Χίος, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

"Φωτιές" στο συνδυασμό Καλογήρου ανάβει το αεροδρόμιο

Σταμάτης Κάρμαντζης στην γραμμή Γιάννη Ξενάκη
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 16/05/2018 - 14:53
Ηχητικό απόσπασμα: 

Φωτιές έχει ανάψει στον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου στη Χίο το περιβόητο μνημόνιο που καλούνται να συνυπογράψουν Υπουργείο Υποδομών, Δήμος και Περιφέρεια για τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου. Μετά τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Γιάννη Ξενάκη, που προέτρεψε Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και όσους εμπλέκονται σε τοπικό επίπεδο (βουλευτές) να μην συμμετέχουν στη διαδικασία συνυπογραφής του μνημονίου και να εστιάσουν στο ζήτημα της εξασφάλισης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το έργο, την ίδια άποψη εξέφρασε το μεσημέρι από το Ράδιο “Α” και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Προσεκτικός στις εκφράσεις του, επικέντρωσε τα βέλη του στο υπουργείο Υποδομών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας,  άφησε εκτός “πεδίου βολής” την Περιφερειάρχη, με την οποία πάντως 5 ημέρες μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο “δεν έτυχε” να συνομιλήσουν για το θέμα, αλλά θα το κάνει - όπως είπε - μέχρι μεθαύριο που θα συγκληθεί η νέα σύσκεψη για τις λεπτομέρειες του μνημονίου, στάση που σίγουρα λέει πολλά για το επίπεδο των σχέσεων των δύο.

“Μετά την Παρασκευή δε θα δικαιούται κανείς να πει πως δεν γνώριζα”, ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι θα μιλήσει για την “ταμπακιέρα”, που είναι η τύχη των 15 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την Παρασκευή, λέγοντας ότι το "βασικότερο είναι αν θα διατηρηθούν τα χρήματα για το έργο ή εάν θα φύγουν από τον συγκεκριμένο κωδικό από τη Διαχειριστική αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και θα μείνουμε στο αόριστο… θα ψάξουμε να τα βρούμε”.

Ο ίδιος περιμένει, τέλος,  απάντηση και για το τι έκανε  3,5 χρόνια το Υπουργείο και η ΥΠΑ για την ωρίμανση των έργων του αεροδρομίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 20/11/2018 - 21:17
Μ. Σκούφαλος

Τεχνικό Πρόγραμμα 2019: Μια από τα ίδια με τις ελπίδες στο ΕΣΠΑ και χωρίς ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Αυτό ήταν το «ζουμί» που δια του επικεφαλής της δημοτικού συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου κατατέθηκε στην ομιλία του για το τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Χίου  2019 το οποίο και καταψήφισε:  

«Δύο τίτλους από τους προλαλήσαντες: Ο πρώτος “σιγά η πατρίδα κοιμάται” και ο άλλος, παραφράζοντας το “τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους”, “τι θα απογίνουμε χωρίς ΕΣΠΑ”, χωρίς μ’ αυτό να θέλω να υποτιμήσω την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, που όμως να δούμε πότε θα δούμε την ολοκλήρωση τους. Και αυτό βεβαίως αφορά μια σειρά ζητήματα. Να  πάω μόνο στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βροντάδου που, “ήμουνα νιος και γέρασα”, μέχρι τελικά να αποπερατωθεί το έργο.

»Συνάδελφoι, δεν άκουσα εισηγητικά -και είναι η Πέμπτη συνεχής χρονιά- και δεν το χω ακούσει 15 χρόνια τώρα μέσα στην Τοπική Διοίκηση μία κουβέντα για το χάλι μας που μας έχουν οδηγήσει διαχρονικά οι κυβερνώντες. Αυτή τη στιγμή Α΄ και Β΄ βαθμού Τοπική Διοίκηση παίρνει 892.000.000€ λιγότερα για το 2019 με βάση τις εγγραφές του κρατικού προϋπολογισμού. Η “κανονικότητα” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!  Εμείς, ως πολιτικό όργανο, έχουμε να πούμε κάτι για αυτή την “κανονικότητα” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Δεν άκουσα για πέμπτη συνεχή χρονιά.

