Ελληνοτουρκικά 2021: Έτοιμοι για σκληρό διάλογο, αλλά και σκληρή άμυνα!

Γράφει ο Κώστας Μαρδάς
Δευ, 04/01/2021 - 09:05

Επιτρέψτε μου αγαπητοί αναγνώστες του ΜΙΛΙΤΕΡ, να καταγράψω δέκα συν ένα συμπεράσματα (προσοχή: οδυνηρά τα περισσότερα…) της κρίσης του Ορούτς Ρέις:

1. Η ελληνική αποτροπή- παρά την αστραπιαία κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, αφού η Τουρκία πραγματοποίησε ανεμπόδιστη 82 ημέρες ερευνών σε θαλάσσια έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, επιβάλλοντας έναν είδος ναυτικού αποκλεισμού μέσω αυθαίρετων NAVTEX, υπό την κάλυψη πολεμικών αεροσκαφών της με συνολικά 770 ώρες πτήσεων και 130 εξορμήσεις.

2. Η εξασθένιση της στρατιωτικής αποτροπής δεν οφείλεται στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων που, ατιμωρητί, χρεοκόπησαν τη χώρα, αποδεχόμενες μια υπερδεκαετή παύση αμυντικών εξοπλισμών. Παύση που αναγκαστικά αποδέχθηκαν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, μη τολμώντας να οργανώσουν συστήματα αντίστασης απέναντι στους εκβιαστές - δανειστές.

3. Η δυναμική παρεμπόδιση του τουρκικού στόλου στα 12 ναυτικά μίλια θα είχε νομικά προβλήματα  και θα έβρισκε την Ελλάδα απολογούμενη στον ΟΗΕ και στην Ευρώπη, καθώς η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί. Η ελληνική πολιτική τάξη, εξομοίωσε τις έρευνες με οιονεί casus belli, μη μπορώντας να τηρήσει τις επανειλημμένες διακηρύξεις της:  Ότι θα αντισταθεί σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δικαιωμάτων που όμως δεν έχει ορίσει, δεν έχει ανακηρύξει και δεν έχει εξασφαλίσει από Διεθνές Δικαστήριο ή, έστω, δεν έχει προσδιορίσει με εθνική κόκκινη γραμμή, καλώντας το λαό να ξέρει τις θυσίες που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή.    

4. Η μη οριοθέτηση  και η μη επέκταση των 12 μιλίων υπήρξε διαχρονική διακομματική αναγκαστική επιλογή, με δεδομένη την απειλή της Άγκυρας, ότι αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει αιτία  εξαπόλυσης πολέμου κατά της Ελλάδας. Ουδείς Πρωθυπουργός- από την κρίση του 1955 έως σήμερα,  στάθηκε ως …σούπερμαν απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο. Αντιθέτως, όλοι τους, παρά τις μεγαλοστομίες , κατέφυγαν σε οπισθοχωρήσεις, εν ονόματι της ειρήνης, ζητώντας προστασία από Αμερικανούς και Γερμανούς… Από τους οποίους είμαστε εξαρτημένοι μέσω ανταλλακτικών, που θα μας τα κόψουν, μόλις ξεσπάσει μια ελληνο-τουρκική αναμέτρηση στο ΝΑΤΟϊκό Αιγαίο.

5. Μια επέκταση των 12 μιλίων με παράλληλη ανακήρυξη ΑΟΖ , θα ήταν εφικτή μόνον αν είχαμε… εξτρά 12 φρεγάτες , συν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας. Αυτά… ούτε στο όνειρό μας! Στο θέμα των 12 μιλίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε μόνοι μας. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον…

6. Η Ελλάδα, καθ΄όλη τη διάρκεια των παράνομων ερευνών οικειοποίησης της βασίμως εικαζόμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας , είχε την πολιτική- διπλωματική- ηθική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, την ευμενή ουδετερότητα των ΗΠΑ, την αποστασιοποίηση της Ρωσίας, αλλά δεν είχε καμία διαβεβαίωση στρατιωτικής συνδρομής επί του πεδίου. Ακόμη και η «αντιτουρκική» Γαλλία του Μακρόν… λησμόνησε να στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο  για αποτροπή το αεροπλανοφόρο ΝτεΓκώλ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στις 30 Αυγούστου 2020. Ίσως γιατί δεν πήρε το… παραδάκι των 2- 3 δις για τις πολυδιαφημισμένες γαλλικές φρεγάτες…

