Φρένο σε κάθε κυβερνητικό... σχεδιασμό για το προσφυγικό από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 27/11/2016 - 17:14

Φρένο σε κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για δημιουργία ενός ακόμη hot spot, είτε ως κέντρο φιλοξενίας είτε ως «φυλακή για παραβατικούς», έβαλε το όχι του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που συνεδρίασε κατεπειγόντως το μεσημέρι της Κυριακής 27/11/16.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αρνείται την ίδρυση οποιασδήποτε νέας δομής, ζητά τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά τη λειτουργία της π. ΒΙΑΛ», είναι τα κυριότερα σημεία της κατά πλειοψηφίας απόφασης, που ελήφθη μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση ξεπέρασε τις τρεις ώρες με τον Δήμαρχο Χίου να εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης σχετικά με τους χειρισμούς της στη διαχείριση του θέματος, ενώ ο Μανώλης Βουρνούς άστραψε και βρόντηξε απαντώντας στη συντονίστρια της Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Βάσω Μιχαλοπούλου, λέγοντας ότι «αυτούς που τσαλαβουτάμε στις λάσπες (εννοώντας τους πρόσφυγες) δεν τους έχει βάλει ο Δήμος Χίου, αλλά οι δικοί σας χειρισμοί», συμπληρώνοντας ότι η έλλειψη πληροφόρησης και ενημέρωσης έχει φέρει ως εδώ την κατάσταση.

Η τοποθέτηση της συντονίστριας του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αντιδράσεις και από τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα, με την Βάσω Μιχαλοπούλου να ζητά από τον καθένα να «μπει» στη θέση του κάθε πρόσφυγα, να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να εστιαστεί στη διακοπή του πολέμου που δημιουργεί πρόσφυγες.

Διαφορετική, όπως ήταν φυσικό, ήταν η θέση που μετέφερε ο εκπρόσωπος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, Χρήστος Δρούκας, που μίλησε για «εκβιασμό» του νησιού από την κυβέρνηση.

Μια «τίμια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απάντηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το μέλλον της Χίου, ζήτησε η κα Καλοδίκη, κάτοικος της περιοχής του Κάστρου, εκφράζοντας το «παράπονο» ότι όλοι δείχνουν τους πρόσφυγες, αλλά κανείς δεν δείχνει τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι.

Για «λάθη και παλινωδίες» της δημοτική αρχής έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, λέγοντας ότι «ακόμη και τώρα είναι σημαντικό που έρχεται μια κοινή πρόταση που δείχνει ενδιαφέρον για τους κατοίκους της Χίου».

Τη δική της πρόταση για λειτουργία μικρών δομών και όχι μεγάλων κέντρων που δημιουργούν παραβατικές συμπεριφορές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επανέλαβε η Ερμιόνη Φρεζούλη, καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Η διαφοροποίηση και καταψήφιση της πρότασης από τον Μάρκο Σκούφαλο, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΛΑΣ ζητούσε να προστεθεί η καταγγελία της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και να ζητηθεί ο απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από την Ελλάδα και όχι μόνο από τα νησιά.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να μετέχουν και οι δύο βουλευτές, που όμως δεν προσήλθαν, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Καρμαντζης, που έμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος.

Ο κ. Κάρμαντζης ζήτησε την άμεση εκκένωση του νησιού, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στον π. ΧΑΔΑ και απέδωσε εσκεμμένη κωλυσιεργία στην κυβέρνηση στο θέμα χορήγησης ασύλου.

Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά, με τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Βασίλη Μυριαγκό, που αντικαθιστούσε τον Κλέαρχο Χρύση, να πραγματοποιεί συνάντηση και με τους 4 επικεφαλείς, μήπως και βρεθεί η «χρυσή τομή» και υπάρξει ομόφωνη απόφαση, κάτι όπως που δεν έγινε. Παρόλο που κανείς δεν συμφώνησε με τον κυβερνητικό σχεδιασμό εν τούτοις, πιθανά για πολιτικούς λόγους, το «όχι» δεν ήταν ομόφωνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα