, τον χειμώνα. Τέσσερις φορές το καλοκαίρι και έχουμε και καθημερινή σύνδεση, εκτός Κυριακής με το γειτονικό νησί της Λήμνου. Η έδρα του τοπικού πλοίου είναι στον Άι Στράτη, οπότε εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και του νησιού, Με το πλοίο της γραμμής χρειάζεται μιάμιση ώρα, με το τοπικό περίπου δύο. Ο Αϊ Στράτης είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στεριά με στεριά.

ΕΡ. Πως είναι η ημέρα της δημάρχου στον Άγιο Ευστράτιο;

Δεδομένου του τόπου, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Το πρωί εκτελώ χρέη μαμάς. Κατεβαίνω στον δήμο γύρω στις 9, με τις καλημέρες με τους συντοπίτες, να μιλήσω λίγο με τους υπαλλήλους και μετά ξεκινούν τα τηλεφωνήματα, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε από το νησί μας.
Αυτές τις μέρες επειδή ήταν ο προεκλογικός αγώνας, δυστυχώς κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Δεν μπορούμε να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, για αυτό φροντίσαμε να έχουμε δρομολογήσει αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το νησί, όπως μικρά έργα που πρέπει να γίνουν και προληπτικές δράσεις για το καλοκαίρι. Υπάρχουν μέρες ήρεμες που κυλούν ομαλά, με μικρά και διαχειρίσιμα προβλήματα. Υπάρχουν όμως και μέρες που τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, οπότε είναι και πολύ έντονος ο τρόπος με τον οποία πρέπει να τα διαχειριστούμε.
Δεν υπάρχει ωράριο και αυτό από τη μία είναι εξουθενωτικό και κουραστικό, από την άλλη, επειδή είμαστε σε έναν τόσο μικρό τόπο και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, δεν μου είναι δύσκολο να κατέβω είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε αργά το βράδυ. Αυτός ο ρόλος είναι πια μέρος του εαυτού μου. Δεν είμαι μόνη μου. 'Έχω μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών, με τους οποίους οργανωμένα προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα. Ο κοινός στόχος είναι η αγάπη μας για τον τόπο και να κρατήσουμε τους νέους μας εδώ. Αυτό που κάνω το κάνω όμως με μεγάλη χαρά. Όπως σας είπα υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα συνεργατών και ο καθένας έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να το πετύχουμε αυτό και προσπαθούμε...

ΕΡ. Υπάρχουν σε μια τόσο μικρή κοινότητα και... αιτήματα προεκλογικά;

Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά, μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Δεν ζήτησαν ποτέ τίποτε παράλογο. Αυτοί που ζητάνε και χαίρομαι που ζητάνε είναι τα παιδιά. Ηλικίας 10, 18, 25 ετών. Γνωρίζουν ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός, οπότε μας επισκέπτονται με κάποια αιτήματα. Χθες ας πούμε ήρθε ένα παιδί πέντε ετών και μου είπε ότι κάπου σφήνωση το παιχνιδάκι που έπαιζε, στα σκαλιά του δήμου, οπότε χρειάζεται βοήθεια από τον Δήμο. Παιδιά 4-18 έχουμε 29 παιδιά.
Τα τελευταία 4 χρόνια δεν είχαμε εγκυμοσύνες, οπότε δεν είχαμε καινούργια μωράκια να γεννιούνται και αυτό μας αγχώνει. Γι' αυτό προσπαθούμε πάρα πολύ να φροντίσουμε ο κόσμος να μένει και να τον επιλέγει τον τόπο μας. 

ΕΡ. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα, δεύτερη θητεία;

Ο Αϊ Στράτης είναι ένα νησί που έχει υποδομές. Έχουμε καινούργιο λιμάνι, έχουμε φροντίσει για το δίκτυο ύδρευσης, για το δίκτυο αποχέτευσης. Τα βασικά δηλαδή προβλήματα όσον αφορά την καθημερινότητα των κατοίκων εδώ έχουν λυθεί. Στόχος μας από το 2014 που αναλάβαμε, ήταν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εδώ. Να φροντίσουμε για την υγεία, την παιδεία, την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Στην επόμενη φάση πάμε να φτιάξουμε το προφίλ του δήμου, όσον αφορά στο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού για να μπορέσουμε να δείξουμε κάτι άλλο στον επισκέπτη μας. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι ένα κομμάτι στο οποίο θέλουμε να επενδύσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε κάποια προϊόντα ΠΟΠ τα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και θα μαθαίνει ο κόσμος για μας. Στόχος επίσης είναι να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο, προκειμένου να επιλέγει το παιδί, ο κάτοικος, ο επαγγελματίας να ασχοληθεί και με τον τουρισμό...

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 18:05
φωτο αρχείου

Απελευθέρωση Προκυμαίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από οχήματα παντός τύπου, πλην οχημάτων ειδικού σκοπού (Ε.Κ.Α.Β. – Π.Υ. – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ κ.λπ.)

