Χίος, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του 2019

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ "ΖΟΡΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 28/12/2018 - 17:25

 

Σε… γνώριμα μονοπάτια κινήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2019, τον τελευταίο για την παρούσα δημοτική αρχή, με τις αντιπολιτεύσεις να τον καταψηφίζουν.

Μοναδική εξαίρεση η «παραίτηση» του  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πολυδώρου Λαμπρινούδη από το δικαίωμα της τοποθέτησης του καθώς εκνευρίστηκε από τις συνεχείς αντεγκλήσεις του με δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης.

Την ουσία αλλά και το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού για το 2019 έδωσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς που τόνισε ότι  οι πόροι είναι δραματικά μειωμένοι και το άθροισμα όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης δεν φτάνει την ΣΑΤΑ των παλιών δήμων.

Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τις αντιπολιτεύσεις ανέφερε ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όπως λέτε με τους χαμηλούς πόρους και διεκδικούμε συνεχώς. Όμως  οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να πορευτούμε με την πραγματικότητα».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος, ανέφερε ότι «κάθε χρόνο η κατάρτιση του προϋπολογισμού γίνεται και πιο δύσκολη καθώς αυξαίνονται οι ανάγκες και μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις», τονίζοντας ωστόσο ότι η Δημοτική Αρχή Βουρνού κατάφερε με σωστή διαχείριση να εξασφαλίσει μια καλή οικονομική κατάσταση στο ταμείο του δήμου.

«Δεν σας κρύβω ότι  το 2015 το ταμείο είχε ξεμείνει», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

«Ο προϋπολογισμός που καταθέτεται δεν βοηθά το νησί να ξεπεράσει τα προβλήματα του», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει εγκατάλειψη της υπαίθρου και των χωριών.

Κατά την ομιλία του είχαμε αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα, όπως αναφέραμε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να παραιτηθεί από την τοποθέτηση του.

Για πρώτη φορά η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας καταψήφισε τον προϋπολογισμό, μια και τα προηγούμενα χρόνια έδινε λευκή ψήφο, με την Δέσποινα Τσαρδάκα να αναφέρει ότι «δεν μας βρίσκει σύμφωνους ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας χωρίς διεκδίκηση».

Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο, κινήθηκε και ο Μάρκος Σκούφαλος λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των κυβερνητικών απαιτήσεων.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό καθώς πιστεύουμε ότι δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», τόνισε ο Μάρκος Σκούφαλος.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η προτελευταία για το 2018 καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος  Γιάννη Γεωργιάδη θα υπάρχει μια ακόμη συνεδρίαση στις 31 του μήνα με διαδικαστικά θέματα, ενώ η πρωτοχρονιάτικη πίττα του Δήμου Χίου θα κοπεί το απόγευμα της Τέταρτης 2 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 22/02/2020 - 07:37

Ένα ολιγόλεπτο διάλογο, που όμως λέει πολλά, είχα με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, στο τέλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ στην αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέμα : «Ασφάλεια και Ενεργειακοί Δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο», με παράλληλο ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια , παρόντος και του αμερικανού πρέσβη Πάϊατ, την Πέμπτη το πρωί.
Την παραθέτω αυτούσια, για τους αναγνώστες του Militaire.

ΜΑΡΔΑΣ : Κύριε υπουργέ… Επειδή δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να σας υποβάλλω ερώτημα , σας το θέτω τώρα, στο διάδρομο… Αν και θα σας… στεναχωρήσω…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Ευγενέστατος ) : Σας ακούω…

Είπατε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι τώρα, έκανε επτά γεωτρήσεις… Εκ των οποίων, οι τρεις επιτυχημένες… Ναι, αλλά, μέχρι τώρα , η Τουρκία έκανε πέντε παράνομες γεωτρήσεις… Ανενόχλητη από Αμερικάνους , Ευρωπαίους, Ισραηλινούς, Αιγύπτιους … Και το ερώτημά μου είναι: Γιατί δεν εξασφαλίσατε πρώτα την αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ και μετά τα ξεκινήσετε τις γεωτρήσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Μα, η κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πολεμικό ναυτικό , ούτε αεροπορία… Τα όπλα μας είναι διπλωματικά, νομικά και η ταύτιση συμφερόντων με τους ενεργειακούς κολοσσούς..

