Χίος, Πέμπτη 16 Ιουλίου

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη σχετικά με καταγγελλόμενο περιστατικό στην παραλία Μονολιάς

Δευ, 04/05/2020 - 20:39

Mε αφορμή δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας "Αστραπάρης" που αναφέρεται σε περιστατικό αποβίβασης μεταναστών - προσφύγων στην παραλία Μονολιάς Καλλιμασιάς, όπου σύμφωνα με την ιστοσελίδα αποβιβάστηκαν μετανάστες - πρόσφυγες με ταχύλποο αλλά αγνοείται η τύχη τους ή δεν έγινε καμιά αναφορά από τις ελληνικές αρχές για την παρουσία τους, ο Βουλευτής του Σύριζα Α. Μιχαηλίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει δια των αρμοδίων υπουργών άμεσα εξηγήσεις, αναφορικά με δημοσιεύματα τοπικού και Αθηναϊκού μέσου, σχετικά με το αναφερόμενο περιστατικό ιδιότυπης εξαφάνισης ανθρώπων που αποβιβάστηκαν στη Χίο τις προηγούμενες μέρες. Το περιστατικό περιγράφεται με ικανή τεκμηρίωση και απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί μας, καθώς και η παραπέρα τύχη τους.

Αν επιβεβαιωθούν οι υπόνοιες που διατυπώνονται στα δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά έκθετη και απολύτως υπεύθυνη για τις συνέπειες των πρακτικών της"

 

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας έχει ως εξής: 

Η προσέγγιση στην παραλία Μονολιάς – Η επιχείρηση του λιμενικού

Λίγη ώρα μετά την αποβίβαση έφτασε στην περιοχή, έξω από το λιμανάκι του Άη Γιάννη, το ναυαγοσωστικό σκάφος 518 του λιμεναρχείου Χίου, ενώ από ξηράς ένα όχημα με δύο λιμενικούς. Συγκέντρωσαν τους πρόσφυγες – μετανάστες, ενώ στην συνέχεια ο ένας λιμενικός βρισκόταν στο λιμανάκι και είχε συνεχή επικοινωνία με το σκάφος του Λ.Σ.

Ο astraparis.gr επικοινώνησε με τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και είχε λεπτομερή ενημέρωση για όσα συνέβησαν. Κάποιοι δηλώνουν ότι είδαν την υπερπλήρη βάρκα να προσεγγίζει στην ακτή και τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται σε δρομάκια της περιοχής. Κάποιοι άλλοι είδαν τους λιμενικούς να επιχειρούν στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένα μέλος του πληρώματος του ΝΓ 518 αποβιβάσθηκε στην ακτή με το βοηθητικό φουσκωτό του σκάφους, έδεσε και ρυμούλκησε το φουσκωτό των προσφύγων – μεταναστών, προσδένοντάς το στο τέλος στο ναυαγοσωστικό, το οποίο φεύγοντας το πήρε μαζί του.

Η επιχείρηση του λιμενικού στην περιοχή σύμφωνα με τις μαρτυρίες έληξε περί τις 13:30, με το ναυαγοσωστικό σκάφος 518 να ανοίγεται και να απομακρύνεται από την ακτή, ρυμουλκώντας το φουσκωτό των προσφύγων – μεταναστών και τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται από το σημείο στο οποίο είχαν περιορισθεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο φουσκωτό σκάφος δεν εντοπίσθηκε, αν και αναζητήθηκε επισταμένως, στο έμπροσθεν του λιμεναρχείου Χίου σημείο του λιμένα, όπου προσδένουν τα σκάφη του λιμενικού και συνήθως φυλάσσονται προσωρινά έως ότου μεταφερθούν σε αποθήκη τα σκάφη που μεταφέρουν τους πρόσφυγες – μετανάστες από τις τουρκικές ακτές.

 

Τα αποτελέσματα των επικοινωνιών με τις αρχές

Ο astraparis.gr επικοινώνησε διαδοχικά, σήμερα Δευτέρα, με όλους τους εμπλεκόμενους ή εν δυνάμει εμπλεκόμενους φορείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είχαν επιληφθεί ή ασχοληθεί με το περιστατικό και τους ανθρώπους που επέβαιναν στην βάρκα.