»Ένα δεύτερο ζήτημα· πού πάει ο τίτλος “σιγά η πατρίδα κοιμάται”. Προσέξτε να δείτε: ΣΑΤΑ Σχολείων 2018 απορρόφηση 15.000€. Πάνε όλα για το 2019 και λέμε ότι τρέχουμε. Τι τρέχουμε; Πέρασε ένα 2018, απορροφήσαμε 18.000€ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 10.000€ στη Δευτεροβάθμια και λέμε ότι τρέχουμε και συμπληρώνουμε και κάνουμε και δείχνουμε; Ούτε ρυθμοί χελώνας δεν είναι.  Από αυτήν λοιπόν την άποψη, αν θα βάλουμε  κάτω τη φτώχεια μας, για την οποία δε λέτε τίποτα, αν θα βάλουμε κάτω τους ρυθμούς με τους οποίους διαχειρίζεστε τα κονδύλια, δεν ξέρω γιατί είστε τόσο περήφανοι. Δεν μπορώ να το καταλάβω.

»Και ένα άλλο ζήτημα που για μας είναι κομβικό: Πυροπροστασία τι σημαίνει; Βεβαίως σημαίνει συντήρηση υλικού, σημαίνει συντήρηση δρόμων, σημαίνει όμως και μία σειρά άλλα ζητήματα της πυροπροστασίας που αναφέρονται στις αναδασώσεις, που αναφέρονται σε συγκεκριμένες δασολογικές μελέτες, που αναφέρονται στους καθαρισμούς ρεμάτων, που αναφέρονται σε αντιπυρικές ζώνες, που αναφέρονται σε σχέδια εκκένωσης, που αναφέρονται σε υπαρκτούς κινδύνους, ποιους, πώς και γιατί. Σας έχει περάσει, για παράδειγμα, από το μυαλό τι μπορεί να γίνει στο Ναγό που μας θυμίζει μία μικρογραφία στο Μάτι της Αττικής;  Αν γίνει το οτιδήποτε, που τα πάντα είναι περιφραγμένα;

»Σας προβληματίζει το γεγονός ότι εδώ μέσα ξεκινήσατε και ξεκίνησαν και οι προηγούμενοι με το να ‘ρχονται κάποιοι Πρόεδροι Κοινοτήτων να λένε πέντε πράγματα και δεν υπάρχει ψυχή εκτός από τον Καρούση και το Χαλκούση πρόεδρο; Πού  πήγαν οι άλλοι; Μήπως ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους και τα βλέπουν περασμένα μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, για αυτό δεν ήρθαν; Να λένε “άσε, δουλεύουν αυτοί για μας”; Oχι, συνάδελφοι· οι άνθρωποι κουράστηκαν να βλέπουν αυτό που λέει ο κύριος δήμαρχος “καθημερινότητα”, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσο να κι αν οι αντιδήμαρχοι να πάνε να καλύψουν, για να μην τους αδικήσω.  

»Ωστόσο, από τη μια η υποχρηματοδότηση που συνεχίζεται και τσακίζει κόκαλα εφόσον το κόστος της ζωής αυξάνει, από την άλλη οι δυσλειτουργίες σε σχέση είτε με υπηρεσίες είτε οτιδήποτε άλλο είτε με εργαλεία με, με, με, έχουν σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και χρήματα να μην διεκδικούνται σωστά και πιεστικά σε σχέση με τα πάγια έξοδα που υπάρχουν και, αν θέλετε, να απουσιάζουν και εκείνα τα έργα πνοής που θα βοηθήσουν και τις κοινότητες να αναπνεύσουν, αλλά και συνολικά το νησί.

