Δημοτικό Συμβούλιο με Τσίπρα... Κλεισθένη και ολίγους... ναυαγοσώστες

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 10/05/2018 - 06:30
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στον απόηχο του 14ου αναπτυξιακού συνεδρίου στη Λέσβο, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη Βίτσα κινήθηκε, τουλάχιστον στην έναρξή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το απόγευμα της Πέμπτης 9/5/18.

Σε μία συνεδρίαση που είχε μια… προεκλογική ένταση, πλειάδα δημοτικών συμβούλων, κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης ζητούσαν από τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού, να «αποκρυπτογραφήσει» τα στοιχεία για το ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είχαμε στη Χίο, την ελλιπή αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού σε έργα στο νησί, καθώς και την ατζέντα που θα καθορίσει τη νέα επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τη Δευτέρα 14/5 στη Χίο.

Ο Μανώλης Βουρνούς κατέθεσε στο σώμα και τη δική του απορία σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τη Χίο να έχει ρεκόρ τουριστικών αφίξεων λέγοντας «και εγώ εξεπλάγην όταν τα άκουσα και μάλιστα ζήτησα από την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, να μου τα καταθέσει κι εμένα».

Αναφορικά με την επίσκεψη Βίτσα ο Δήμαρχος Χίου δήλωσε άγνοια, καθώς το πληροφορήθηκε από τον Τύπο, χωρίς ουδείς να έχει επικοινωνήσει  μαζί του.

Καμπούρης vs  Λαμπρινούδη

«Φωτιές» άναψε στην συνεδρίαση και η ερώτηση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που έθεσε ηθικό θέμα σχετικά με την παραμονή του Παντελή Καμπούρη στην προεδρία του Νομικού Προσώπου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, που ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλέστηκε, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου εμπλέκεται επιχειρηματικά σε εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων – μεταναστών στη Χίο.

«Πέρα από το ηθικό ζήτημα υπάρχει και ασυμβίβαστο, ακόμη και παράβαση καθήκοντος για τον κ. Παντελή Καμπούρη, που εσείς διορίσατε στη θέση του Προέδρου του Νομικού Προσώπου», τόνισε ο κ.Λαμπρινούδης, με τον Μανώλη Βουρνού να απαντά ότι θα περιμένει την απάντηση του κ. Καμπούρη στις κατηγορίες που του καταλογίστηκαν, ενώ διευκρίνισε ότι για τον ίδιο μέχρι να αποδεδειχθεί το ο,τιδήποτε δεν τίθεται κανένα θέμα.

Στη συνεδρίαση εμφανίστηκε μετά από ώρα και ο ίδιος ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, που αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης και θα αποτανθεί στη δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε άνανδρη τη συμπεριφορά Λαμπρινούδη καθώς, όπως ανέφερε, οι κατηγορίες για το πρόσωπό του διατυπώθηκαν ερήμην του.

Και κόντρα Λαμπρινούδη – Βεργίτση

Η έλλειψη δημοτικών χώρων στάθμευσης στο νότιο τμήμα του νησιού ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, «επανέφεραν» την πολιτική κόντρα Λαμπρινούδη – Βεργίτση, με αλληλοκατηγορίες για εργολάβους και στελέχωση ψηφοδελτίων, μια κόντρα που κατά καιρούς αναθερμαίνεται, ανάλογα με τα θέματα της συνεδρίασης.

Στο ουσιαστικό τμήμα της συζήτησης, ο Αντιδήμαρχος της νότιας Χίου ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, όχι όμως με ευθύνη της δημοτικής αρχής αλλά από απροθυμία των ιδιοκτητών των χώρων να  ενοικιάσουν στο Δήμο, καθώς η υπερφορολόγηση κάνει την ενοικίαση… ασύμφορη!

Ναυαγοσώστες

Ναυαγοσώστες θα προσλάβει άμεσα ο Δήμος Χίου, όπως άλλωστε υποχρεούται από τη νομοθεσία, για τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Το θέμα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με τους Συμβούλους να διατυπώνουν μεν αντιρρήσεις σχετικά με τον αριθμό των παραλιών που χρειάζονται ναυαγοσώστες, αλλά να συμφωνούν ότι η παρουσία τους είναι  χρήσιμη και πολύτιμη σε κάποιες  περιπτώσεις.

