Έτσι... χτυπήσαμε τον κορωνοϊό στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Συνέντευξη του Διοικητή της ΒΙΑΛ Π. Κιμουρτζή, Υποστράτηγου ε.α. στον Διευθυντή της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 23/11/2020 - 18:30

Στρατηγέ, θα ήθελα να συζητήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοιού στην ΒΙΑΛ, που βέβαια αντικατοπτρίζει και τις συνέπειες στη τοπική κοινωνία της Χίου. Ο κόσμος θα ήθελε να μάθει που βρισκόμαστε.

 

Κύριε Τζούμα στο ΚΥΤ Χίου είχαμε ήδη δύο κύματα κρουσμάτων, αλλά εδώ και 25 ημέρες δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Το 1ο κύμα, αυτό του Αυγούστου, αντιμετωπίσθηκε με τον υγειονομικό αποκλεισμό που επιβάλαμε από 13/8 μέχρι και 25/8. Πετύχαμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού, για περισσότερο από έναν μήνα και αντιμετωπίσαμε λίγα κρούσματα.

2ο κύμα του Οκτωβρίου, ήταν πολύ πιο ισχυρό όπως αποδείχτηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην κοινότητα. Οι ασθενείς ήταν περισσότεροι και ήταν κατά βάση ασυμπτωματικοί. Επιβάλαμε νέο υγειονομικό αποκλεισμό από 14 Οκτ έως και 11 Νοε 2020. Μετά τις 11 Νοε, ισχύουν τα μέτρα του γενικού lock down της χώρας.

 

Δηλαδή εδώ και περίπου 1 μήνα δεν έχουμε κρούσματα; Γίνονται έλεγχοι για να το διαπιστώσετε;

 

Κατ΄αρχάς, σε αυτό το χρονικό διάστημα, γίνονται έλεγχοι και τεστ σε όσους μετανάστες παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Κυρίως μοριακά τεστ από το Γ. Νοσοκομείο Χίου και έχουν βγει όλα αρνητικά. Κατά δεύτερον όλες οι μετακινήσεις Π.τ.Χ στην ενδοχώρα γίνονται μόνο μετά από αρνητικά τεστ. Στο διάστημα αυτό αποχώρησαν από την Χίο περί τους 550 μετανάστες – πρόσφυγες.

 

Στρατηγέ, όπως καταλαβαίνω η αντιμετώπιση και των δύο κυμάτων ήταν επιτυχής. Θα ήθελα να μας περιγράψετε την στρατηγική σας.

 

Πρώτα θα ήθελα να σας πω ότι όλες μας οι ενέργειες, γίνονται κατόπιν προτάσεων και εισηγήσεων και έχουν την έγκριση του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Αγνοδίκη”. Αμέριστη συμπαράσταση και καθημερινή άριστη συνεργασία έχουμε με το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, την Διοικήτρια, την Λοιμωξιολόγο, την κοινωνική υπηρεσία και γενικά όλους τους ιατρούς και το ΕΚΑΒ.

Η στρατηγική μας ήταν από την αρχή επιθετική. Εξελίσσεται και ανανεώνεται ανάλογα με το τι αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Έχει στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες

 

Ο 1ος άξονας της ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ αναλύεται με δράσεις όπως :

 • Ενημέρωση εργαζομένων και Π.τ.Χ για τις επιπτώσεις του covid-19 και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων με ακουστικά μηνύματα μέσω μεγαφωνικής συσκευής, με γραπτές ανακοινώσεις σε όλη την ΒΙΑΛ και με προσωπικά sms στα κινητά τηλέφωνα.
 • Αυστηροί έλεγχοι τήρησης των μέτρων καθημερινά, από την Διοίκηση και την ΕΛΑΣ (π.χ μάσκες, μετακινήσεις) της οποίας η συμβολή είναι καθοριστική.
 • Διανομή μασκών μίας χρήσεως, αντισηπτικών και λοιπών ειδών υγιεινής σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Δημιουργία ομάδος εθελοντών Π.τ.Χ κατασκευής υφασμάτινων μασκών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και διανομής των μασκών στους ωφελούμενους. Επ’ αυτού είχατε κάνει και σχετικό ρεποτράζ.
 • Εθελοντικές δράσεις καθαριότητας από Π.τ.Χ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
 • Απομάκρυνση απορριμμάτων και παραπηγμάτων από χωράφια πέριξ του ΚΥΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου που διαθέτει τα οχήματα και μηχανήματα. Το προηγούμενο δίμηνο απομακρύνθηκαν περίπου 100 τόνοι απορριμμάτων και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, καθότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο και εστίες προκλήσεως πυρκαγιών.
 • Τέλος σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός Χίου το τελευταίο τρίμηνο, δόθηκε προτεραιότητα σε ευάλωτες οικογένειες, μετανάστες με προβλήματα υγείας και έγκυες γυναίκες άνω των 5 μηνών.