 »Εμείς τι θεωρούμε, για παράδειγμα, έργα πνοής που δε γίνεται για  πολλοστή φορά συζήτηση;

Η εκπαίδευση στην οποία εντάξαμε κάποια κτίρια στο ΕΣΠΑ και μπράβο που προχωρούν. Μόνο αυτά είναι; Και ειρήσθω εν παρόδω, μια  και ο Δήμαρχος επιχαίρει για το “μπράβο”· το “μπράβο” έχει να  κάνει με τις προσπάθειες να τα εντάξουμε  και όχι επειδή μας δώσανε δήθεν ξένα λεφτά. Δικά μας λεφτά είναι που μας τα παίρνουν πολλαπλώς είτε μέσα από τα μνημόνια είτε μέσα από τις πάγιες πληρωμές που κάνουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα όμως, στο κομμάτι τώρα το δικό μας, είπα συγκεκριμένα παραδείγματα: 18.000€ απορροφήθηκαν στην Πρωτοβάθμια και 10.000€ στη Δευτεροβάθμια. Αυτά τα νούμερα διάβασα εγώ και αυτό που ξέρω παγίως και ως μέλος της Σχολικής Επιτροπής είναι ότι η ΣΑΤΑ έχει συζητηθεί στη Σχολική Επιτροπή για το ποια σχολεία θα εντάξουμε και θα βάλουμε μέσα, με βάση το Τεχνικό Πρόγραμμα πριν 7 μήνες και αυτή τη στιγμή δεν έχει απορροφηθεί τίποτα. Πότε θα γίνουν τα έργα του 2018 στα σχολεία, για να το θέσουμε απλά;

 »Αντιπλημμυρική προστασία. Εδώ βεβαίως μπαίνει και ένα ζήτημα. Έχουν στα επιλέξιμα οι κ.κ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΕΣΠΑ, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία; Όχι βέβαια γιατί κοστίζουν χωρίς κέρδη για τους ίδιους!  Έχουμε εικόνα το ποια κτίρια αυτή τη στιγμή έχουν ελεγχθεί και πώς; Δεν έχουμε!! Και όχι ότι φταίμε με την έννοια ότι είναι δική μας δουλειά να ελέγξουμε, όμως είναι δική μας η δουλειά να τα βάλουμε σε προτεραιότητα πετύχει όπως απαιτήσαμε να έρθει η επιτροπή ατομικής ενέργειας και να μετρήσει (για τις εκπομπές κεραιών κινητής). Και καλό θα ήταν, κύριε δήμαρχε, να θυμηθείτε ήταν και η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε αυτή η δουλειά. Μπράβο στην υπηρεσία που “έτρεξε” το θέμα, που τελεσφόρησε και έχουμε και ένα αποτέλεσμα.

»Αλλά από κει και πέρα όλα αυτά που λέμε τώρα για αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία και τα λοιπά, είναι αυτά που πρέπει να αποτελέσουν κεφαλαιώδη ζητήματα και να είναι η κορωνίδα αυτών των πραγμάτων. Διαφορετικά θα θρηνήσουμε ζωές. Και επειδή αυτά δεν επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχουν κόστος, θα πρέπει να τα απαιτήσουμε εμείς αυτά τα χρήματα και να τα τρέξουμε.

»Βεβαίως επειδή θα ακούσουμε τη μόνιμη επωδό ότι δεν υπάρχουν χρήματα δεν, δεν, δεν, εγώ  θα πω το εξής: Από τη φορολογική πίτα του 95% είναι δικά μας χρήματα και μόνο 5% δίνουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι αστοί, οι γνωστοί φτωχοί με τις θαλαμηγούς που έρχονται στο λιμάνι μας. Από αυτήν λοιπόν την άποψη και χρήματα υπάρχουν , απλά δεν υπάρχουν χρήματα για το λαό.

»Από κει λοιπόν και πέρα λοιπόν, εμείς θα θέλαμε ένα τέτοιο Τεχνικό Πρόγραμμα, με αυτές τις προτεραιότητες  και με την καταγγελία βέβαια της ανάλγητης κυβερνητικής  πολιτικής διαχρονικά  που έχει καταντήσει την Τοπική Διοίκηση στο εξής δίλημμα:  Ή θα φορολογήσεις στυγνά τους δημότες σου ή θα πρέπει να αποθάνεις. Θεωρώ λοιπόν ότι εμείς και δεν πρέπει να στραφούμε στους πόρους φορολόγησης των δημοτών, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε  και από αυτά που έχουν παρακρατημένα και δεν μας τα αποδίδουν.

»Γι’  αυτό το λόγο καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.-