Η μεταρρύθμιση "Κλεισθένης"

Στα υπέρ και τα κατά της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, επονομαζόμενης «Κλεισθένης», που προωθεί η κυβέρνηση, κινήθηκε τέλος η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με τους συμβούλους να ξεδιπλώνουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα «τρωτά» σημεία μια μεταρρύθμισης που προτάσσει την απλή αναλογική, αλλά έχει αρκετές ασάφειες ως προς το σύνολο των αλλαγών.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις επικείμενες αλλαγές, με τον Μανώλη Βουρνού να προτείνει στο σώμα την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ για το ζήτημα, πρόταση με την οποία διαφώνησαν τόσο η Ερμιόνη Φρεζούλη, όσο και ο Μάρκος Σκούφαλος.

Η πρόταση του Δημάρχου, μετά από αρκετή συζήτηση, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με τους  Στρατή Γδύση, Ματθαίο Φαφαλιό και Ηλία Κλεισσά να ψηφίζουν λευκό.

Η θέση της "Χιακής Συμπολιτείας"

Όσον αφορά τη "Χιακή Συμπολιτεία", μας έστειλε επί του θέματος γραπτά τις εξής θέσεις της:

«Η Χιακή Συμπολιτεία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου, τόνισε:

Εμείς από θέση αρχής είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών. Δεν πιστεύουμε στις επίπλαστες φτιαχτές πλειοψηφίες και το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν η «ακυβερνησία», όπως προτάσσει η ΚΕΔΕ. Άλλωστε οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων κατά το 90% είναι ομόφωνες και σήμερα. Το αν θα υπάρχει δημοκρατικός διάλογος, διαμόρφωση συναινέσεων και συνθέσεων είναι στην πολιτική ευθύνη των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στα δημοτικά συμβούλια.

Ωστόσο στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις και αντιρρήσεις για μια σειρά από λόγους:

• Ενώ δίνει υποτίθεται νέο ρόλο στις τοπικές κοινότητες, δεν τους δίνει ούτε αρμοδιότητες (επαφίενται στη βούληση του δημάρχου), ούτε πόρους, οπότε ο «νέος ρόλος» θα μείνει στα χαρτιά.

• Επιφέρει νέα βάρη στο δημότη με τη μεταφορά των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Είτε οι υπηρεσίες αυτές θα υποβαθμιστούν έως τη συρρίκνωσή τους, αφού δεν θα υπάρχουν πόροι, είτε θα αυξηθούν υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη.

• Δημιουργεί μια ακόμα βαθμίδα ασφυκτικής εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ (καθ΄υπαγόρευση των μνημονιακών επιταγών φυσικά) με διορισμένους από τον υπουργό Εσωτερικών υπαλλήλους (Επόπτες Νομιμότητας). Ο στόχος είναι προφανής: ο διαρκής έλεγχος της συμμόρφωσης των ΟΤΑ με τις κυβερνητικές εντολές.

• Γενικότερα η καθήλωση και συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Στρατηγικά ο στόχος είναι μια σειρά από υπηρεσίες που σήμερα παρέχουν οι δήμοι να αποκτήσουν επιχειρηματικό-ανταποδοτικό χαρακτήρα και η συνταγματικά κατοχυρωμένη κρατική χρηματοδότηση να παραμείνει καθηλωμένη στα «απολύτως απαραίτητα».

• Προτάσσονται οι λειτουργίες της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. Όμως οι ΟΤΑ δεν είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι θεσμοί που πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σύμφωνα με τη λογική που διέπει το σχέδιο νόμου επιτυχημένος Δήμος θα είναι εκείνος που θα φορολογεί τους δημότες και θα «πουλάει» υπηρεσίες με σκοπό το κέρδος.

• Ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις με το πρόσχημα της ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των δήμων, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων ή με συνδιαχείριση με τον ιδιωτικό τομέα σε πεδία όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, η δημοτική περιουσία κ.ά. 

Όλες αυτές οι αλλαγές εισάγονται νομοθετικά χωρίς ένα γενικότερο σχέδιο-χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και κυρίως χωρίς ένα σχέδιο χρηματοδότησης των δήμων σε βάθος χρόνου.

Συνολικά το σχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ δεν αποτελεί προοδευτική μεταρρύθμιση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.  Δεν αντιμετωπίζει στην ουσία τις στρεβλώσεις του Καλλικράτη. Αποτελεί προσαρμογή στις μνημονιακές επιταγές, συρρικνώνει τους πόρους των ΟΤΑ, προωθεί το μοντέλο του Δήμου φοροεισπράκτορα και του Δήμου επιχείρηση.»

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σχετικά Άρθρα