7. Ας πάψουμε κάποτε να αναθέτουμε στους ξένους φίλους, εταίρους και προστάτες την άμυνα της χώρας. Ναι στις συμμαχίες, ναι στις συνασκήσεις, ναι στα μέτωπα,  αλλά μην περιμένουμε να κηρύξουν οι Ευρωπαίοι, οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και εμείς να χειροκροτούμε από τον καναπέ μας. Η άμυνα των συνόρων πρέπει να θεωρείται αξία και να συνιστά αρμοδιότητα όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Ενόπλων Πολιτών, μέσω της Παλλαϊκής Άμυνας , την οποία προβλέπει νόμος του 1998 , που παραμένει ανεφάρμοστος .

8. Η… Μεγάλη Ιδέα της ΑΟΖ απαιτεί όχι μόνο μεγάλες φρεγάτες, αλλά και… μεγάλη διάθεση από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να αποδώσουν στην Ελλάδα πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα Καστελορίζου και μάλιστα από την ανατολικότερη νησίδα Στρογγύλη . Γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από  αποφάσεις παρόμοιων υποθέσεων, μιας και καταλήγουν, συνήθως, σε μια λογική ευθυδικίας. Φυσικά, για την πατρίδα, πρέπει να διεκδικούμε το μάξιμουμ που δικαιούμαστε από το Διεθνές Δίκαιο.

Οφείλουμε, όμως, να είμαστε και ρεαλιστές , μη έχοντας αυταπάτες για ένα ημιπολιτικό δικαστήριο, του οποίου οι δικαστές εκλέγονται με… ψηφοθηρία από τα μέλη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον παρασκηνιακό ρόλο της Ουάσινγκτον,  που χρηματοδοτεί πλειοψηφικά τον οργανισμό και θέλει να ελέγχει τις στρατηγικές ισορροπίες των δικαστικών αποφάσεων  όπου έχει στρατιωτική παρουσία στα σημεία ανάφλεξης, όπως είναι το Αιγαίο.

Η Εθνική… λιτανεία που διεξάγουμε όλοι υπέρ της Χάγης έχει φθάσει πια στο όριό της, ενώ γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι αποδέχονται την παραπομπή, αλλά αφού προηγηθεί πολιτική διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης των διεκδικήσεων του Αττίλα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο - Καστελόριζο.

9. Οι δίκαιες, αλλά σε λάθος χρόνο, δίχως συμμάχους  και χωρίς αμυντική θωράκιση επιλογές της κυπριακής ηγεσίας, όπως συνέβη με τις κρίσεις 1963- 64, 1967, 1974 , έτσι και σήμερα, δίνουν πάτημα στην εκάστοτε τουρκική ηγεσία να μεταφέρει την κρίση από τη Λευκωσία  στην Αθήνα. Από την θάλασσα της Πάφου στην θάλασσα του Καστελόριζου. Σε χρόνο που δεν προσδιορίζει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά η αυταπατώμενη -πολλές φορές- κυβέρνηση των αδελφών μας Κυπρίων.  

10. Η κρίση ανέδειξε και φωτεινά σημεία της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όπως είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής τρομοκρατίας του Ερντογάν στον Έβρο και στο Αιγαίο, οι συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο (με μείον την μη οριοθέτηση του Καστελόριζου ),η ταχεία προώθηση των Ραφάλ και το επίτευγμα της αμυντικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προβλέπει αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή!

11. Τελικά, για την προοπτική του 2021, οπότε θα υποστούμε πιεστικές προτροπές από εταίρους και συμμάχους για διευθέτηση των διαφορών μας με την Τουρκία και συνεχείς εκβιαστικές επιθέσεις… διαλόγου ή επεισοδίου από τον Ερντογάν, το συμπέρασμα είναι:  Ναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά χωρίς αυταπάτες.

Άρα, στο νέο έτος, ας ετοιμαζόμαστε για σκληρό διάλογο, αλλά και για σκληρή άμυνα!

Εκτός και αν επαληθευθεί το σλόγκαν μου, των εννέα μόλις λέξεων: Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο, αν γίνει θερμή υποχώρηση…     

 

Πηγή: militaire.gr

Σχετικά Άρθρα