Χίος, Δευτέρα 20 Μαΐου

« Αν δεν υπήρχε αυτό το πλοίο θα μας λέγανε… Μουσταφά». Με αυτά τα λόγια ο καπ. Παν. Τσάκος δώρισε ομοίωμα του «Αβέρωφ» στο Ομήρειο

Παραμονή των εγκαινίων του ναυτικού Λυκείου Τσάκου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 14/09/2018 - 00:42
Το ομοίωμα του Αβέρωφ, που θα τοποθετηθεί στο Ομήρειο

Την παραμονή μιας μεγάλης μέρας για το Ιδρυμα Τσάκου, τα εγκαίνια του πρώτου Ιδιωτικού ναυτικού Λυκείου της χώρας, την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, διάλεξε ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος και η οικογένεια του για να δωρίσουν στο Ομήρειο ένα πιστό ομοίωμα του πλοίου απελευθερωτή των νησιών του Αιγαίου, της ναυαρχίδας του Παύλου Κουντουριώτη, του αθάνατου Θωρηκτού «Αβέρωφ» του πλοίου συμβόλου του ηρωϊσμού των Βαλκανικών πολέμων και της κατάκτησης της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Η συμβολική αυτή πράξη έγινε στο αίθριο του Ιδρύματος το βράδυ της Πέμπτης, προς τιμήν του Πρέσβη της Ουρουγουάης στη χώρα μας, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, και των τοπικών αρχών, σε δεξίωση, που δόθηκε προς τιμήν τους.

Με την απλότητα που τον διακρίνει και παρουσία του γιού του Νίκου και του εγγονού του Παναγιώτη, ο καπ. Παναγιώτης κάλεσε στο μικρόφωνο την Μαρία Καλαγκιά, να ψάλλει τον Εθνικό μας ύμνο, την ώρα που μια ελληνική σημαία, που το κάλυπτε ως τότε αποκάλυψε το ομοίωμα του "Αβέρωφ" κατασκευή μελών πληρωμάτων του Ομίλου, με… προσκοπική εμπειρία, όπως αποκάλυψε ο καπ. Παναγιώτης, που συμπλήρωσε απλά παρουσία και του Χιώτη Αρχιπλοιάρχου του Π.Ν. Στέλιου Κωστάλα, του παριστάμενου Στρατιωτικού Διοικητή Ταξίαρχου Παν. Κιμουρτζή και του Ναυάρχου ε.α. Κωνσταντίνου Καταγά, πως «Αν δεν υπήρχε το πλοίο αυτό σήμερα θα μας λέγανε… Μουσταφά».

 

Το πλοίο πριν αποκαλυφθεί
Το κάλεσμα της Μαρίας για τον Εθνικό ύμνο
Με τον Αρχιπλοίαρχο Στέλιο Κωστάλα
"Αν δεν υπήρχε αυτό το πλοίο θα μας λέγανε Μουσταφά"
Τρείς γενιές Τσάκοι

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/05/2019 - 19:24

Το «Μάτι» πρέπει να γίνει  μάθημα για όλους.

Το μήνυμα αυτό κινητοποίησε στην ουσία το Λιμεναρχείο Χίου, που με την διοίκηση της Ειρήνης Αργύρη υλοποίησε σήμερα με επιτυχία άσκηση απεγκλωβισμού, που είχε πολλά στοιχεία με αυτό που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας στο Μάτι Αττικής.

Ετσι σύμφωνα με το σενάριο από μια πυρκαγιά στην Αγία Φωτιά, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι και λουόμενοι, καθώς ο δρόμος εισόδου – εξόδου από την παραλία και τον οικισμό είναι ένας (!) κάτι βέβαια, που δεν είναι στην αρμοδιότητα της κυρίας Αργύρη…

Ετσι χρειάστηκε να επέμβει το Λιμεναρχείο για να απεγκλωβίσει τους κατοίκους.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 4.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε σε δύο ώρες.

Τυπικά έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών της Θάλασσας, με την ονομασία «Τα Ξύλινα Τείχη 2019».

Σ’ αυτήν συμμετείχαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου με στελέχη, πλωτά και χερσαία μέσα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου με στελέχη και χερσαία μέσα, το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητές και Φοιτητές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Χίου, με στελέχη και πλωτά μέσα, ο Λόχος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χίου, ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης Δ Ιωνίας Χίου, το Σώμα Προσκόπων Περιφέρειας Χίου - Εφορία Ναυτοπροσκόπων, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

askisi_etoimotitas_stin_agia_fotia_hios