Διμερής συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για το μεταναστευτικό

40 εκατομμύρια στη χώρα μας για τη στήριξη δομών και δράσεων
Παρ, 14/10/2022 - 15:22

Στο Λουξεμβούργο, μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπου και συναντήθηκε με την υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομίας της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, με την οποία υπέγραψαν από κοινού διμερή Συμφωνία-Πλαίσιο για την στήριξη της Ελλάδος στον τομέα της Μετανάστευσης. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμβολής της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας σε επιλεγμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Δημοκρατία θα λάβει χρηματική συνεισφορά ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. 

Βάσει της συμφωνίας θα προωθηθεί μία σειρά δράσεων που αφορούν στην αναβάθμιση δομών φιλοξενίας και των υπηρεσιών ασύλου αλλά και την ενίσχυση αφενός των εθελούσιων επιστροφών στις χώρες προέλευσης, και αφετέρου ενταξιακών δράσεων των αναγνωρισμένων προσφύγων. 

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία-Πλαίσιο, σύμφωνα με το υπ. Μετανάστευσης 

Διαδικασίες και δομές Ασύλου 

• Βελτίωση των εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Γραφείου Ασύλου: Στόχος είναι η αύξηση της ικανότητας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας Ασύλου. 

• Δημιουργία κεντρικής μονάδας για επεξεργασία των δεδομένων ταυτοποίησης και αναγνώρισης των Χωρών Καταγωγής - Country of Origin Information (COI): Σκοπός είναι η δημιουργία μίας μονάδας για τον έλεγχο και τη διασταύρωση πληροφοριών για τον έλεγχο αυθεντικότητας εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες κτλ.) καθώς και για την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικά με την ομιλούμενη γλώσσα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και την εξακρίβωση της υπηκοότητας.  

• Εκπαίδευση προσωπικού που εργάζεται στην διαδικασία ασύλου: Στόχος είναι η αύξηση της συνολικής γνώσης και ικανότητας των εργαζομένων σε περιπτώσεις μετανάστευσης στην Ελλάδα για να γίνουν με οι διαδικασίες πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.  

Εγκαταστάσεις υποδοχής ευάλωτων μεταναστών 

• Βελτίωση των Δομών Υποδοχής: Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. 

• Εκπαίδευση εργαζομένων σε περιπτώσεις οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης: Στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των οικειοθελών επιστροφών από την Ελλάδα. Επιπλέον, το έργο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού για τις οικειοθελείς επιστροφές. 

Στήριξη στην αντιμετώπιση μεταναστευτικής κρίσης μέσω ειδικών δράσεων 

• Στόχος είναι η αύξηση της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του έργου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία του αισθήματος συμμετοχικότητας στην τοπική κοινωνία. Αφορά περίπου 5.000 δικαιούχους ετησίως (2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι και 3.000 αιτούντες άσυλο), εστιάζοντας στις αξίες και τη γενική φιλοσοφία του Ολυμπισμού, ως μέσο προώθησης των αρχών της πολιτιστικής πολυμορφίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης.

 

Ομιλία Νότη Μηταράκη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο  

 

Στο συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.  

Ο κ. Μηταράκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το Μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις του εντός της Ευρωζώνης, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επισημαίνει πως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αύξησε κατακόρυφα τις ροές στην κεντρική Ευρώπη. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τάχθηκε, επίσης υπέρ της εντατικότερης προσπάθειας για όσο το δυνατόν περισσότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής. Υπογράμμισε δε, Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας, στον οποίο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εγκατασταθούν ελεύθερα. 

«Η θέση μας είναι ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικός, προβλέψιμος και να περιλαμβάνει νομικές διαβεβαιώσεις, ότι οι ανάγκες αλληλεγγύης όπως εκφράζονται από τα κράτη-μέλη θα αντιμετωπιστούν επαρκώς», σημείωσε ο Υπουργός. 

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης έθεσε δυο ξεκάθαρους στόχους για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της αλληλεγγύης, οι οποίοι είναι η μείωση της συνολικής μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία και η προσφορά άμεσης, απτής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη. 

«Δυστυχώς, είχαμε προβλέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Επομένως, πρέπει να πετύχουμε δύο στόχους:  Τη μείωση της συνολικής μεταναστευτικής πίεσης στην Ένωση, και την προσφορά άμεσης, απτής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη», σχολίασε ο κ. Μηταράκης..   

Η ομιλία του κ. Μηταράκη κατέληξε, με τον Υπουργό να τονίζει τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση της Ουκρανίας, λέγοντας πως είναι σε θέση να αναβαθμίσει τις δυνατότητες υποδοχής, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την περίπτωση απότομης αύξησης των ροών, όσο και τις καιρικές συνθήκες. 

Σχετικά Άρθρα