Χίος, Τρίτη 11 Αυγούστου

Εκτακτη συνέλευση κυνηγών για το κυνήγι της πέρδικας

Πέμ, 05/10/2017 - 13:26
Θέση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στα τουρκικά σκάφη που εκτελούσαν δρομολόγια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πήρε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών. Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, εξέφρασε την ελπίδα του για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο Τούρκος υπουργός στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Στο ενημερωτικό του σημείωμά το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών εξηγεί και την απόφαση διακοπής των δρομολογίων των ξύλινων εμπορικών πλοίων με τουρκική σημαία προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως έφτασε σε αυτήν προκειμένου να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στην τουρκική ναυτιλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

«Ως αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων Ελέγχου Κράτους Λιμένα (Port State Control) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, επιβλήθηκαν ποινικές κυρώσεις στα σκάφη μας τύπου γολέτας που εκτελούν τουριστικά δρομολόγια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι ξύλινες γολέτες πρέπει να εξαιρούνται από τέτοιου είδους επιθεωρήσεις. Η πραγματοποίηση επιθεωρήσεων εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών στα ξύλινα σκάφη μας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης του Παρισίου (ΜοU) το οποίο έχει διαμορφωθεί επί της ουσίας για τον εμπορικό στόλο και η καταχώρηση των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα του εν λόγω Μνημονίου, δύναται να δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρκικό εμπορικό στόλο στο σύνολό του.

Κατ’ ουσία, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος το οποίο συνεχιζόταν από καιρό, στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 μία αντιπροσωπεία από το υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντήθηκε με τους Έλληνες συνομιλητές της και διαβίβασε τις προτάσεις μας για λύση. Όμως, διαπιστώθηκε ότι, ενώ δεν έπρεπε να υφίστανται έλεγχο οι γολέτες μας, οι επιθεωρήσεις εξακολούθησαν να εφαρμόζονται και μετά την επίσκεψη. Κατόπιν αυτού το υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών για να αποφύγει την πρόκληση ζημίας στον τομέα της Τουρκικής ναυτιλίας συνολικά, αποφάσισε να διακόψει τα δρομολόγια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία επιθυμεί με κάθε ειλικρίνεια την επίλυση του προβλήματος αυτού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το εν λόγω θέμα μπορεί να επιλυθεί κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας στην Ελλάδα εντός του μήνα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 10/08/2020 - 20:45

Το σύνολο σχεδόν του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Αρκετές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το σκάφος δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη διάταξη, και σε καίριες θέσεις, με τις μονάδες που παρακολουθούν το Ορούτς Ρέις να εκπέμπουν τα μηνύματα για αποχώρηση. 

Ο χάρτης δίνει μια ενδεικτική εικόνα της συγκέντρωσης σκαφών

Πολύ κοντά στο Ορούτς Ρέις βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες και άλλα σκάφη σε διάταξη νοτίως της Ρόδου μέχρι και νοτίως της Κρήτης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα 10 Αυγούστου  ένας σχηματισμός από 2 F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (3 CN-235 και 8 ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.

Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
 

Πηγή: skai.gr