Δάσκαλοι και ΑΔΕΔΥ στηρίζουν την πανελλαδική ημέρα ΑμΕΑ

Σάβ, 18/06/2022 - 06:18

Με αφορμή την ημέρα Αναπηρίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό παρόν φέτος στις εκδηλώσεις της ΠΟΒΑμεΑ και να στηρίξουν την πανελλαδική μέρα δράσης για τα ΑμεΑ, στις 10:30 π.μ. σήμερα  στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα. Στηρίζουμε το μήνυμά τους, σημειώνει ο Σύλλογος : «Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε, με αξιοπρέπεια και συνεχείς  αγώνες τα δικαιώματα που σαν ισότιμοι πολίτες έχουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα, που μας κατατάσσουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!».

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται:

Στην Εκπαίδευση, η Ειδική Αγωγή βρίσκεται στο κόκκινο. Χρονίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν, πριν ακόμα από την πανδημία του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας αυτός χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας, με εξειδικευμένη διεπιστημονική παρέμβαση, από το αρμόδιο Υπουργείο και το κράτος, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στο όνομα του κόστους - οφέλους. Από το προηγούμενο κλείσιμο των σχολείων δε λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στοιχειώδη στήριξη παιδιών, οικογενειών και, αντίθετα σήμερα τα προβλήματα που υφίστανται εδώ και χρόνια, εμφανίζονται ακόμα πιο οξυμένα δεδομένης της περιόδου που διανύουμε.

Χαρακτηριστικά είναι τα κτηριακά προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν Ειδικά Σχολεία της χώρας. Παλιά, ακατάλληλα κτήρια, συστεγαζόμενα με άλλες δομές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μάλιστα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων γίνεται μέσω παζαριών, λαχείων κ.τλ. αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη.

Τα χρόνια της πανδημίας ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τις εγκληματικές ελλείψεις και προβλήματα της ειδική αγωγής και στο νησί μας.  Σήμερα το ειδικό σχολείο Χίου, συνεχίζει για  12η χρονιά  να στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο. Οι μαθητές αντί αυλής κάνουν διάλειμμα σε ένα μπαλκόνι ορόφου εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και στους κινδύνους.

Για ακόμη μία χρονιά το σχολείο λειτούργησε με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και αργοπορημένες καλύψεις ( Μουσικός ήρθε μετά τον Γενάρη), βάζοντας εμπόδια αφενός στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιεί την εργασία των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δουλεύουν υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά και να απασχολήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές τους. Τεράστια κενά διαπιστώθηκαν και στην παράλληλη στήριξη, όταν πολλά παιδιά βρέθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς χωρίς ανανεωμένες διαγνώσεις. Με τις πολιτικές «εξ ορθολογισμού» όχι μόνο έκοψαν τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και ειδικού βοηθητικού προσωπικού από χιλιάδες μαθητές αλλά σκοπεύουν  να βάλουν ακόμη μεγαλύτερο κόφτη την νέα χρονιά.

Παρά τις αγωνιώδεις κραυγές των γονέων, για πολλοστή χρονιά υποστελεχωμένα λειτούργησαν και τα ΚΔΑΠΜΕΑ στον Κοφινά, μια δομή του Δήμου Χίου για άτομα με διαφορετικές ικανότητες που υπάγεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», όπου παρά τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις μόνιμων υπαλλήλων οι θέσεις δεν επανακαλύπτονται έγκαιρα με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να παρακολουθούν ελλιπώς το πρόγραμμα – μια βδομάδα πηγαίνουν συχνά οι Βόρειοι και μια οι Νότιοι. Και παρότι το κτιριακό βελτιώθηκε αισθητά και έγινε η αντικατάσταση του παλιού σχολικού λεωφορείου, η ταλαιπωρία των οικογενειών τείνει να γίνει χρόνια. Εδώ να σημειωθεί ότι η δομή έχει δυναμικότητα 30 θέσεων ενώ οι γονείς υπογράφουν κάθε μήνα και λαμβάνουν το βάουτσερ των 500 περίπου ευρώ, το οποίο βέβαια πηγαίνει στο ταμείο του Δήμου για την κάλυψη των αναγκών του κάθε τροφίμου, που όμως δεν παρακολουθεί κανονικά.

Απαιτούμε:

• Άμεση κάλυψη όλων των κενών παράλληλης στήριξης και ΕΒΠ, ΕΕΠ

• Στελέχωση του Ειδικού Σχολείου Χίου με όλο το κατάλληλο προσωπικό

• Να δοθεί άμεσα κατάλληλος χώρος στέγασης του Ειδικού Σχολείου

• Να δοθούν άδειες λόγω της πανδημίας στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

• Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στις δομές ειδικής αγωγής

Σχετική ανκοίνωση εκδόθηκε και από το Ν. Τμ. της ΑΔΕΔΥ.

Σ' αυτό σημειώνονται: 

Το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τα Σωματεία της δύναμής του να στηρίξουν την πανελλαδική μέρα δράσης για τα ΑμεΑ, το Σάββατο 18/6 στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ν. Πλαστήρα. Για τη Χίο η συμβολική αυτή μέρα, να μετατραπεί σε βήμα διαμαρτυρίας - διεκδίκησης και ταυτόχρονα καταδίκης της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία του λαού, καταδικάζοντάς τον στην ακρίβεια, στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Καλούμε σε άμεση δράση ώστε να δοθεί τώρα λύση στη λειτουργία του μαστογράφου, του αξονικoύ και μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο. Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείου και η ΠΦΥ με βάση τα αιτήματα του σωματείου του ΣΕΣΝΟΧ των εκπροσώπων των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο και τη Χίο. Η κατάσταση αυτή είναι διαχρονική, αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Οι νησιώτες απαιτούν να ζήσουν στα νησιά τους απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης στην Υγεία χωρίς να επωμίζονται έξοδα και ταλαιπωρία στην ιδιωτική υγεία και σε ταξίδια.

Σχετικά Άρθρα