Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Δριμύ «κατηγορώ» των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Χίου προς την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ
Δευ, 06/04/2020 - 07:43

Εμείς οι υγειονομικοί, οι «ήρωες» όπως μας αποκαλείτε, τις τελευταίες ημέρες  έχουμε χορτάσει από «όμορφα λόγια» και χειροκροτήματα για το έργο που επιτελούμε. Όμως, δεν μας ξεγελούν ούτε το χειροκρότημα ούτε τα επιδόματα ψίχουλα του υπουργείου υγείας.  

Γιατί είναι κοροϊδία το δώρο Πάσχα που έχετε εξαγγείλει, τη στιγμή που τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο  και οι προηγούμενες αρνηθήκατε την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, που κόψατε  το 2012.

 H ζωή όμως και η ασφάλεια των μαχόμενων υγειονομικών αξίζει πολλά περισσότερα από ένα έκτακτο «δώρο». Η αναγνώριση του έργου μας δεν συμβαδίζει με έκτακτες ενισχύσεις,  μπαλώματα και με ημίμετρα που λαμβάνετε.

Μόνο υποκριτικά μπορεί να είναι τα χειροκροτήματά σας όταν αρνείστε να μας εντάξετε στα ΒΑΕ και δεν αναγνωρίζετε ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όταν  μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων σε κάθε επιδημία είναι υγειονομικοί, λόγω της αυξημένης έκθεσης μας σε μικρόβια.

Υποκρισία είναι τα χειροκροτήματα, όταν μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Με ένα σύστημα Υγείας με ελλιπείς υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης   πολιτικής  της  υποχρηματοδότησης της υγείας.

Αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό όλα να παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη και να υποβαθμίζεται η σημασία της κρατικής.

Τονίζετε την  ανάγκη παραμονής κατ οίκον και την  επικοινωνία των ασθενών με ήπια συμπτώματα  με το γιατρό, τη στιγμή που δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί ούτε κατ οίκον νοσηλεία, ενώ  οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και πολλές από αυτές έχουν κλείσει .

Πρόκληση είναι και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου  καραντίνας για τους υγειονομικούς από τις 14  στις 7 μέρες «για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας».  Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι και η σύσταση του ΕΟΔΥ για παραμονή στην εργασία επαγγελματία υγείας που δεν είχε εφαρμόσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με ασθενή με COVID-19 που φορούσε μάσκα.

Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν παραδοχή των ελλείψεων σε προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας. Όταν  εδώ και χρόνια εργαζόμαστε στα όρια προσωπικού ασφαλείας, η απουσία έστω και ενός εργαζόμενου λόγω ασθένειας, καραντίνας, άδειας κλπ. απορρυθμίζει εντελώς τη λειτουργία ενός  τμήματος.

Οργή και αγανάκτηση μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχαριστώ» των κυβερνώντων, όταν τόσο  πριν από την επιδημία όσο και τώρα θεωρούνται  ανέφικτα τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Μεγάλο ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αφού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά), δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ  οι πολυδιαφημισμένες  «δωρεές», η παραλαβή των οποίων γίνεται μόνο τηλεοπτικά, είναι άγνωστο πότε και αν θα φτάσουν  σε εμάς.  Έτσι,  καταφεύγουμε ακόμα και σε αυτοσχέδιες λύσεις αμφιβόλου ασφάλειας, όπως η χρήση υφασμάτινης  μάσκας.

Είναι κοροϊδία να μας μιλάτε  για ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων δεν επαρκεί.  Στο νοσοκομείο μας σήμερα λειτουργούν 3 από τα 7 διαθέσιμα κρεβάτια της ΜΕΘ.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  έχουν να πραγματοποιηθούν από 2018 και τα 11 άτομα νοσηλευτικού και παραϊατρικού επικουρικού προσωπικού που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Νοσοκομείο της Χίου είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστούμε τις τεράστιες ελλείψεις.  Οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που προσθέτονται καθημερινά είναι ιδιωτικές  και θα τις πληρώσουμε όλοι μέσω του ΕΟΠΥΥ , σε υπερδιπλάσιο καθημερινό κόστος.  Παράλληλα, δίνονται 11 εκ ευρώ στους καναλάρχες  για την διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», που θα μπορούσε να γίνει δωρεάν και 30 εκατ. σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα  μέσω του ΕΟΠΥΥ  για διαγνωστικά τεστ.

Επειδή όμως και η υποκρισία έχει τα όριά της και επειδή πολλή «ευεργεσία» και «δωρεά» έχει πέσει αυτές τις μέρες, σας θυμίζουμε ότι μόνο η απαλλαγή του ΦΠΑ που έχουν οι εφοπλιστές για την τροφοδοσία των πλοίων τους, επιφέρει ετησίως απώλειες  στα έσοδα του Δημοσίου της τάξεως  των  5 δις. ευρώ.  Το ποσό αυτό που δεν καταβάλουν οι φίλοι σας «ευεργέτες»,  αντιστοιχεί σε 33.333 ΜΕΘ,  που θα μπορούσε να διαθέτει το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Χίου μπορεί να είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν είμαστε όμως αναλώσιμοι, θέλουμε να υπηρετήσουμε και αύριο τις ανάγκες του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ήρωες με την δουλειά μας, θέλουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει σιωπή γύρω από τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρόκειται να περάσει. Έχουμε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς και θα αναμετρηθούμε ξανά μετά τη μάχη έχοντας δίπλα μας τους εργαζόμενους και τον λαό της Χίου.

                                                                                                                                           

  • Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)
  • Άμεση προμήθεια ΜΑΠ – Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.
  • Πλήρης επίταξη κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ, όπου υπάρχουν, εξοπλισμού εργαστηρίων και  προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας!!!

Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                          Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                                                  Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».