Είναι βαρύ το όνομα του Κανάρη

Δευ, 06/06/2022 - 07:08

"Είναι βαρύ το όνομα του Κανάρη, είναι πολύ βαρύ και φοβούμαι μη υπό τον πελώριον όγκον κύψει τον αυχένα η ποίησίς μου". Την αγωνία αυτή εξέφρασε, όταν συνέθετε τον παιάνα του ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Τα λόγια αυτά έφερνα στη σκέψη μου το σημερινό πρωϊνό, όταν προσκυνητής στο ναό των Αγ. Αποστόλων Κυψέλης, κτιτορικό του Πυρπολητή συμμετείχα στην επιμνημόσυνη τελετή, που οργάνωσε η Αδελφότητα Ψαριανών.

Ακριβώς δύο αιώνες θα γιορτάσουμε αύριο από την νύχτα, που ο δαυλός του Ψαριανού Μπουρλοτιέρη ανέβασε την μαρτυρική Πατρίδα μας στα ουράνια. Διακόσια χρόνια κι ο φλεγόμενος δαυλός σφιχτά κρατιέται στο χέρι του Κανάρη για να γίνει και σήμερα για μας η εθνική μας σκυτάλη.

Είναι εδώ ο Κανάρης να φωτίζει τη πατριωτική μας τόλμη, την αμετακίνητη πίστη στο Θεό και την αποφασιστικότητα για την ελευθερία και την προκοπή της Πατρίδας. Νιώσαμε την μορφή του και την άφθαρτη παρουσία του στο σημερινό προσκύνημα μαζί με τους συνενορίτες του, τους περιοίκους της Κυψέλης, που σε κάθε λειτουργία τον θυμούνται και τον μνημονεύουν. Παρόντες μαζί τους ήμασταν λιγοστοί, που θυμηθήκαμε σήμερα τον Κωνσταντή και τη Δέσποινα Κανάρη: Εκ μέρους της Ι. Μ. Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μουσσάς, ο Δήμαρχος των Ηρωϊκών Ψαρών κ. Κώστας Βρατσάνος, η Πρόεδρος της Αδελφότητος Ψαριανών κ. Ελίνα Κωνσταντάρα, ο εξαίρετος ομιλητής εκ μέρους της Δ/νσης Ναυτικής Ιστορίας του ΠΝ κ. Μ. Κατσικαρέλης, ο κ. Κυριάκος Τσιπούρας από την Αδελφότητα "Κοραής".

Όπως είχε γράψει ο Βαλαωρίτης:

"Κατάρ’ ακατανόητη, άσπλαχνη, μαύρη μοίρα να ’ν’ οι νεκροί μας άφθαρτοι, να ’ν’ η ζωή μας στείρα".

Γ. Δανιήλ - Δήμαρχος Οινουσσών

Σχετικά Άρθρα