Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του 2019

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ "ΖΟΡΙΖΟΥΝ" ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 28/12/2018 - 17:25

 

Σε… γνώριμα μονοπάτια κινήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2019, τον τελευταίο για την παρούσα δημοτική αρχή, με τις αντιπολιτεύσεις να τον καταψηφίζουν.

Μοναδική εξαίρεση η «παραίτηση» του  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πολυδώρου Λαμπρινούδη από το δικαίωμα της τοποθέτησης του καθώς εκνευρίστηκε από τις συνεχείς αντεγκλήσεις του με δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης.

Την ουσία αλλά και το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού για το 2019 έδωσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς που τόνισε ότι  οι πόροι είναι δραματικά μειωμένοι και το άθροισμα όλων των προγραμμάτων χρηματοδότησης δεν φτάνει την ΣΑΤΑ των παλιών δήμων.

Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου, απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τις αντιπολιτεύσεις ανέφερε ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όπως λέτε με τους χαμηλούς πόρους και διεκδικούμε συνεχώς. Όμως  οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να πορευτούμε με την πραγματικότητα».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρατής Γδύσης, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος, ανέφερε ότι «κάθε χρόνο η κατάρτιση του προϋπολογισμού γίνεται και πιο δύσκολη καθώς αυξαίνονται οι ανάγκες και μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις», τονίζοντας ωστόσο ότι η Δημοτική Αρχή Βουρνού κατάφερε με σωστή διαχείριση να εξασφαλίσει μια καλή οικονομική κατάσταση στο ταμείο του δήμου.

«Δεν σας κρύβω ότι  το 2015 το ταμείο είχε ξεμείνει», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

«Ο προϋπολογισμός που καταθέτεται δεν βοηθά το νησί να ξεπεράσει τα προβλήματα του», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει εγκατάλειψη της υπαίθρου και των χωριών.

Κατά την ομιλία του είχαμε αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα, όπως αναφέραμε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να παραιτηθεί από την τοποθέτηση του.

Για πρώτη φορά η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας καταψήφισε τον προϋπολογισμό, μια και τα προηγούμενα χρόνια έδινε λευκή ψήφο, με την Δέσποινα Τσαρδάκα να αναφέρει ότι «δεν μας βρίσκει σύμφωνους ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας χωρίς διεκδίκηση».

Στο ίδιο κριτικό πλαίσιο, κινήθηκε και ο Μάρκος Σκούφαλος λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των κυβερνητικών απαιτήσεων.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό καθώς πιστεύουμε ότι δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», τόνισε ο Μάρκος Σκούφαλος.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η προτελευταία για το 2018 καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος  Γιάννη Γεωργιάδη θα υπάρχει μια ακόμη συνεδρίαση στις 31 του μήνα με διαδικαστικά θέματα, ενώ η πρωτοχρονιάτικη πίττα του Δήμου Χίου θα κοπεί το απόγευμα της Τέταρτης 2 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα

Το γκριζάρισμα  Αιγαίου από Καραμανλή – Ανδρέα και ο Κυριάκος …
Παρ, 05/06/2020 - 18:14

«Τα βίντεο του ελληνικού λιμενικού, που δείχνουν τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με βομβαρδισμένους πρόσφυγες ( βομβαρδισμένους από τη ...χριστιανική Δύση  )  συνοδεύοντάς τις μέχρι το ελληνοτουρκικό σύνορο, αποδεικνύει οτι ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέα επίθεση στο μέτωπο Έβρος- Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειος . Και η απάντηση είναι : «Κάντο, όπως ο Μητσοτάκης !» .Ο οποίος, απρόσμενα , αντέταξε άμυνα , δείχνοντας οτι τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν ! Ο Πρωθυπουργός επέδειξε ηγετική αποφασιστικότητα, έχοντας και τη στήριξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος έδειξε ηγετικότητα , με δεδομένη την ύπαρξη μιας υπερ- διεθνιστικής τάσης στο κόμμα του».

Αυτά ανέφερε , καλεσμένος των  Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην  εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ, Παρασκευή πρωί,  στον ΣΚΑΊ, ο Κώστας Μαρδάς.

Τα κύρια σημεία της ανάλυσής του Χιώτη δημοσιογράφου, σύμφωνα με ανάρτησή στο facebook  :

«Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης, έχοντας μελετήσει  τη διαχείριση των κρίσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί , από το 1955 , ας ξέρουν οι Έλληνες οτι υπάρχουν ...δυόμιση δρόμοι:

« Ο ένας δρόμος είναι ο συμβιβασμός… Είτε μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , που σημαίνει μείωση κυριαρχίας μας και δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο ή απώλεια εν δυνάμει δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ...Είτε συμβιβασμός  μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων,  που σημαίνει παζάρι...

« Ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη άρνηση συμβιβασμού , που σημαίνει οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξαναπάμε στρατιώτες...

« Και ο μισός δρόμος - μισός γιατί όπου νάναι ..τελειώνει λόγω Ερντογάν - που σημαίνει μια ειρήνη, αλλά με πάγωμα δικαιωμάτων μας. Όπως συνέβη επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στην κρίση του Χόρα τον Αύγουστο του 1976... Που, ναι μεν έκανε παρενόχληση στο ερευνητικό της Τουρκίας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μας, αλλά στο τέλος, για να αποφύγει τον πόλεμο, αναγκάστηκε με το Πρωτόκολλο της Βέρνης να αποδεχθεί το γκριζάρισμα - πάγωμα ερευνών και γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Και αναγκάστηκε να το κάνει, γιατί οι ΗΠΑ δεν μας στήριξαν και γιατί η ΕΟΚ κράτησε ουδέτερη στάση...

«Το ίδιο έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτη του 1987. Που, ενώ είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία του Καραμανλή ως ... παράδοση εθνικής κυριαρχίας, λέγοντας οτι δεν τον δέσμευε , όταν η Τουρκία έβγαλε το "Πίρι Ρέις" σε απάντηση της γεώτρησης που ανακοίνωσε η Καναδική εταιρεία Ντένισον στο Βόρειο Αιγαίο, ναι μεν κινητοποίησε με ενθουσιασμό Στρατό και Λαό, αλλά :  Διαπιστώνοντας  ότι έμεινε μόνος, αφού δεν έκλεισε η αμερικανική Βάση της Νέας Μάκρης, αφού η Βουλγαρία όπου έστειλε τον Παπούλια έκανε μια αόριστη δήλωση υπέρ της ειρήνης και αφού η Σοβιετική Ένωση τήρησε πονηρή ουδετερότητα υπέρ της Τουρκίας, έκανε και αυτός πίσω. Και ακύρωσε τη γεώτρηση έξω από τη Θάσο, όπως είχε απαιτήσει ο Οζάλ. Αλλιώς, η Τουρκία θα έκανε και εκείνη γεώτρηση...».

 

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε την ουσιαστική ταύτιση πολιτικών όσον αφορά την κατάληξη των δύο μεγάλων κρίσεων,  που μοιάζουν πολύ με την εν εξελίξει κρίση  :

« Και οι δύο λοιπόν ηγέτες πάγωσαν τις έρευνες - γεωτρήσεις… Να γιατί δεν έχουμε πρόβλημα τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο... Διότι η Τουρκία θέτει το δίλημμα: Ή σταματάτε τις γεωτρήσεις, ή θα κάνουμε και εμείς ... Και πάμε σε πόλεμο!».

 

Ο Χιώτης δημοσιογράφος επέμενε στην πολιτική αποφυγής  τακτικών πρωτοβουλιών  χωρίς αμυντική θωράκιση  που , όπως έχει γράψει στο βιβλίο του ΠΡΟ- ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ  σε άρθρα του και έχει προβλέψει σε συνεντεύξεις του ,  προκαλούν  το θηρίο Ερντογάν την ώρα που όλοι το χαϊδεύουν:

«Το θέμα είναι να μη κάνουμε παρορμητικές κινήσεις - όπως έκαναν οι αδελφοί μας Κύπριοι - που πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, εξωθώντας όμως τον Ερντογάν να κάνει επτά άγονες μεν, αλλά επτά γεωτρήσεις διχοτόμησης της ΑΟΖ , υπό την ανοχή ΗΠΑ, Ευρωπαίων, Ισραηλινών ,Αιγυπτίων και Ρώσων . Δίνοντάς του το πάτημα να μας κυκλώσει από το νότο με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και φέρνοντας το πυρηνικό Πακιστάν στο Αιγαίο!».

Και προειδοποίησε με νόημα:

« Ας έχουμε υπόψη μας,  οτι ,όσο προχωρούμε τον αγωγό East Med , τόσο , φέρνουμε ένα θερμό επεισόδιο πιο κοντά...».

Σημειωτέον ότι στο τέλος της ανάρτησής του , συμπλήρωσε:

 

«...Και,  επειδή σε μια πρωινή εκπομπή, ο χρόνος είναι περιορισμένος, να προσθέσω στην παραπάνω ανάλυσή μου, οτι στη σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, να μην ξεχνάμε πως  οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ως κηδεμόνες της περιοχής... Κηδεμόνες που εμείς ζητήσαμε...».