 

Ο 2ος Άξονας της Αντιμετώπισης των Κρουσμάτων, προβλέπει:

 

 • Αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.
 • Απομόνωση των υπόπτων κρουσμάτων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας, όπως προβλέπονται από το πρόγραμμα «Αγνοδίκη», μέχρι την κοινοποίηση του αποτελέσματος του τεστ.
 • Απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και συνεχής ιατρική παρακολούθηση.
 • Ιχνηλάτηση των άμεσων επαφών των θετικών κρουσμάτων, απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό και συνεχής ιατρική παρακολούθησή τους.
 • Απομόνωση και των άμεσων επαφών των θετικών κρουσμάτων, με αυστηρή επιτήρηση και φύλαξη από την ΕΛΑΣ με παράλληλη διανομή συσσιτίου και ειδών πρώτης ανάγκης.
 • Χρησιμοποίηση του κτιρίου της Λευκωνιάς, ως δεύτερου χώρου καραντίνας,  κατόπιν άδειας από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.  Αυτό ήταν το plan b με το οποίο αντιμετωπίσαμε το 2ο μεγάλο κύμα του Οκτωβρίου και αποφασίστηκε κατόπιν εισηγήσεώς μας, μετά από σύσκεψη που έγινε στο Γ.Ν Χίου, με θέμα την αντιμετώπιση του ιού ενόψει του χειμώνα.

 

Ωστόσο, δεν μένουμε εδώ. Οι προσπάθειές μας είναι διαρκείς και στοχεύουν:

 • Στον περιορισμό, κατά το μέγιστο δυνατό, του ιού μέσα στον πληθυσμό του ΚΥΤ
 • Στον, κατά το μέγιστο δυνατό, περιορισμό της διάδοσης του ιού στην πόλη της Χίου
 • Στην μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του Νοσοκομείου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που περιγράψατε, ποιους είχατε συμπαραστάτες;

Εκτός από όσους ήδη ανέφερα, οφείλω να αναφερθώ στον Δήμο Χίου, στο Νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, στο τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στους εργαζόμενους της ΥΠΥΤ και όλους τους εργαζόμενους των υπηρεσιών και φορέων όπως του τμήματος του Στρατού και βέβαια της ΕΛΑΣ με την οποία αντιμετωπίσαμε πολλά κρούσματα απειθαρχίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να εξάρω ιδιαίτερα το δύσκολο και επίπονο έργο της συντονίστριας, της ιατρού και των νοσηλευτριών του ΕΟΔΥ και του Έλληνα συντονιστή των SMH με το υγειονομικό προσωπικό που μας καλύπτουν τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Θεωρώ ότι καθημερινά βιώνουν μεγάλο κίνδυνο και ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση.

Θεωρείτε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει;

Όχι σε καμία περίπτωση δεν έχει περάσει ο κίνδυνος. Ο ιός είναι ύπουλος και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Γι΄ αυτό είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Τι σας φοβίζει;

Δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι, αλλά λαμβάνω μέτρα για κάθε ακραίο σενάριο. Ακόμα οι ειδικοί μας τονίζουν σε κάθε τόνο, ότι και το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά, ανεξάρτητα από την επερχόμενη κυκλοφορία του εμβολίου.

Τι εννοείτε ακραίο σενάριο;

Γνωρίζετε ότι το τελευταίο διάστημα με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων έχουν μειωθεί σημαντικά οι ροές από την Τουρκία. Ένα ακραίο σενάριο θα είναι η έξαρση του ιού στην ΒΙΑΛ όπως τον προηγούμενο μήνα με παράλληλη αύξηση των ροών που δεν θα μας επιτρέψει την χρησιμοποίηση της Λευκωνιάς.

Μήπως γι’ αυτό παραλάβατε νέους οικίσκους πριν λίγες ημέρες;

Όχι. Οι νέοι οικίσκοι θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς, αυτούς των ασυνόδευτων ανηλίκων. Το ίδιο εξήγησα και στο Τ.Σ του Χαλκειούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επέκταση της ΒΙΑΛ. Είναι οικίσκοι που συνδέονται με το αποχετευτικό σύστημα και δεν επιβαρύνουν με λύματα την περιοχή. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάγκη, για υγειονομικούς λόγους όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Υπουργός. Αυτό είναι το plan c, αν θέλουμε να ονομάσουμε τη δράση στο ακραίο σενάριο που περιέγραψα νωρίτερα.

Στρατηγέ σας ευχαριστώ για την πλήρη ανάλυση της κατάστασης στο ΚΥΤ και σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.

Και εγώ ευχαριστώ,  για την ευκαιρία που μου δώσατε να ενημερώσω την κοινή γνώμη της Χίου. Να γνωρίζετε ότι μέλημά μας, εκτός από την ανθρωπιστική πλευρά του μεταναστευτικού, είναι η ορθή λειτουργία του ΚΥΤ που θα περιορίζει τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, ειδικά τώρα στις συνθήκες της πανδημίας που περνάει η πατρίδα μας.

 

Σχετικά Άρθρα