Χίος, Πέμπτη 21 Μαρτίου

Έργα 35 εκ ευρώ από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την Χίο.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΠΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 15/02/2018 - 14:37

Το σχεδιασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ,αναφορικά με τα έργα που θα πραγματοποιηθούν ανά νησί, παρουσίασε η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλόγηρου που βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στη Χίο.

Η κ. Καλογήρου, πλαισιωμένη από τους δυο αντιπεριφερειάρχες Σταμάτη Κάρμαντζη και Γιάννη Ξενάκη, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και περιφερειακούς συμβούλους, παρουσίασε τα έργα, ύψους 35 εκ ευρώ για την ΠΕ Χίου.

«Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή διαθέσιμων πόρων και η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας " τόνισε η κ. Καλογήρου λέγοντας ότι η Χίος το 2014 πήρε το 15% της χρηματοδότησης ενώ το 2018, με μειωμένους διαθεσίμους πόρους, παίρνει το 22%.

Από τα έργα που παρουσιάστηκαν, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά υποδομές, βελτιώσεις οδικού δικτύου και καθορισμούς  χειμάρρων,η κ. Καλογήρου εστιάστηκε στην ένταξη στο ΠΕΠ του έργου για  την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση καθώς  και τον εξοπλισμό της Παθολογικής και Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, αλλά και την πρόταση χρηματοδότης που διεκδικεί η Χίος από το ειδικό αναπτυξιακό για την βελτίωση του δρόμου Χίου-Καρφά, μέσα στο οποίο είναι η μετατόπιση του παραλιακού του Αεροδρόμιου.

Στην παρουσίαση  των έργων ο Γιώργος Πλακωτάρης από την διαχειριστική αρχή στήριξε τις πολιτικές επιλογές της περιφερειάρχη αναφορικά με τα έργα στην Χίο ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κέντρο έρευνας για την μαστίχα που θα γίνει  στην Χίο τονίζοντας ότι πρόκειται για το μοναδικό πανελλαδικά έργο που έχει παράλληλα και συμμετοχή ιδιωτικού φορέα , στην συγκεκριμένη περίπτωση της ΕΜΧ.

Παράλληλα ο κ Πλακωτάρης  ζήτησε  περισσότερη δουλειά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς όπως είπε, θα βγουν προκηρύξεις  έργων πάνω από 100 εκ ευρώ και η Χίος πρέπει να είναι έτοιμη να υποβάλει προτάσεις .

Να σημειώσομε  πάντως   ότι και η Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες από την Χίο που θα έδιναν στο νησί την δυνατότητα διεκδίκησης και άλλων χρηματοδοτήσεων .

Τέλος στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κυρίως λόγο του οικονομικού μαζέματος, αναφέρθηκε ο Σταμάτης Κάρμαντζης, συμπληρώνοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμη δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο της παρούσας περιφερειακής αρχής.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 20/03/2019 - 18:41
Α. Μιχαηλίδης

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση σχετικά με την αδειοδότηση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων κοντά στη Λαγκάδα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι παρά την αρνητική γνωμοδότηση των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για λόγους τόσο αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της περιοχής όσο και μικρής απόστασης της μονάδας από τον οικισμό της Λαγκάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έστειλε, όπως έχει τη δυνατότητα από το νόμο, το φάκελο της αδειοδότησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ).

Επιπλέον, τίθεται το ζήτημα του αν ακολουθήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωσης του κοινού.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ρωτάει τον κ. Υπουργό αν προτίθεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να επανεξετάσει την αδειοδότηση του έργου, προκειμένου αφενός να διερευνηθεί η πληρότητα του φακέλου και η καταλληλότητα της χωροθέτησης της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή και αφετέρου να διασφαλιστεί η ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.