Λιμεναρχείο Χίου: Επισήμως το λιμεναρχείο Χίου δηλώνει ότι δεν υπήρξε αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στην παραλία, όπου εκβράσθηκε μία βάρκα, προερχόμενη μάλλον – όπως υποστηρίζει – από περιστατικό στο οποίο είχε επέμβει νωρίτερα (περί τις 7 έως 7.30 το πρωί) η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία και εγκατέλειψε την βάρκα στο πέλαγος. Αντιθέτως, δηλώνει ότι έγινε επέμβαση του λιμεναρχείου στην περιοχή, κατά την οποία προσήχθησαν περί τα 15 άτομα, αλλοδαποί και δύο Έλληνες, οι οποίοι επιχείρησαν πλιάτσικο στην βάρκα. Αφέθησαν όλοι ελεύθεροι, επειδή δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Για δε την τύχη του φουσκωτού σκάφους, το οποίο σημειώνουμε απλώς ήταν ξεφούσκωτο κατά ένα τμήμα του – αναφέρουν ότι αυτό κατεστράφη.

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Από το Γραφείο Τύπου δήλωσαν ότι ουδεμία ενημέρωση είχαν για νέο περιστατικό αφίξεων κατά το τελευταίο πενθήμερο και μας παρέπεμψαν για περισσότερες πληροφορίες στο λιμεναρχείο Χίου.

Διεύθυνση αστυνομίας Χίου: Η αστυνομία δεν έχει επιληφθεί περιστατικού νέων αφίξεων το τελευταίο διάστημα, ούτε έχει ενημερωθεί από πολίτες η άλλες αρχές για κάτι τέτοιο.

Frontex: Ζητήθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου ενημέρωση για τυχόν συμμετοχή των δυνάμεων της Frontex στην διαχείριση του αναφερόμενου περιστατικού, πλην – όμως – μέχρι την δημοσίευση του ρεπορτάζ δεν είχαμε απάντηση.

Νοσοκομείο Χίου: Η διοίκηση διαβεβαιώνει ότι το τελευταίο πενθήμερο ουδεμία ομαδική προσέλευση προσφύγων και μεταναστών έγινε στο νοσοκομείο και ειδικότερα για έλεγχο συμπτωμάτων κορονοϊού.

Αντιπεριφερειάρχης υγείας Παντελής Βρουλής: Ουδεμία ενημέρωση είχε την τελευταία εβδομάδα για νέες αφίξεις, προκειμένου να στείλει τους γιατρούς να κάνουν τον πρώτο έλεγχο για τυχόν συμπτώματα κορονοϊού.

ΚΥΤ ΒΙΑΛ: Ουδεμία νέα άφιξη δηλώνει ότι παρέλαβε η διοίκηση του ΚΥΤ, είτε από το λιμενικό, είτε από την αστυνομία, κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Ύπατη αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: Δηλώνει ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από το λιμεναρχείο Χίου ουδεμία νέα άφιξη πραγματοποιήθηκε στη Χίο μετά τις 15 Μαρτίου 2020.

 

«Περίεργη» εξαφάνιση δημοσιεύματος τοπικού ιστολογίου

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, τοπικό ιστολόγιο, το chiospress.gr, σε δημοσίευμά του αναφέρθηκε στο περιστατικό της άφιξης του φουσκωτού σκάφους, με τον τίτλο «Κατάφερε και πέρασε μια βάρκα με μετανάστες (φωτό)».

Η δημοσίευση λίγο αργότερα (άγνωστο πόσο) «κατέβηκε» και το λινκ παραπέμπει πλέον σε σελίδα που δεν υπάρχει. Για την εξαφάνιση του θέματος ουδεμία υπήρξε εξήγηση από το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Προφανώς, από την συγκεκριμένη πηγή, η είδηση αναδημοσιεύθηκε σε ιστολόγιο που έχει θέματα από το Βόρειο Αιγαίο, όπου και παραδόξως παραμένει ακόμα, απ΄ όπου και υπάρχει φωτογραφία με το φουσκωτό σκάφος στην παραλία Μονολιάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθώς και την επομένη (Παρασκευή 1η Μαΐου 2020), υπήρξαν σε ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κάτω από δημοσίευμα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σχόλια για την συγκεκριμένη άφιξη, τα οποία και πάλι εξαφανίσθηκαν!

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 15/07/2020 - 17:38

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Βουλευτής Χίου Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνοδευόμενοι από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρα Κώστα Μυγδάλη, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Κα Πρόεδρος ενημερώθηκε για τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της Δ.Σ.Ο. και έγινε εκτενής συζήτηση επί θεμάτων πολιτικού – θρησκευτικού ενδιαφέροντος και σε σχέση με το επίκαιρο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσης, ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Δ.Σ.Ο. στο προσεχές διάστημα.