Όμως, η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα… Και μας κύκλωσε από το νότο με το τουρκο – λιβυκό σύμφωνο …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξετε… Εγώ δεν είμαι υπέρ της πολιτικής εξευμενισμού του… θηρίου…

Όμως, το… θηρίο , με την πολιτική των γεωτρήσεων και τον αγωγό East Med, θα εμφανισθεί έξω από την Ιεράπετρα…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, με στεναχωρεί αυτό το οποίον λέτε… Δηλαδή, να παγώσουμε το πρόγραμμα; Αυτόν είναι που θέλει η Τουρκία…
Τότε, αν συνεχίσετε το πρόγραμμα , πρέπει να ξέρετε ότι οδηγούμεθα σε επεισόδιο με την Τουρκία… Και μάλιστα, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και εύκολη για τον Ερντογάν…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν είμαι υπέρ της απραξίας…

Μπορεί να μην είσθε ,αλλά εμείς… ξαφνικά, καλούμεθα να περιμένουνε το Ορούτς Ρείς στο οικόπεδο 15…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιο είναι αυτό;

Το οριοθετημένο , αλλά μη αδειοδοτημένο, νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με χάρτη που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προαναγγέλλοντας το σημείο όπου θα πάει το τουρκικό ερευνητικό… Τελικά, μήπως κλιμακώσαμε ως ελληνισμός την κρίση και τώρα φθάσαμε στο πρόθυρα ενός…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα , έτσι και αλλιώς, δεν θα τα έκανε όλα αυτά που κάνει τώρα η Τουρκία; Πιστεύετε ότι δεν θα προχωρούσε ;

Γιατί δεν τα έκανε το 2000 , που δεν είχατε αρχίσει ; Πιθανότατα θα τα έκανε μετά από πέντε – δέκα χρόνια… Αλλά τότε η Ελλάδα θα δυνάμωνε (οικονομικά και στρατιωτικά… ) Ενώ τώρα , δεν μπορούμε να σας υποστηρίξουμε…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς δεν ζητήσαμε βοήθεια…

Τότε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Δείχνοντάς μου στο κινητό του ) : Βλέπετε εδώ, τα πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ μας;

Τα βλέπω… Αλλά, γιατί δεν παρεμπόδισε το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντεγκώλ το τουρκικό γεωτρύπανο στο οικόπεδο 8 της Γαλλίας, μόνο… έκοβε βόλτες ; Τον χάρτη, το ξέρω, γιατί τον κατέγραψα ήδη χθες από την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», διότι ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο για τις γεωτρήσεις , συνέχεια αυτού που κυκλοφόρησα με τίτλο «Προ- Ίμια Πολέμου», όπου εξιστορώ τις γεωτρήσεις σας από το 2016 και …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στείλτε μου το στην Κύπρο… Να σας δώσω και την κάρτα μου..
Ευχαρίστως… Πάρτε και την δική μου…

( Αφού βγάλαμε μια …κουνημένη σέλφι, (…συμβολικό άραγε; ) ο ευγενέστατος – μέχρι τέλους – υπουργός, αποχώρησε γρήγορα γιατί είχε προγραμματισμένο ραντεβού…).

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Από την σύντομη, αλλά πολύ ουσιαστική – πιστεύω – συζήτηση με τον υπουργό της αδελφής μας Κύπρου, συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, πόσο καπάτσοι είναι οι Κύπριοι αξιωματούχοι ! Αλλά και πόσο έχουν αυταπάτες, θεωρώντας ότι ο αδίστακτος Ερντογάν θα τους αφήσει να αντλήσουν αέριο…
Εκτός και αν ο στόχος είναι άλλος…

Πηγή: www.militaire.gr