Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Για ερασιτεχνισμό στο προσφυγικό καταγγέλλει ο Σύριζα την κυβέρνηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ
Τρί, 07/04/2020 - 15:14

Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα και δηλώσεις του Βουλευτή Χίου και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ότι η επιτακτική ανάγκη και μόνη ορθή λύση διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού για αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και προεκλογικό του τάξιμο, αναβάλλεται και πάλι. Να θυμίσουμε ότι τα προεκλογικά ταξίματα συνολικά της ΝΔ, ήταν ότι θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες από τα νησιά μας. Αυτή τη φορά το νέο εφεύρημα λέγεται, δομή καραντίνας, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για το κλειστό –κέντρο φυλακή και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συμπαραστάτης σε αυτό ο Δήμαρχος Χίου, ο οποίος δημόσια είπε ότι είναι υπέρ αυτής της δομής και ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με ιδιοκτήτη ακινήτου.

Είχαν προηγηθεί και πανηγυρικές δηλώσεις, ότι η αποσυμφόρηση «καλπάζει», αλλά στην Χίο βρίσκονται πάνω από 6.000 άνθρωποι, όταν τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν περίπου 2000 και τότε ο κ. Μηταράκης είχε ξεσηκωθεί και μαζί του και οι αιρετοί της ΝΔ τάζοντας απλόχερα το «άδειασμα» της Χίου ακόμα και με καράβια. Στα λόγια καλά τα πάνε, αλλά στα έργα «μια τρύπα στο νερό».

Χωρίς σχέδιο, παλινωδίες, βλέποντας και κάνοντας, μικροπολιτικά και στα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, πολύ επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Στην ΒΙΑΛ, βρίσκονται στοιβαγμένοι πενταπλάσιοι άνθρωποι από την αρχική πρόβλεψη με ανεπαρκέστατη υγειονομική περίθαλψη, το Νοσοκομείο Χίου με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και όλο το προσωπικό στα όρια του.

Αντί να αποσυμφορήσουν τα νησιά, δημιουργούν άλλη μια «προσωρινή» δομή, γιατί απλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν ότι λένε, ή δεν θέλουν να μεταφέρουν όχι μόνο τους νεοαφιχθέντες αλλά και τις ευπαθείς ομάδες στην ενδοχώρα. Ενώ,  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η κυβέρνηση, στα πρώτα μέτρα που εξήγγειλαν ήταν η αποφυγή συνωστισμού, δημιουργούν άλλη μια αποθήκη στοιβαγμένων ανθρώπων.

 Δεν ξέρουμε αν όλο αυτό το αλαλούμ, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τους ή είναι αυτή η πολιτική επιλογή τους, το βέβαιο είναι ότι με την δημόσια υγεία δεν παίζουμε και ως πολιτεία οφείλουν να είναι πιο υπεύθυνοι.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου, τους ξέραμε και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά, είναι καιρός να αντιληφθούν όμως ότι τα σοβαρά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με επικοινωνία και marketing.

Επαναλαμβάνουμε, το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τη κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά όλων των ευάλωτων ομάδων, σε αξιοπρεπείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 04/06/2020 - 21:46

Από τον Αντιδήμαρχο Γ. Πατεριμό πήραμε την παρακάτω επιστολή: 

Από το πρωί έχω δώσει στους συλλόγους την παραίτηση μου για λόγους που δεν είναι της παρούσης στιγμής να εξηγήσω.Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις οικογένειες ΑμεΑ που με στήριξαν στην πορεία μου στους συλλόγους Παγχιακό Σύλλογο και Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ. Θα συνεχίζω να  αγωνίζομαι για τα αυτονόητα δικαιώματα σας από όποια θέση κατέχω και κυρίως σαν πατέρας παιδιού ΑμεΑ .