α) Εφαρμογή άμεσης λύσης με μέτρα συν – αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού

β) Προώθηση και εφαρμογή της μεσομακροπρόθεσμης λύσης του πολλαπλασιασμού των δυνατοτήτων του Κεντρικού Λιμένα Χίου (πρόταση Σταύρου Μιχαηλίδη και λοιπών εθελοντών Μηχανικών)

ΣΧΕΤ: Επιστολή μου από 22/05/2020

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κυρία και Κύριοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Φορέων και Πολιτών.

Για το άνω θέμα που καλείσθε να αποφασίσετε σήμερα είναι γνωστές οι διαδοχικές προσεγγίσεις για την λύση του αρχικά από το 2003 -  αρχιτέκτων κυκλοφοριολόγος Ιορδάνης Πετρίδης μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος σε Δήμο της Μεγάλης Βρετανίας και μετέπειτα από τα μέσα του 2004 που κατατέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Χίου η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη, αλλά και από πέρσι που περατώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο Περιφερειακός Δρόμος της Πόλης.

Κατά την ίδια εποχή είχε κατατεθεί πρόταση της Δ.Α. 20022006 για την κατασκευή προσωρινού χωματόδρομου σε επαφή με το εξωτερικό – παραθαλάσσιο τείχος του φρουρίου, με υποχρέωση να καθαιρεθεί όταν αποπερατωθεί ο περιφερειακός δρόμος της πόλης.

Τελικά για διάφορους λόγους: δεν εγκρίθηκε το πιο πάνω έργο από το Κ.Α. Συμβούλιο.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μου (σχετ. 1) που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, είναι δυνατό το κλείσιμο της Προκυμαίας για όλα τα οχήματα πλην του ειδικού -άνω- σκοπού. Εφόσον ΟΛΟΙ μας με πρώτη την Δημοτική Αρχή, ασχοληθούμε και επανασχεδιάσουμε σωστά το κυκλοφοριακό της Πόλης, όπως έχει γίνει και στους υπόλοιπους μικρούς και μεγάλους Δήμους της πατρίδας, δίδοντας προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πεζού (στις μαμάδες με καρότσια, στα ΑΜΕΑ κ.λπ.) και στα καθαρά μέσα μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κ.λπ.).

Αυτό προϋποθέτει: σωστή οδοσήμανση, φωτιζόμενες διαβάσεις πεζών, νέο παραθαλάσσιο μέτωπο πολλαπλών χρήσεων, νέους χώρους στάθμευσης, χρήση των υπαρχόντων και σύνδεσή τους με την πόλη με ευέλικτα μεσαίου μεγέθους Λεωφορεία.

Η Χίος του Πολιτισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μαστίχας, δεν επιτρέπεται να ανέχεται την χρήση της Προκυμαίας από θορυβώδη και επικίνδυνα μικρά και μεγάλα οχήματα που μηδενίζουν εκτός από την ποιότητα ζωής και την τουριστική της ανάπτυξη.

Εφόσον εφαρμοσθούν τα προηγούμενα, θα γίνει δυνατή η Πυροσβεστική Υποστήριξη του Κέντρου και των Περιχώρων της Πόλης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που πρόσφατα ο Διοικητής την χαρακτήρισε για λόγους παραβατικής στάθμευσης και έλλειψη οργάνωσης την πόλη ΑΒΑΤΟ, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των Δημοτών.Ως Φίλοι του Πεζού, τασσόμαστε: υπέρ του κλεισίματος της Προκυμαίας, εφόσον διατηρηθούν τα πεζοδρόμια της στην σημερινή θέση τους.

Τέλος, ως προς την μεσομακροπρόθεσμη ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση του προβλήματος, πρέπει έστω και με καθυστέρηση 15-16 ετών (!!) να προωθηθεί η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη εκ νέου, όπως έπραξε στις 22/02/2005 ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος – τότε – του Λιμενικού Ταμείου Χίου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο άνω έγγραφό του με Α.Π. 258/22-02-2005, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα τοποθέτησή μου, προκειμένου να επαναπροωθηθεί αρμοδίως.

Εξ άλλου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συναποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ για την ανάθεση μελέτης ποσού 690.000 ΕΥΡΩ για την αναβάθμιση και συμπλήρωση του παραθαλάσσιου μετώπου από Δασκαλόπετρα μέχρι Κεραμεία που πρωτοκατατέθηκε ως αίτημα, από το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων (Φίλοι του Πεζού, Ποδηλάτες Χίου, Ποδηλατείν, Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – CHIOS RUNNING).

Τέλος ως άνθρωποι που πρέπει να κοιτάμε ψηλά, απαιτείται να συναποφασίσουμε τόσο για την προώθηση των κολλημένων ή εσφαλμένων έργων, όσο και για τα νέα που χρειαζόμαστε, όπως: η εφαρμογή της πρότασης Στ. Μιχαηλίδη, η ολοκλήρωση των Λιμενικών και των Οδικών Υποδομών του Λιμένα Μεστών και των Μαστιχοχωρίων, αλλά και της Λιμνοδεξαμενής στο Σαραπειό, από την οποία: θα υδρευθεί με ΠΟΣΙΜΟ νερό όλη η Ανατολική πλευρά του νησιού, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Νένητα.

 

Με τιμή, για τους φίλους του Πεζού: Δήμης Μυλωνάδης