Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Δήμος Χίου: Λεφτά για έργα... δεν υπάρχουν

«Σφικτό» το τεχνικό πρόγραμμα του 2015
Τετ, 12/11/2014 - 19:43

Με τη φράση «μερικές δεκάδες εκατομμύρια κοστίζουν όσα έργα έχουν ζητήσει τα χωριά και η πόλη, είναι λογικό να μην μπορούν να γίνουν όλα και η ιεράρχησή τους είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να λάβουμε», περιέγραψε το «σφικτό» τεχνικό πρόγραμμα του 2015 ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, απαντώντας έτσι και στις κριτικές των αντιπολιτεύσεων στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης 12 Νοεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

Νωρίτερα πάντως ο Δήμαρχος Χίου αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο τεχνικό πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά τις προτάσεις των οικισμών έτσι όπως κατατέθηκαν στις συνελεύσεις, λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα έγινε με δεδομένα Ιουλίου, καθώς έτσι προβλεπόταν από το νόμο, όταν η δημοτική αρχή δεν είχε πλήρη εικόνα των αναγκών αλλά και των πόρων, και στο άμεσο μέλλον προβλέπονται τροποποιήσεις, στο βαθμό βέβαια που αυτές είναι εφικτές.

Ως το «φτωχότερο των τελευταίων χρόνων», χαρακτήρισε  το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτά που προεκλογικά έταζε στα χωριά και σε αυτά που τώρα κάνει, λέγοντας στον  Μανώλη Βουρνού ότι «Μας κατηγορήσατε για εγκατάλειψη της υπαίθρου και τώρα την κάνετε εσείς».

Για ένα τεχνικό πρόγραμμα που ουσιαστικά ακολουθεί έναν σχεδιασμό που έγινε, χωρίς αναπτυξιακό όραμα, έκανε λόγο η Ερμιόνη Φρεζούλη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων είναι συνεχιζόμενο, ενώ η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» αναφέρθηκε και στην υποχρηματοδότηση της πολιτείας που επί της ουσίας οδηγεί σε ασφυξία την αυτοδιοίκηση.

Την άρνησή του να συμμετέχει σε μια αντιλαϊκή πολιτική που φτωχοποιεί τους δημότες καθώς και να συναινέσει σε ένα τεχνικό πρόγραμμα βασισμένο πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Μάρκος Σκούφαλος που παρότρυνε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τους παρακρατηθέντες πόρους και να μην ακολουθεί την ίδια τακτική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με την προηγούμενη.

Παράλληλα ο Μάρκος Σκούφαλος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν ως «μπούσουλας» οι 600 και πλέον προτάσεις που έχουν καταθέσει τα τοπικά συμβούλια για έργα στην κάθε περιοχή.

Τη σκυτάλη της μαραθώνιας συζήτησης πήραν μετά δημοτικοί σύμβουλοι, που ο καθένας, ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκει, προσπαθούσε να αιτιολογήσει το σκεπτικό με το οποίο θα ψηφίσει ή όχι το τεχνικό πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές είχαμε διαλόγους μεταξύ νυν και πρώην  αντιδημάρχων της ίδιας δημοτικής ενότητας με αιχμή του δόρατος τα έργα κάθε περιοχής, καθώς είναι το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Βουρνού και όπως φαίνεται τα «απόνερα» των εκλογών ακόμη δεν έχουν κοπάσει.

Στην αίθουσα επίσης βρίσκονταν και πρόεδροι τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ενώ το λόγο πήρε μόνο ο πρόεδρος των Καρυών, Δημήτρης Κρητικός, μεταφέροντας την αγωνία του για τα έργα στο χωριό του.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:25
ΑΔΕΔΥ

Με ευθύνη της κυβέρνησης της «αριστείας» της ΝΔ, χθες αστυνομικά όργανα διενήργησαν ελέγχους σε δύο σχολεία της πόλης της Χίου, στο 4ο και 5ο δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, εκτελώντας πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες.

Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς όλο αυτό το διάστημα δεν παίζουν με την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, ώστε να μην πράττουν τα δέοντα. Στο κάτω κάτω κάθε εκπαιδευτική δομή διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο.

Το ότι όλο αυτό το διάστημα ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, εκπαίδευση, Δήμοι) είναι αυτός που στήριξε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει το λόγου το αληθές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χάρισε τα εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες εν μία νυκτί.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τώρα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο που να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος: Μάρκος Σκούφαλος

Η Γραμματέας: Σοφία Γατανά