Διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τις συνθήκες κράτησης κρουσμάτων κορωνοϊού στην ΒΙΑΛ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ
Τετ, 19/08/2020 - 16:45
φωτο αρχείου

 

          Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η άθλια κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΑΛ για εργαζόμενους και πρόσφυγες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού έχει χτυπήσει κόκκινο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

          Τα κρούσματα του κορωνοϊού, όσον αφορά τους πρόσφυγες, βρίσκονται σε ένα κοντέινερ υπό περιορισμό και σε απάνθρωπες συνθήκες, την ώρα που τα περιστατικά είναι με υψηλό πυρετό και κάνουν εμετό. Τη στιγμή μάλιστα που έχει ενοικιαστεί χώρος καραντίνας στο νησί.

          Η εγκληματική πολιτική της ΝΔ και του υπουργείου μετανάστευσης βάζει σε σοβαρό κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους! Η περιφέρεια και ο αρμόδιος περιφερειάρχης έχουν επίσης τεράστιες ευθύνες, το ίδιο και η Δημοτική αρχή.

          Εδώ και τώρα τα κρούσματα να μεταφερθούν στο χώρο καραντίνας με κρατική ευθύνη και ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να νοσηλευτούν όσοι έχουν ανάγκη.

          Απαιτούμε άμεσα να παρθούν τα μέτρα περίθαλψης που αναλογούν σε αυτές τις περιπτώσεις:

 

  • Άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους μέσα στο ΚΥΤ. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας, διαγνωστικών τεστ με ευθύνη του κράτους και του ΕΟΔΥ. Το ίδιο και σε όσους προσεγγίζουν ή εισέρχονται στο ΚΥΤ (συμβασιούχοι, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, σε σώματα ασφαλείας, προμηθευτές κλπ) με ευθύνη των εργοδοτών τους και των υπηρεσιών τους.

 

  • Δημιουργία νοσηλευτικής μονάδας εντός του ΚΥΤ με πλήρη στελέχωση που θα λειτουργεί  πλήρως όλο το 24ωρο.

 

  • Τώρα να στελεχωθεί το εξωτερικό ιατρείο πρώτης αξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την περιφέρεια με επιπλέον προσωπικό, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, τον απαιτούμενο εξοπλισμό και με μέσα ατομικής προστασίας ώστε να λειτουργήσει επαρκώς και με ασφάλεια για εξεταζόμενους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

 

  • Άμεσος μαζικός οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς τις χώρες προορισμού τους.

 

Χίος 19/8/2020

Σχετικά Άρθρα