Έτσι... γλύτωσε το Σκυλίτσειο τα κρούσματα κορωνοϊού της ΒΙΑΛ

Η θωράκιση του ΚΥΤ στο Χαλκειός από κορωνοϊό εν όψει του 3ου κύματος covid -18
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 03/01/2021 - 19:34

Πως θα ήταν τα πράγματα όσον αφορά τον κορωνοϊό στο νησί μας, αν το Σκυλίτσειο εκτός των μονίμων κατοίκων του νησιού, είχε να αντιμετωπίσει και την…πόλη του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;

Η εφιαλτική αυτή προοπτική αποφεύχθηκε χάρη στην ετοιμότητα του υπουργείου, αλλά και το γεγονός ότι ο Διοικητής της ΒΙΑΛ Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιμουρτζής, προετοιμάστηκε κατάλληλα, ώστε αυτό το… βουνό, να μην βρεθεί ούτε στο ΚΥΤ που Διοικεί αλλά και στο ίδιο το νησί.

Αν σκεφθεί κανείς ότι το Νοσοκομείο ήδη είναι υπερπλήρες, αντιλαμβανόμαστε τι θα συνέβαινε αν έπρεπε όλο το βάρος covid -18 της ΒΙΑΛ έπεφτε πάνω στο Σκυλίτσειο;

Οι δυό καίριες κινήσεις του πρώην Στρατιωτικού Διοικητή Χίου, με την άδεια του Νότη Μηταράκη ήταν από την μια να δημιουργήσει Ιατρείο και θάλαμο covid μέσα στην ΒΙΑΛ και από την άλλη να χρησιμοποιήσει τον ένα εκ των ορόφων της Δομής απομόνωσης της Λευκωνιάς, στέλνοντας εκεί τα ύποπτα κρούσματα του ΚΥΤ.

Έτσι ασφάλισε και την ΒΙΑΛ και κυρίως το Νοσοκομείο.

Αναλυτικά τώρα σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος του covid-19 στο ΚΥΤ ΧΟΥ (ΒΙΑΛ), ξεκίνησε εδώ και 1 μήνα με την άδεια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα έγινε καλύτερη διαμόρφωση του χώρου απομόνωσης «ΑΓΝΟΔΙΚΗ» της ΒΙΑΛ και έτσι βρίσκονται σε ξεχωριστό απομονωμένο χώρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τα ύποπτα, με δικά τους λουτρά και τουαλέτες. Επίσης προστέθηκαν άλλοι 2 οικίσκοι και η χωρητικότητα των κρουσμάτων, αυξήθηκε από 30 σε 50. Τέλος ελέγχθηκαν και επιδιορθώθηκαν όλα τα δίκτυα όπως το ηλεκτρικό, υδραυλικό και αποχετευτικό.

Ολοκληρώθηκε η διαμερισματοποίηση του χώρου καραντίνας της «ΛΕΥΚΩΝΙΑΣ», που ως γνωστόν εκτός από την απομόνωση των νεοεισερχομένων μεταναστών – προσφύγων κατά την άφιξη νέας βάρκας, χρησιμοποιείται κατόπιν άδειας του Υπουργού Ν. Μηταράκη και ως χώρος απομόνωσης της ΒΙΑΛ λόγω covid-19, με σκοπό την μικρότερη επιβάρυνση του Γ. Νοσοκομείου της Χίου. Με την διαμερισματοποίηση των χώρων επιτυγχάνεται σε περίπτωση άφιξης βάρκας ο διαχωρισμός αντρών, γυναικών ακόμα και οικογενειών, ενώ σε περίπτωση καραντίνας covid-19, ο διαχωρισμός επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων. Τέλος δημιουργήθηκε και εξοπλίσθηκε κατάλληλα ιατρείο, για την εξέταση των διαμενόντων.

Εκτός των εργασιών όμως, στην ΒΙΑΛ δεν σταμάτησε ο έλεγχος covid-19 με τεστ στους παρανόμως εισερχομένων μεταναστών όλων των εθνικοτήτων, προκειμένου να περιορισθεί στο μέγιστο δυνατό η διάδοση του ιού εντός του ΚΥΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κατόπιν εντολής του ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν 60 τεστ, στο σύνολό τους αρνητικά.

Με τα περιοριστικά κυβερνητικά μέτρα και με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων του περασμένου Οκτωβρίου στο ΚΥΤ Χίου, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώθηκαν μόλις 2 θετικά κρούσματα σε μετανάστες που κατοικούν στην πόλη της Χίου. Η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του ιού αυτή την περίοδο.

Σχετικά Άρθρα