Δημιουργία μνημείου - αφιερώματος στα θύματα γυναικοκτονίας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ"
Δευ, 11/04/2022 - 14:57

Πρόταση για τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στις δολοφονημένες γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας καταθέτει η δημοτική παράταξη της Συμμαχίας Αξιών, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου.

Ακολουθεί η εισήγηση που θα κατατεθεί στην οποία παρουσιάζεται το σκεπτικό της πρότασης:

"Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μαζί με 31 ακόμη Δήμους από όλη την Ελλάδα φιλοξένησε ένα μνημείο - αφιέρωμα στις δολοφονημένες γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, από το κίνημα αφύπνισης Strong Me.

Επρόκειτο για ένα διπλό πανό στο οποίο αναγράφονταν τα ονόματα των δολοφονημένων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας γυναικών από συντρόφους και συζύγους.

Το μήνυμα του κινήματος ήταν: «Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες». Δίπλα στο μνημείο ήταν τοποθετημένα 17 ζευγάρια από «άδεια παπούτσια», ένα για κάθε μία γυναίκα που χάθηκε. Παράλληλα στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Δήμος Ελευσίνας από κοινού με το κίνημα «Strong me» και τον Δήμο Θεσσαλονίκης -υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)- με τη συμμετοχή 30 ακόμη Δήμων όλης της Χώρας, δημιούργησε ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν.

Στόχος της δράσης ήταν η νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», η αλλαγή του νομικού πλαισίου και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο ζήτημα της έμφυλης βίας κατά γυναικών.

Δυστυχώς ο Δήμος Χίου ήταν απών από όλες τις προαναφερόμενες δράσεις. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα ειδεχθή περιστατικά βίας και δολοφονιών με θύματα τις γυναίκες από τον σύντροφο, τον σύζυγο, τον εραστή.

Για το λόγο αυτό και ο Δήμος μας πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με τη δημιουργία αντιστοίχου μνημείου - αφιερώματος. Η Χίος πρέπει να στηρίξει ενεργά την δράση της αναγνώρισης του νομικού όρου της «γυναικοκτονίας» και την αποδοχή αυτής ως διακεκριμένης μορφής της ανθρωποκτονίας.

Το μνημείο θα μπορούσε να ήταν ένα τριαντάφυλλο σμιλεμένο σε μια μαρμάρινη πλάκα, η οποία να στέκει σε μία στήλη που θα αναγράφει τα ονόματα των γυναικών που έχουν θανατωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Το τριαντάφυλλο είναι ένα μοναδικό σύμβολο αγάπης και πάθους.

Συμβολίζει την κάθε γυναίκα και τους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει στην κοινωνία μας. Το μπουμπούκι υποδηλώνει την τρυφερή πλευρά της γυναίκας, την μητρική θαλπωρή, τη συζυγική αγάπη και την αδελφική στοργή. Αντίθετα ο βλαστός και τα αγκάθια υποδηλώνουν την σκληρή πλευρά της γυναίκας, την δύναμη και το θάρρος που δείχνει κάθε γυναίκα σήμερα στην οικογένεια της, στην εργασία της, στον περίγυρο της.

Το μνημείο αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα ώστε η κοινωνία μας να αφυπνιστεί και να μην προστεθούν κι άλλα θύματα στην τραγική αυτή καταμέτρηση. Θα δώσει νοερά την αίσθηση ότι αυτές οι γυναίκες ζουν ακόμα ανάμεσα μας και θα ζουν μέχρι που να μην υπάρχει πλέον κανένα απτό παράδειγμα του όρου «γυναικοκτονία». Θα δώσει κουράγιο στους οικείους τους αλλά και στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που σήμερα διστάζουν να μιλήσουν, δείχνοντας τους πως δεν είναι μόνες, πως η πολιτεία θα φροντίσει για αυτές και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστεθούν κι εκείνες στη λίστα των θυμάτων. Κυρίως θα ευαισθητοποιήσει την νέα γενιά, ώστε να καταστεί πλέον αντιληπτό ότι η κάθε γυναίκα είναι η μητέρα μας, η κόρη μας, η σύζυγος μας, η αδελφή μας."

 

Σχετικά Άρθρα