Δηλώσεις στον απόηχο της "γαλάζιας" σύσκεψης για το μεταναστευτικό

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 20/11/2020 - 15:48

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό αλλά και η δημιουργία ή όχι νέας δομής στο νησί ήταν το αντικείμενο  διαδικτυακής συνάντησης χθες, στην οποία συμμετείχαν αρκετά στελέχη της Ν.Δ. στο νησί αλλά και σε Περιφερειακό επίπεδο. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Ν.Δ. Γιώργου Στεργίου, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης. Σ’ αυτήν πήραν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Π. Μπουγδάνος Π. Βρουλής, και Ν. Νύκτας, η Χρ. Καλογήρου, ο Δήμαρχος Χίου Στ. Κάρμαντζης, ο Σταύρος Μιχαηλίδης και ο Κ. Τρομπούκης, η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βιβή Ποταμούση, ο πρώην Δήμαρχος Μ. Βουρνούς, οι Π. Μανδάλας, Γ. Ξενάκης, Π. Καλογεράκης, Α. Βεργίτσης, Γ. Καραβασίλης κ.α. 

«Ηταν μια καλή πρωτοβουλία», ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμανζης, ο οποίος θεωρεί ότι με εξαίρεση το αρχικό διάστημα που η κυβέρνηση καθυστέρησε – γεγονός που είχε συνέπειες- στην ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και το λάθος που έκανε τον Φλεβάρη με την έλευση των ΜΑΤ, που άφησε ανοιχτές πληγές, η κατά τ’άλλα διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού από μέρους της έχει καλά αποτελέσματα. Σ’αυτά συμπεριέλαβε τη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση, λέγοντας ότι πλέον πρέπει να κλείσει η ΒΙΑΛ – αυτό έπρεπε να γίνει χθες, είπε χαρακτηριστικά- κι αυτό για να συμβεί πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κλειστή, ασφαλής δομής.

«Να δούμε με ρεαλισμό την κατάσταση», τόνισε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος όμως όταν ρωτήθηκε στο ραδιόφωνο αν σκοπεύει να φέρει ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι δεν θα είναι εκείνος ο επισπεύδων.

«Εγώ περιμένω προτάσεις από τα στελέχη που είναι σε θέσεις αρχής και συμμετείχαν στην σύσκεψη», τόνισε ο Δήμαρχος.

Θετικό ήταν το πρόσημο της χθεσινής σύσκεψης για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό, κατά τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνο, υπό την έννοια ότι θέλησαν να αφουγκραστούν την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Στο δια ταύτα πάντως ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε τη γνωστή θέση θέση του περιφερειακού συμβουλίου για καμιά δομή, πλην μιας μικρής για καταγραφή προσφύγων – μεταναστών.

«Δεν είμαστε στο 2015, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Αυτό που ζητάμε είναι ένας συνολικός σχεδιασμός για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ώστε να υπάρχει  οργάνωση στη διαχείρισή του. Αν η κυβέρνηση μας παρουσιάσει κάτι τέτοιο, τότε το μείζον δεν είναι η δημιουργία ή όχι της δομής», ανέφερε σήμερα από το Ράδιο «Α» η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Βιβή Ποταμούση, στον απόηχο της χθεσινής σύσκεψης.

«Εμείς δεν είμαστε αρνητές των πάντων. Από τη στιγμή όμως που με βάση τα λόγια του υπουργού η ΒΙΑΛ θα αδειάσει μέχρι το Πάσχα δεν υπάρχει λόγος να γίνει κέντρο», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της παράταξης «Χίος Μπροστά», Γιάννης Καραβασίλης.

Ο κος Καραβασίλης επέμεινε στην αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο της ΒΙΑΛ και να λειτουργήσει μόνο ένα μικρό κέντρο μέχρι 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση, ενώ σημείωσε πώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα επικαλούμενος το παράδειγμα της Σάμου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε άδεια για κέντρο χωρητικότητας 1.200 ατόμων και τώρα η κυβέρνηση μιλά για κέντρο 3.000 ατόμων.

Ο μόνος από τους συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη ο οποίος μπήκε στη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης για το που θα μπορούσε να χωροθετηθεί νέα δομή, ώστε να κλείσει η ΒΙΑΛ, μιας και αυτό είναι – όπως είπε- το ζητούμενο, ήταν ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μανδάλας.

«Να γίνει στον Ανδρόλακο» είπε, θυμίζοντας ότι η περιοχή είχε επιλεγεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν εξετάζοντας η χωροθέτηση νέων φυλακών στο νησί μας.

Κάθετα αντίθετος με την πολιτική της ΝΔ στο θέμα της δημιουργίας κέντρων στα νησιά ήταν  ο πολιτευτής της Ν.Δ. Σταύρος Μιχαηλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Μετανάστευσης, θεωρώντας ότι ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσίασε και η παρέμβαση που έκανε το πρωί στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Χάρης Μπουρνιάς, ο οποίος αν και κλήθηκε δεν παρέστη στην χθεσινή σύσκεψη, λέγοντας ότι έχει αποστασιοποιηθεί μετά και τα επεισόδια με τα ΜΑΤ τον περασμένο Φλεβάρη.

«Είναι άκαιρη η όποια συζήτηση τώρα», είπε επικαλούμενος τις καταστάσεις «πολέμου», λόγω κορωνοϊού, θεωρώντας ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την επαναφορά του θέματος, ενώ εκτίμησε πως « η κυβέρνηση επιδιώκει άλλα» και «δεν προσανατολίζεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

gia_na_kleisei_i_vial_hreiazomaste_nea_kleisti_domi

Σχετικά Άρθρα