Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

Δήμος Χίου: Λεφτά για έργα... δεν υπάρχουν

«Σφικτό» το τεχνικό πρόγραμμα του 2015
Τετ, 12/11/2014 - 19:43

Με τη φράση «μερικές δεκάδες εκατομμύρια κοστίζουν όσα έργα έχουν ζητήσει τα χωριά και η πόλη, είναι λογικό να μην μπορούν να γίνουν όλα και η ιεράρχησή τους είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να λάβουμε», περιέγραψε το «σφικτό» τεχνικό πρόγραμμα του 2015 ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, απαντώντας έτσι και στις κριτικές των αντιπολιτεύσεων στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Νωρίτερα πάντως ο Δήμαρχος Χίου αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο τεχνικό πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά τις προτάσεις των οικισμών έτσι όπως κατατέθηκαν στις συνελεύσεις, λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα έγινε με δεδομένα Ιουλίου, καθώς έτσι προβλεπόταν από το νόμο, όταν η δημοτική αρχή δεν είχε πλήρη εικόνα των αναγκών αλλά και των πόρων, και στο άμεσο μέλλον προβλέπονται τροποποιήσεις, στο βαθμό βέβαια που αυτές είναι εφικτές.

Ως το «φτωχότερο των τελευταίων χρόνων», χαρακτήρισε  το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που προεκλογικά έταζε στα χωριά και σε αυτά που τώρα κάνει, λέγοντας στον  Μανώλη Βουρνού ότι «Μας κατηγορήσατε για εγκατάλειψη της υπαίθρου και τώρα την κάνετε εσείς».

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα που ουσιαστικά ακολουθεί έναν σχεδιασμό που έγινε, χωρίς αναπτυξιακό όραμα, έκανε λόγο η Ερμιόνη Φρεζούλη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων είναι συνεχιζόμενο, ενώ η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» αναφέρθηκε και στην υποχρηματοδότηση της πολιτείας που επί της ουσίας οδηγεί σε ασφυξία την αυτοδιοίκηση.

Την άρνησή του να συμμετέχει σε μια αντιλαϊκή πολιτική που φτωχοποιεί τους δημότες καθώς και να συναινέσει σε ένα τεχνικό πρόγραμμα βασισμένο πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Μάρκος Σκούφαλος που παρότρυνε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τους παρακρατηθέντες πόρους και να μην ακολουθεί την ίδια τακτική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την προηγούμενη.

Παράλληλα ο Μάρκος Σκούφαλος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν ως «μπούσουλας» οι 600 και πλέον προτάσεις που έχουν καταθέσει τα τοπικά συμβούλια για έργα στην κάθε περιοχή.

Τη σκυτάλη της μαραθώνιας συζήτησης πήραν μετά δημοτικοί σύμβουλοι, που ο καθένας, ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκει, προσπαθούσε να αιτιολογήσει το σκεπτικό με το οποίο θα ψηφίσει ή όχι το τεχνικό πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές είχαμε διαλόγους μεταξύ νυν και πρώην  αντιδημάρχων της ίδιας δημοτικής ενότητας με αιχμή του δόρατος τα έργα κάθε περιοχής, καθώς είναι το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Βουρνού και όπως φαίνεται τα «απόνερα» των εκλογών ακόμη δεν έχουν κοπάσει.

Στην αίθουσα επίσης βρίσκονταν και πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ενώ το λόγο πήρε μόνο ο πρόεδρος των Καρυών, Δημήτρης Κρητικός, μεταφέροντας την αγωνία του για τα έργα στο χωριό του.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 07:22

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ σημειώνοντας τα εξής:

Το να κλαίμε τη μοίρα μας είναι το ευκολότερο, το να φιλοσοφούμε ανάμεσα σε δύο φραπέδες ακόμα ευκολότερο, το να δούμε όμως την πραγματικότητα κατάμουτρα είναι το δυσκολότερο.

Και η πραγματικότητα λέει ότι ελλείψει ξένων εργατών, ο ένας πυλώνας του νησιού, που λέγεται μαστίχα, δεν μπορεί να δουλευτεί από χιώτικα εργατικά χέρια, πλην των ίδιων των παραγωγών, που δεν φτάνουν ή δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Τα νούμερα είναι δυστυχώς αμείλικτα για το φαινόμενο πλέον της τεμπελιάς, εκτός και εδώ δεν τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ας μιλήσουν όμως οι αριθμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι επίσημα καταγεγραμμένοι 17.348 άνεργοι. Να πούμε ότι 5.000 από αυτούς αφορούν τη Χίο;

Ας το υποθέσουμε για να πάμε σε ένα άλλο νούμερο. Η ΕΜΧ, πρωτοπόρα και σε αυτό, εδώ και ένα δίμηνο άνοιξε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου από τη μία οι παραγωγοί ζητούν εργάτες και από την άλλη άνεργοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εργασία.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και σοκαριστικό. Με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς οι αιτούντες εργασία έλληνες άνεργοι είναι 14, από τους οποίους οι 10 Χιώτες, ηλικίας από 22 έως 52 χρόνων.

Αν κανείς θεωρήσει ότι το μεροκάματο ίσως είναι εξευτελιστικό να σημειώσουμε ότι όσοι προσλαμβάνονται, αυτό γίνεται υποχρεωτικά με εργόσημο, δηλαδή ο εργοδότης τους πληρώνει την ασφάλισή τους και προσφέρονται 5 ευρώ την ώρα. Λόγω της φύσης της εργασίας, αυτή γίνεται από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, χωρίς φυσικά να αποκλείει κανείς και εργασία περισσοτέρων ωρών.

Κοντολογίς ένας εργαζόμενος, σε χειρωνακτική φυσικά γεωργική απασχόληση, μπορεί να εισπράττει 30 ευρώ την ημέρα συν την ασφάλισή του.

Και όμως οι ενδιαφερόμενοι, επαναλαμβάνουμε, είναι μόνο 14, από τους οποίους ντόπιοι οι… 10.

Συγχαρητήρια, 10 για την κοινωνία που φτιάξαμε.

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.