Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θα προσβάλλει νομικά την επίταξη στο 17

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 11/02/2020 - 06:38

Αποφασισμένο να προσφύγει κατά της νομοθετικής πράξης που επιτάσσει δημοτική έκταση στο 17χλμ  εμφανίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το θέμα συζητήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός ημερησίας διάταξης, μετά από προτροπή του Κώστα Τριαντάφυλλου, που στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική τονίζοντας ότι «δεν συμβαίνει συχνά μια κυβίστηση να αγνοεί, κηρύσσοντας επίταξη, τις τοπικές κοινωνίες».

Την πρόταση να εκδοθεί ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο θα αναφέρεται, εκτός των προηγούμενων αποφάσεων και η απόφαση να προσφύγει σε κάθε ένδικο μέσο ο Δήμος Χίου προκειμένου να μην δεχτεί την επίταξη, πρότεινε ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου, αναφερόμενος στην προτροπή μερίδας των δημοτικών παρατάξεων να μην παραστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου τόνισε ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή τόσο με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη όσο και με τους δήμαρχους των άλλον νησιών προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ο Κώστας Τριαντάφυλλος τανώντας ότι «δεν είχα ακούσει ποτέ από κυβέρνηση να χρησιμοποίει τον όρο επίταξη, καλώντας παράλληλα εκτός όλων των άλλων μέτρων που θα λάβει ο δήμος και τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την επίταξη στην ΒΙΑΛ καθώς εδώ και ένα χρόνο έπρεπε να την έχει παραδώσει στον Δήμο», ανέφερε ο Μανώλης  Βουρνούς, ενώ ο Γιάννης Καραβασίλης συμπλήρωσε ότι τον «όρο επίταξη είχα να τον ακούσω από τον καιρό της Χούντας».

Για απαράδεχτη, αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση έκανε λόγο ο Μάρκος Σκούφαλος ενώ για απαράδεκτες μεθόδους που αγνοούν την τοπική κοινωνία μίλησε ο Δημήτρης Αντωνόγλου.

Στο ψήφισμα που θα  εκκρίνει και θα εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναφέρεται η σύσταση μιας επιτροπής νομικών αλλά πιθανά και εκπρόσωπων από το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου που θα προσφύγει κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για την δημιουργία, μέσω επίταξης δημοτικού χώρου,  κλειστής δομής στο 17  χλμ Χίου Βολισσσού.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».