Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για... σκιές στην διαχείριση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ

Δείτε το Βίντεο
Τρί, 08/02/2022 - 14:09

Ερώτηση προς το υπουργείο Μετανάστευσης αναφορικά με την διαχείριση κονδυλίων για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης με αφορμή δημοσιεύματα, που όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αφήνουν σκιές για την ορθή διαχείριση των κονδυλίων, ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση:

Πρόσφατο δημοσίευμα των ιστοσελίδων ερευνητικής δημοσιογραφίας «Solomon» και«ReportersUnited»[1]θέτει ξανά στο επίκεντρο τη διαχείριση κονδυλίων του προγράμματος ESTIA ΙΙ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τον αδιάβλητο χαρακτήρα των ακολουθούμενων διαδικασιών.

 

Ένα ζήτημα που τίθεται από το εξαιρετικά αναλυτικό δημοσίευμα αφορά την ΜΚΟ “Hopeten” (πρώην «Hopeland»), η οποία είχε υπάρξει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (βλέπεερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αρ. πρωτ. 3626 στις 27/1/2021).

Η εν λόγω ΜΚΟ, με ελάχιστη πρότερη δραστηριοποίηση στο πεδίο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εγγράφηκε σε ασυνήθιστα σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου τρεις μήνες) στο μητρώο των ΜΚΟ που τηρείται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη στιγμή που για άλλες οργανώσεις με μακρά και πλούσια δράση στο χώρο η εγγραφή στο μητρώο απαιτούσε περίπου ένα έτος, κυρίως λόγω του όγκου των απαιτούμενων δικαιολογητικών,ενώ άλλες αποκλείονται παντελώς από την εγγραφή.

H Hopeten συμμετείχε κατόπιν αίτησής της στο πρόγραμμα ESTIA ΙΙ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Για τις υπηρεσίες αυτές που παρείχε, η Hopeten, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ίδια την ΜΚΟ, έλαβε ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και υπολογίζει ότι για το 2021 θα λάβει επιπλέον 6,2 εκατ. ευρώ.

Στις δαπάνες που πραγματοποίησε το 2020 η Hopetenαναφέρει την καταβολή ενοικίων σε συγκεκριμένη εταιρεία («Masterent») η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021, δηλαδή πέντε μήνες αφότου άρχισε να λαμβάνει μισθώματα ενοικίου σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Η Hopeten φέρεται να «διόρθωσε» αυτήν ανάρτηση, αναφέροντας ότι τα ενοίκια τα καταβάλλει σε δύο άλλες εταιρείες («DESTINY»και «BW»), ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου.

Το δημοσίευμααφενός αναφέρεται σε σειρά «γκρίζων σημείων» γύρω από τη δραστηριότητα στο χώρο του realestateαυτών των δύο εταιρειών, οι οποίες μάλιστα είχαν διερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές,για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος όσον αφορά συναλλαγές με υποψήφιους Κινέζους επενδυτέςπου ήθελαν αξιοποιήσουν τις προβλέψεις του προγράμματος GoldenVisa, πριν η υπόθεση αυτή τεθεί στο αρχείο.

Επί της ουσίας, το ζήτημα που εγείρεται αφορά το κατά πόσον μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί ποσά που λαμβάνει από το πρόγραμμα ESTIAγια να προσελκύσει ξένους επενδυτές, έστω και νομότυπα, βάσει των όρων ενός άλλου κρατικού προγράμματος (του GoldenVisa), το οποίο παρέχει ευνοϊκούς όρους παροχής άδειας διαμονής σε ξένους επενδυτές.

Αφετέρου, το δημοσίευμα αναφέρει στην ύπαρξη στενής συγγενικής σχέσης μεταξύ του ένα εκ των δύο εταίρων της ΜΚΟ Hopetenκαι του Διευθυντή των δύο εταιρειών realestate (DESTINY και BW), επίσης συγγενή με τον ιδιοκτήτη των εταιρειών αυτών. Το σοβαρό ερώτημα που εγείρεται εν προκειμένω έχει να κάνει με την αναφορά του δημοσιεύματος περί σχέσεων του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Διευθυντή των δύο αυτών εταιρειών, οι οποίες ελάμβαναν ή ακόμα λαμβάνουν ποσά από το πρόγραμμα ESTIAγια την φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ακίνητα που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Επειδήτα όσα συνοπτικά αναφέρονται παραπάνω και εκτενώς περιγράφονται στο προαναφερόμενο δημοσίευμα δημιουργούν υποψίες αθέμιτων πρακτικών - με σκοπό την προνομιακή πρόσβαση συγκεκριμένων εταιρειών στο ευρωπαϊκό χρήμα και την κερδοσκοπία - και «εξυπηρέτησης ημετέρων» από το Υπουργείο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Παρενέβη καθ’ οιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης των αναδόχων του προγράμματος ESTIAII;

• Περιήλθε σε γνώση του το περιεχόμενο προηγούμενης δικαστικής έρευνας για τις συγκεκριμένες εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIAII;

• Πως απαντά στην πληροφορία του δημοσιεύματος ότι διατηρεί προσωπικές σχέσεις με διευθυντικό στέλεχος των συγκεκριμένων εταιρειών;

• Πως θα διασφαλίσει ότι το ESTIA ΙΙ θα είναι ένα πρόγραμμα εφάμιλλο της παροχής υπηρεσιών του προηγούμενου -που υλοποιήθηκε από ΟΤΑ και φορείς με χρόνια εμπειρία- και θα έχει το ίδιο υψηλό επίπεδο αναγνώρισης ως καλή πρακτική»;


[1]Solomon, 1Φεβρουαρίου 2022, «‘Χρυσά’ Διαμερίσματα: Ο Μηταράκης, οι πρόσφυγες και οι Κινέζοι της Golden Visa», https://wearesolomon.com/mag/logodosia/xrysa-diamerismata-o-mitarakis-oi-prosfyges-kai-oi-kinezoi-ths-golden-visa/?lang=el&mc_cid=8f8427ee28&mc_eid=45269f67b0.

erotisi_gia._skies_athemitis_diaheirisis_kondylion

Σχετικά Άρθρα